2022.12.02.

5 tipp a hatékony home office-ért

5 tipp a hatékony home office-ért
A koronavírus a hazai cégeket is rákényszerítette arra, hogy home office lehetőséget biztosítsanak a munkavállalók számára. Ez sok területen be is vált, a dolgozók hatékonyabban tudtak a saját közegükben dolgozni, ennek köszönhetően a pandémia után a legtöbb cég nem állt vissza a korábbi modellre, hanem a hibrid munkavégzésben bízik. Ha neked is olyan munkaköröd van, amit otthonról el tudsz látni, akkor adunk néhány praktikus tanácsot az otthoni iroda berendezéséhez.

hirdetés


1. Különcködj!

Keress egy olyan helyet a lakásban, amit lehetőleg ér némi természetes fény, elfér egy íróasztal és kellően elszeparált. Utóbbinak óriási a jelentősége, hiszen, ha fizikailag nem vonulsz el az irodádba, akkor mindig meg fog szakítani valami a munkában. Meglátod, hogy fel kéne porszívózni, el kell indítani a mosogatógépet. Ezek lehet, hogy csak pár percet igényelnek, de mire visszazökken a fókuszod a tényleges feladatodra, az minimum 10-15 perc. Ráadásul arra is kell gondolnod, hogy ha netán gyermeked megbetegszik és emiatt otthon marad, vagy párod is a lakásban járkál, ezek könnyen elterelhetik a figyelmed.
elado-csaladi-haz-budapest-xiv-kerulet-alsorakos-budapest-xiv-kerulet-budapest-88307297-k6.webp

2. Milyen széket válassz?

Az otthon végezhető munkakörök többsége számítógépet igényel, ami annyit takar, hogy a gép előtt ülsz órákon át. A több órán át tartó egyhelyben ülés- a lehető legrosszabb póz, amibe a gerincet kényszerítjük. Éppen ezért ne sajnáld a pénzt egy ergonomikus irodai székre, hiszen a gerincbántalmakkal sokkal több vesztenivalód lesz. A szék háttámlája kellően magas legyen ahhoz, hogy hátra tudj dőlni. Plusz pont, ha a derékrésznél van egy hajlítás, ami nem engedi a rossz testtartás felvételét. Legyen karfája, ahol pihentetni tudod a kezeidet, és az is praktikus, ha gurulós. Ha még mindig javítanál az ülési pozíción, szerezz be további deréktámaszt vagy ülőpárnát.

3. Milyen legyen az asztal?

Röviden: férj el rajta. Gondold végig, hogy laptopon vagy asztali számítógépen dolgozol és annak mennyi helyre van szüksége. Van-e szükséged plusz irodai gépekre (nyomtató, többfunkciós gép, plusz monitor). Ha minden nem fér az asztalra, tegyél be fiókos szekrényt, aminek a tetejére is pakolhatsz. Előnyös, ha van egy memory-falad, ahová üzeneteket írhatsz magadnak fontos projektekről vagy teendőkről. Az asztal felületén csak a legszükségesebbek legyenek: éppen aktuális ügyek, szerződések iratai. Ezek is szépen irattartóba helyezve, minden más a polcokon, fiókokban legyen.

Ha nagyon kevés helyed van, választhatsz lehajtható íróasztalt is, így a munka végeztével valóban „be tudod zárni” az irodád. Egyre többen választanak álló munkaállomást, tehát nem ülnek, hanem állnak miközben dolgoznak. Ez eleinte fárasztó lehet, de idővel megszokja az ember, ráadásul egészségesebb, mint az egész napos ülés. elado-csaladi-haz-halaszi-gyor-moson-sopron-megye-86442936-k6.webp

4. Legyen jó a világítás!

A kellő fény biztosítása nélkülözhetetlen. Vásárolj LED izzót, ami takarékosabb a hagyományosnál, de ha nem jut elég fény az asztalra, akkor számolj azzal, hogy akár egész nap kell, hogy égjen a lámpa. Sötétben csak rontod a szemed, ráadásul a tévesztésre is nagyobb esélyed van, hiszen nem látod, mit csinálsz. Hangulatosabbá teheted a dolgozósarkod, ha LED csíkot illesztesz az asztal szélére, vagy a veled szemben lévő polc aljára.

5. Ne fázz, de ne is legyen meleged

Otthon magadnak kell gondoskodnod a megfelelő hőmérsékletről. Ennek azért vannak előnyei is: ha volt már olyan munkahelyed, ahol többen voltatok egy helyiségben, akkor örökös dilemma, hogy valaki állandóan szellőztetni akar, míg más megfagy. Home office-ban akkor kapcsolsz légkondit, amikor jól esik. Azért arra figyelj, hogy sem túl melegben, sem túl hidegben nem tudsz kellőképpen koncentrálni. Szellőztess akár gyakran rövid időkre, hogy mindig legyen friss oxigén. Körbeveheted magad növényekkel, amik tisztítják a levegőt, és barátságos látványt nyújtanak. elado-csaladi-haz-budakeszi-pest-megye-85674575-k6.webp

Tekintsd meg az OTP Otthon olyan ingatlanjait, ahol kényelmesen ki tudod magad alakítani a saját home office-odat.

Vissza a Hello, Otthon! főoldalra