2022.10.20.

6 egyszerű DIY dekoráció Halloweenre

6 egyszerű DIY dekoráció Halloweenre
Lassan itt az ideje az őszi dekorációba egy kis borzongást vinni. Jöhet a tökfaragás, a kísértetjárás, múmialámpások sora. Összegyűjtöttünk néhány rémesen egyszerű díszítést, amiket akár az utolsó pillanatban is el tudsz készíteni, hogy feldobd otthonod a halloweeni időszakra.

hirdetés


Ünnep vagy szeszély?

A Halloweent sokan egy újabb amerikai hóbortnak gondolják, pedig valójában egy ősi kelta szertartáson alapul. A kelták ekkor ünnepelték az újévet, ami a hideg és sötét időszak kezdetét is jelentette. Hitük szerint ilyenkor a természetfeletti lények és a szellemek képesek az élőket meglátogatni. A hagyomány beépült a főbb római ünnepek sorába, és a római katolikus egyház is megtartja mindenszentek és halottak napja néven november 1-jén. A kelta szokás, miszerint máglyákat gyújtottak és jelmezbe öltöztek az ártó lelkek távol marasztalásáért, főleg az angolszász területen terjedt el. Maradványai azért nálunk is megfigyelhetők, hiszen a síroknál mécsest gyújtunk, és sok házban ilyenkor egész nap annyi gyertya ég, ahány halottja van a családnak.

pexels-photo-619424-1059.jpg

Riogató lámpások

Befőttesüveg minden háztartásban akad, készíts elő néhányat. Ha van gézlapod, ragaszd az üvegre a széleinél. Ehhez használhatsz folyékony ragasztót vagy ragasztópisztolyt. Rögzíts mozgó szemeket rá, vagy fekete papírból vágj szemformát, amit rátehetsz. Tegyél bele egy mécsest, és kész is vagy. Akkor igazán látványos, ha több múmialámpás sorakozik egymás mellett.

1efeee482a282ed5ef3e92830e0011c7-1054.jpg

LED szellemek

Egy rövidebb karácsonyi LED égősorra, néhány fehér muffin papírra és vékony fekete filcre lesz szükséged a következő alkotáshoz. A muffin papírokból hajtogass háromszöget, majd rajzolj az így kapott szellemeknek szemeket és szájat. A papírok alján éles ollóval ejts egy apró x alakú metszést. Ezután ültesd rá a szellemeket egyesével az égőkre. Igazítsd meg őket, és már akaszthatod is a polcra. ad5deef3166f7556d03374e2bacbe2f2-1055.jpg

Denevéres tányéralátét

Elképesztően menő, ha a véres ujjdarab kinézetű virslinek vagy a sírhalomnak megkreált tiramisu tálalásának is megadod a módját. Ehhez szerezz be egy A/3-as méretű lapot, fekete filc anyagot, és esetleg jelölőfilcet (elhagyható). A lapod közepén rajzolj körbe egy kistányért. Ehhez igazítsd a denevér sablonodat. Vágd ki, majd másold át a filcre annyiszor, ahány tányéralátétet szeretnél. Ekkor jön jól a jelölőfilc, de egy szabókréta vagy bármi más megteszi, ami látványos vonalat húz a sötét anyagon. Ezeket is vágd ki, és már teheted is az asztalra. Ha belelendültél a barkácsolásba, még szalvétagyűrűt is készíthetsz hozzá kartonból.

il-570xn2947102715-e35r-1057.jpg

Balszerencsét hozó macska sziluett

A néphiedelem úgy tartja, hogy ha fekete macska átsétál előtted, akkor balszerencse fog érni - de csak akkor, ha balról jobbra haladva teszi ezt. Kivédheted a rontást, ha gyorsan átköpsz a bal vállad felett, de tudunk egy mégjobb megoldást: űzd el a balszerencsét macska sziluettel. Rajzolj egy púpos hátú cicát vagy keress ilyen sablont az interneten. Készíthetsz kisebbet és nagyobbat is, amiket aztán az ablakba ragaszthatsz vagy hurkapálcikára erősítve virágcserépbe állíthatod. Ha denevérből is vágsz ki néhányat, facsipeszre ragasztva felcsíptetheted őket a függönyre. denever-vagott-1056.jpg

A gyerekek kedvence: a lufi

Ha van a családban gyerkőc, ő biztosan be van zsongva a Halloweentől. Bár a csokigyűjtésre itthon nem igazán van alkalom, a beöltözés akkor is jó móka. Lepd meg édességet rejtő lufival, az öröme határtalan lesz. Szerezz be narancssárga és fehér lufikat , és tegyél beléjük apró édességeket: nyalókát, csokit, cukorkát. Fújd fel és filccel rajzolj rájuk különböző formájú arcokat. Az a legjobb, ha héliummal tudod feltölteni őket, különben a súly nagyon lehúzza a tök- és szellemfejeket.

lufis-vagott-1058.jpg

+1 tipp: Készülj üres lufikkal is, nehogy szomorúság legyen belőle, hogy ki kell durrantani a léggömböt a bennük rejtőző kincsekért.

Nézd meg korábbi őszi DIY dekor ötleteinket is

Nézz körül az OTP Otthonon

Vissza a Hello, Otthon! főoldalra