2023.09.17.Szerző: Árgyelán Dorina #eladóház #családiház #kertészet

4+1 őszi kerti munka, hogy tavasszal a te kerted legyen zöldebb

4+1 őszi kerti munka, hogy tavasszal a te kerted legyen zöldebb

Az őszbe fordulás a kerttulajdonosoknak egyet jelent a következő idény előkészítésével. Most van az ideje a gyep, a gyümölcsfák utolsó gondozásának, felkészítheted a növényeidet a téllel szemben, menedéket adhatsz a telek hasznos látogatóinak. Cikkünkből megtudhatod, mit érdemes tenni, ha tavasszal gyönyörű, egészséges kertet szeretnél.


Így gondozd a füvet!

A fák alatt szétterülő színes avar üdítő látvány az őszi szürkeségben. Ennek ellenére a telkeden nem javasolt meghagyni, a fű ugyanis nem tud a levelektől fotoszintetizálni, levegőhöz jutni és akár gombás fertőzés is kialakulhat. Sokkal jobban teszed, ha hasznosítod: lombseprűvel húzd össze őket, majd komposztáld vagy használd a zöldségágyás takarójaként!

Ezután a megtisztított gyepbe néhány araszonként szúrd bele a gereblyét vagy a vasvillát, és picit mozgasd meg a talajban! Ezekkel a lyukakkal a gyep szellőztetését segíted elő. Járd végig az egész füves területet, hogy télen kevésbé legyen hajlamos a filcesedésre!

Gereblyézd össze a gyepről a leveleket és szellőztesd, hogy tavasszal dús és erős legyen a pázsit! elado-csaladi-haz-miskolc-berekalja-95470793-k6.webp

Fák metszése

Ilyenkor a gyümölcsfák jó részét, és a sövényt is érdemes megmetszeni, utoljára. A szükségtelen faágakból aprító segítségével mulcsot készíthetsz, de kupacba halmozva kiváló téli menedék a kert hasznos látogatóinak.

Ha teljes fát kell a földből eltávolítanod, a törzsét többféleképpen újrahasznosíthatod. Egy kis darabjába különböző méretű lyukakat fúrva bogár garázst készíthetsz, vagy a tönk szolgálhat ülőalkalmatosságnak is kerti sütögetésnél.

Az apró gallyakból készült mulcs ideális a fák, bokrok alá, hogy védje a gyökerüket elado-csaladi-haz-erd-parkvaros-94772718-t6.webp

Lemosó permetezés

Permetezni mindig a metszés után állj neki, hiszen fordított sorrendben csinálva rengeteg permetszert elfújsz olyan részekre is, amit le fogsz vágni. Ráadásul a nedves gallyakkal még össze is kened magad. Az ősz végi permetezéssel egy sor, még nem teljesen fejlett kártevőtől megszabadíthatod a gyümölcsfáid. Kora tavasszal érdemes még egy „hadjárattal” meglepni őket, hogy biztosan megóvd a termést.

Csalánlevélből 100 százalékban természetes, a kártevőkkel szemben kíméletlen permetezőszert készíthetsz. Munkásabb, viszont abszolút kemikáliamentes vegyületet kapsz. Ezzel a módszerrel a permetezés ellenére is bio zöldségeid, gyümölcseid teremhetnek a kertben.

Palánták begyűjtése, balkonnövények téliesítése

Ha szabad földben nevelgetsz paradicsomot, akkor itt az ideje megköszönni az idei lecsó alapanyagot és elbúcsúzni tőle. Ebbe a földbe tavasszal másik növényt ajánlott ültetni, mert azok a kártevők, amik kifejezetten a paradicsomot kedvelik, könnyen elűzhetők.

A teraszról, erkélyről is be kell hozni a nem fagytűrő növényeket. Az ágyásba, virágládába ültethetsz árvácskát, díszkáposztát, ha nem szeretnéd a csupasz földet bámulni.

Felhasználhatod az összegyűjtött avart a kiürült ágyás befedésére. A levelekből rengeteg szerves tápanyaghoz jut így a föld. Előtte ültethetsz bele spenótot, fokhagymát, brokkolit, amik a levéltakaró alatt békésen áttelelhetnek.

Kezdj el komposztálni!

A nagy kerti munkálatok során keletkezett zöld hulladék, amilyen az őszi és a tavaszi, remekül hasznosítható komposztálással. Komposztot gyűjteni egész évben lehet, az ilyenkor felgyűlt nagy mennyiség megalapozza a tavaszi tápanyag utánpótlást. Kis gyakorlással gyorsan bele lehet jönni, hogy mit lehet komposztálni és mit nem, illetve mit érdemes külön helyen gyűjteni.

A veteményes meghálálja tavasszal, hogy gondoskodsz a tápanyag utánpótlásról elado-csaladi-haz-budaors-96539775-t6.webp

Vissza a Hello, Otthon! főoldalra

Találd meg új otthonod 148 116 ingatlanhirdetés között

Keresek
Eladok
Találd meg új otthonod

Hasonló cikkek

Mik ezek a kis mozgó kis bogarak a konyhában, és miért kell együtt élned velük?
2023.09.26. #építőanyag #kertészet #tippektrükkök
Mik ezek a kis mozgó kis bogarak a konyhában, és miért kell együtt élned velük?
A legszelídebb lélek is elszánt öldöklővé tud válni, ha magát és az otthonát meg kell védenie mindenféle pici, kellemetlen lényektől, amelyek meg akarják enni az ételét, ki akarják szívni a vérét, fel akarják falni a vakolatát, a családi fényképalbumát, és egyáltalán, szinte mindenét. Hiába a teremtett világ csodálata máskor, azért a légynek még a kifejezetten jámbor ingatlantulajdonos is tud ártani. De! Vannak olyan kéretlen beköltözők is, amikkel akár nyugodtan meg is oszthatjuk ingatlanunkat, igazából semmi bajt nem csinálnak, viszont rendkívül érdekesek.
Lapostető, sátortető - Szolnokon is minden menő
2023.09.25. #családiház #ingatlaneladás
Lapostető, sátortető - Szolnokon is minden menő
Miért éppen Szolnok? - kérdezheti az egyszeri sorozatrajongó, amikor Jász-Nagykun-Szolnok vármegyére mutatunk a térképen. A válasz egyszerű: közel van a fővároshoz, élhető nagyságú település, ideális közlekedési és szolgáltatói infrastruktúrával. És ha ennyi még nem elég, a Tisza-parti sétány az év minden szakaszában elvarázsolja az ottaniakat.
Ősszel is lehet csodaszép a kert - és még gondozásmentes is
2023.09.24. #eladóház #családiház
Ősszel is lehet csodaszép a kert - és még gondozásmentes is
A legtöbb tevékenységet élvezetesebb a szabad ég alatt csinálni, mint bent, a házban. Kellemesebb a reggelizés, jobban bele lehet merülni az alkotásba, olvasásba. A kert visszaad valamit a szabadságból, frissen tart fizikailag és mentálisan.
Hangulatos télikertes házak a hideg napokra
2023.09.23. #eladóház #kertészet
Hangulatos télikertes házak a hideg napokra
Javában tart az ősz, és már úgy érzed, hogy hónapok óta bezárva élsz? A következő időszak elszigeteltségére adhat megoldást egy jól szigetelt télikert. A télikert sokféle lehet, kialakíthatjuk az erkélyünkből, beépíthetjük a teraszunk, vagy hozzá is építhetjük a házunkhoz. Minden évszakban élvezhetőek, megfelelő fűtéssel, árnyékolókkal és a nyitható üvegfelületekkel, tökéletes kényelmet biztosítanak télen és nyáron is.
Mi történik Hajdú-Bihar vármegyében?
2023.09.23. #eladóház #ingatlaneladás #családiház #csok
Mi történik Hajdú-Bihar vármegyében?
2024-től nő a falusi CSOK, és a települések listája is módosul, ahol igényelhető. Hajdú-Bihar vármegyében 59 olyan település található, amelyek a felzárkóztatás érdekében rajta vannak a 2024-es falusi CSOK-listán. Nézzük, milyen az ottani ingatlankínálat!
Na, de mit adtak nekünk a kínaiak?
2023.09.20. #ingatlanbefektetés #kertészet
Na, de mit adtak nekünk a kínaiak?
Mit adtak nekünk a rómaiak?! - teszik fel az ókori Róma hatalma elleni titkos összeesküvésre készülők a Brian élete című filmben, majd hosszan sorolják a vívmányokat. A bonmot azóta számos formájában, olykor parafrazálva terjed, és mi is csak azért hoztuk fel, mert az otpotthon.hu ingatlanhirdetései között számos kínai vonatkozású szempontot találtunk, ebből adunk közre egy gyűjtést.
Falusi CSOK-kal is eljuthatsz az ország legígéretesebb vármegyéjébe
2023.09.20. #ingatlaneladás #családiház #csok
Falusi CSOK-kal is eljuthatsz az ország legígéretesebb vármegyéjébe
2024-től nő a falusi CSOK, és a települések listája is módosul, ahol igényelhető. Most az ország legdinamikusabban fejlődő térségét vizsgálunk meg, ahova nyugatra jár az ország.
Hova menekülhetsz Kossuth elől? Mi az, ami közös a magyar városokban és falvakban?
2023.09.19. #eladóház #ingatlaneladás #családiház
Hova menekülhetsz Kossuth elől? Mi az, ami közös a magyar városokban és falvakban?
Magyarországon összesen 3155 település van, ebből 348 város. Ami közös bennünk, hogy szinte nincs olyan közöttük, amelyben ne lenne utca vagy tér Kossuthról, vagy a Petőfiről elnevezve. Most azt is megtudhatod, melyik van hozzád a legközelebb.
Ezeket a lehetőségeket kínálja a falusi CSOK Csongrád-Csanád vármegyében
2023.09.18. #ingatlaneladás #családiház #csok
Ezeket a lehetőségeket kínálja a falusi CSOK Csongrád-Csanád vármegyében
2024-től nő a falusi CSOK-ra felvehető összeg, és azon települések listája is módosul, ahol igényelhető. Mennyiben vonatkozik az új helyzet Csongrád-Csanád vármegyére?