2023.01.18.

5+1 dolog, amit mindenképp kérdezz meg lakásvásárláskor

5+1 dolog, amit mindenképp kérdezz meg lakásvásárláskor
Használt lakás vásárlásakor érdemes már jó előre felkészülni, hogy miket szeretnél tudni az adott ingatlanról, hogy ne akkor érjenek kellemetlen meglepetések, amikor már beköltöztél. Összegyűjtöttünk neked néhányat azok közül, amikre mindenképp érdemes kitérned.

hirdetés


Győződj meg róla, hogy az eladóval tárgyalsz

Mivel eladni csak a tulajdonosnak áll jogában az ingatlant, ezért feltétlenül ezt kell leghamarabb tisztázni. Szintén fontos, hogy a tulajdonjog meg van-e osztva másokkal, és ha igen, akkor ők is hozzájárulnak az adás-vételhez. Ugyanennyire lényeges a haszonélvezeti jog kérdése. Tudd meg, hogy van-e haszonélvezője az ingatlannak, illetve teher- és permentes-e a szóban forgó lakás. Ezek, bár formaságnak és unalmasnak tűnnek, könnyen meghiúsíthatják a vásárlási szándékodat.

elado-teglalakas-szeged-ujszeged-86205329-k1.webp

Műszaki állapottal kapcsolatos kérdések

Ha a tulajdonossal minden rendben van, akkor a következő kényes pont a lakás műszaki állapota. Kérdezd meg, hogy a társasház mikor és miből épült, milyen felújítások történtek. Kiemelten lényeges a villanyvezetékeket, vízhálózatot érintő cserék, beavatkozások. Szintén tisztázandó, hogy a fűtés egyedi vagy központi, esetleg távfűtéssel működik, illetve van-e egyedi leolvasórendszer kiépítve. Profánnak tűnhet, de a saját érdeked, hogy a nyílászárókat is megnézd közelebbről: rendesen nyitnak és zárnak, látsz-e páracseppeket az üvegen, érzel-e a közelükben huzatot. Innen jobban láthatod a redőnyök, illetve amennyiben van, a szúnyogháló állapotát. Elképzelhető, hogy keresztkérdésekkel több információhoz jutsz: Mikor volt utoljára probléma a lakásban? Van-e esetleg visszatérő bosszúságot okozó jelenség?

elado-teglalakas-veszprem-jeruzsalemhegy-88219644-k6.webp

A lakótársak

Érdeklődj a szomszédokról is, hiszen egy közösséget fogtok alkotni, ha nyélbe ütöd az üzletet. Finoman járd körbe, hogy milyen családok laknak a házban. Az idősebbek lehet, hogy hangosan hallgatják a tévét, viszont odafigyelnek a szomszédokra. Van-e valakinek kutyája? Szokott-e nyüszíteni, ugatni? Vannak-e albérlők, illetve milyen gyakran cserélődnek?

A közös faliújságon általában feltüntetik a közös képviselő nevét és elérhetőségeit. Ha komolyak a szándékaid mindenképpen javasoljuk, hogy keresd meg. Tőle elkérheted a Házirendet, az Alapító Okiratot, de akár részletes tájékoztatást kérhetsz a társasház anyagi helyzetéről. Fontos lehet, hogy van-e olyan lakó, akinek tetemes elmaradása van, mert ez a többieket érinti hátrányosan. Felvilágosítást kaphatsz a már megtörtént vagy a tervezett felújításokról, valamint, hogy van-e az ingatlannak hitele.

elado-teglalakas-budapest-xxi-kerulet-88386504-t6.webp

Mennyi a rezsi?

Nem elhanyagolható szempont, hogy mennyibe kerül neked majd a kiszemelt lakásban lakni. Nyilván egy több fős család magasabb díjat fog fizetni a szolgáltatóknak, mint egy egy- vagy kétszemélyes háztartás, de lesz egy viszonyítási alapod. Nem kell, hogy bemutassák a befizetési bizonylatot, viszont, ha túl magas az összeg, amit mondjuk fűtésre kell kiadni, figyelmeztető lehet, hogy a hőszigeteléssel nincs minden rendben. Néhány helyen a közös költségbe van beépítve a vízdíj vagy a szemétdíj, ezekkel is jó, ha tisztában vagy.

elado-teglalakas-debrecen-libakert-86322186-k1.webp

Milyen a környék?

Az egy dolog, hogy nappal feltérképezed a terepet: sétával megközelíthető-e a bolt, mekkora távolságra van orvosi rendelő, patika. Milyen a közlekedés, mivel lehet a legközelebbi városba eljutni? Milyen lehetőségek vannak parkolásra? Mennyire van forgalmas helyen a lakás? Térj vissza este is; figyeld meg mennyire tűnnek biztonságosnak a környező utcák.

elado-teglalakas-god-felsogod-89060768-k1.webp

Szavatosság használt lakásra

Kevesen vannak vele tisztában, hogy a Polgári Törvénykönyv lehetőséget ad a vevőnek arra, hogy éljen a szavatossággal. Erre akkor kerülhet sor, ha az eladó nem tájékoztatta a vevőt olyan hibáról, ami túllép egy egyszerű elhasználódáson. Ilyen lehet, ha egy nagyobb esőzés alkalmával elárasztja a víz a pincét, és ezt az eladó nem említette. Hogy érvényesíteni tudd a jogaidat, a hiba észlelését követően azonnal jelezned kell a másik félnek. Ha elzárkózik a kár megfizetésétől, akkor első lépésben a hibát és annak javítási költségeit tartalmazó felszólító levelet kell neki küldeni.

Nézd meg a többi blogbejegyzésünket is!

Vissza a Hello, Otthon! főoldalra