2024.07.01.Szerző: Támogatott tartalom #energiahatékonyság #fenntarthatóság

A hatékony és okos fűtés receptje a hajdutól

A hatékony és okos fűtés receptje a hajdutól

A gázkazán hőszivattyú hozzáadásával a jó receptje a kis üzemeltetési költségű, de nagy üzemeltetési biztonsággal rendelkező, nem túl nagy beruházási igényű, hagyományos építésű – de a vonatkozó előírásoknak megfelelő – ház gépészetének.


HAJDU HGK Hybrid cikk.png

Ha nem tisztán hőszivattyús megoldást alkalmazunk, hanem bekerül a rendszerbe a kondenzációs gázkazán is, úgynevezett hibrid rendszert alakítunk ki. Látszólag növekszik a beruházási költség, de ha jól csináljuk, akkor nem. Ugyanis a hőszivattyú lehet kisebb teljesítményű, lehet olcsóbb, mert nem kell a leghidegebb időben is üzemeltetni, hiszen akkor megoldja a fűtést a gázkazán.

HAJDU HPAW Hybrid cikk.png

A hőleadó oldal is lehet olcsóbb, a meglévő, jól bevált radiátor és/vagy padlófűtés alkalmazása miatt. A hőszivattyút csak akkor üzemeltetjük, amikor kedvező a hatékonysága, így kisebb az üzemeltetési költsége is.

HAJDU HB Hybrid cikk.png

Nincs szükség speciális HMV tárolóra, csak egy normál indirekt bojlerre, vagy az sem kell, ha a kazán kombi kivitelű. Választhatunk tárolóval egybeépített, úgynevezett hőszivattyús bojlert, ebben az esetben „csak” a HMV készítés lesz hatékony. A tárolóra azonban rádolgozhat a gázkazán, amikor nem akarjuk üzemeltetni a hőszivattyút. Egy jól szigetelt, megfelelően árnyékolt házban nem sokat kell hűteni, de ha mégis kellene, lehet split klímát felszerelni, így nem szükséges mennyezeti panel vagy fan-coil, de adott esetben érdemes hasznosítani, a hőszivattyús bojler által előállított, hűtött levegőt is.

Ha napelemes rendszer kerül kiépítésre, az fedezheti a hőszivattyú, split klíma fogyasztását a háztartási villamos energiaigény mellett. A hőszivattyú működése öszehangolható a napelemes rendszerrel. Amikor az inverteren rendelkezésre áll a hőszivattyú működéséhez szükséges teljesítmény, akkor ad egy kapcsoló jelet a hőszivattyúnak.

A rendszer üzembiztonsága nagyon jó, hiszen üzemzavar vagy meghibásodás esetén az eszközök részben (vagy akár egészben) egymást helyettesítik.

HAJDU HRN Hybrid cikk.png

Ezt a hibrid rendszert kialakíthatjuk úgy is, hogy a hőszivattyús részt napkollektoros rendszerre cseréljük. A beruházási költségünk itt is kedvezőbb szinten tartható a már jól bevált megoldások miatt. Ezzel a rendszerrel elsősorban a melegvízelőállítás primer energiaigényét csökkenthetjük drasztikusan (jobban, mint a hőszivattyú), de például kombi puffertároló alkalmazásával a fűtési energiaigény is javítható. A szolár rész előfűtő, a kondenzációs gázkazán az utófűtő. Alkalmazhatunk az indirekt ráfűtésen kívül termosztatikus osztó-keverő szeleppárt is. Ha elég meleg a vizünk, akkor a szelepcsoport beengedi azt felhasználásra. Ha túl meleg, hideg vizet kever hozzá, ha nem elég meleg, akkor a gázkazán átfolyós vízmelegítő részébe vezeti, ahol az készre melegíti.

Hűtésre split klímát szereltethetünk be a már korábban leírtak szerint. Napelemes rendszer a hűtés, illetve a háztartás villamos energiaigényét fedezi.

Okos szabályozás

Még ha energetikai oldalról tud is azonosulni valaki az előbbiekkel, minimum megkérdőjelezi a fent említett gázkazános, radiátoros rendszereknek a komfortosságát, szabályozhatóságát, modernségét (de lehet a klímás hűtését is).

HAJDU PTCF Hybrid cikk.png

Egy felületfűtés természetesen komfortos, mert alacsony hőmérsékletű, egyenletes, nincs nagy hőingadozás, jól szabályozható. Míg egy radiátoros fűtés magas hőmérsékletű, nagy hőingadozású, mert ha lekapcsol a termosztát, mire visszakapcsol, addigra visszahűl, diszkomfortos. Ma már azonban léteznek olyan kazán-termosztát fejlesztések, amelyek akár vezetékes vagy RF-es kapcsolatban nem a kazán ki- és bekapcsolásával „szabályoznak”, hanem az előremenő vízhőfokot állítják. Ezáltal - mint egy valódi szabályozókörben - a hőleadó teljesítményét szabályozzák a mindenkori hőmérséklet különbség, a beállított érték mínusz tényleges érték függvényében (OpenTherm szabályozás). A termosztát öntanuló funkcióval rendelkezik, megfigyeli a fűtési-hűlési karakterisztikát és ezzel korrigálja a visszajelzését a kazán felé. Ezáltal a radiátoros fűtés is egyenletessé, nem ritkán alacsony hőmérsékletűvé és komfortossá válik. A beruházási költség sem lesz lényegesen magasabb, mint a már elterjedt RF-es termosztátoké, amelyek gyakorlatilag csak hőmérséklet határolók.

Távoli elérésre, mobilról vezérlésre is van lehetőség, ha egy gateway segítségével a wifi routerre csatlakozunk, ekkor internetre kötött lesz a fűtésünk. A mobil applikáció letöltése után állíthatjuk a hőmérsékletet, napi, heti programot írhatunk, hiba esetén értesítést kapunk. Az OpenTherm szabályozással és az öntanuló funkcióval még többet is tud, mint egy sztenderd okos otthon fűtése.

A cikket a HAJDU Hajdúsági Ipari Zrt. támogatta.


Az OTP Otthon ingatlankereső portálról

Az OTP Otthon az egyik legnagyobb és legdinamikusabban fejlődő hazai ingatlankereső portál, ahol eladó házak, lakások és kiadó ingatlanok is elérhetőek országszerte. Az OTP Otthon célja egy olyan egyedülálló otthonteremtési portál kialakítása, amely iparágakon átívelő megoldásokkal vezeti végig az ügyfeleket az ingatlaneladás, ingatlanvásárlás, bérbeadás és bérlés folyamatán, az új otthon gondolatának felmerülésétől az ingatlan keresésen át egészen a beköltözésig.

ingatlankereső portáleladó házaklakások és kiadó ingatlanok
Vissza a Hello, Otthon! főoldalra

Találd meg új otthonod 140 884 ingatlanhirdetés között

Keresek
Eladok
Találd meg új otthonod

Hasonló cikkek

Ennél zöldebb nem lesz a magyar ingatlanpiacon
2024.07.22. #fenntarthatóság #okosotthon
Ennél zöldebb nem lesz a magyar ingatlanpiacon
Budapest emblematikusabb lakóépületfejlesztései a XIII. kerülethez kötődnek, közülük is a leglátványosabbnak a Marina-part számít, ahol az épülő lakásoknál és társasházaknál az energiahatékonyság legalább akkora súllyal bír, mint az élhetőség. Hogy ez a két kulcsfontosságú szempont hogyan tud szorosan kapcsolódni egymáshoz, annak jelképe a River Life lakópark. Nem magasodik bántóan a gyönyörű és ritka adottságokkal bíró öböl fölé, hanem szinte belesimul a környezetébe, szimbiózist alkot vele. Mutatjuk, hogyan.
Miért fontos a mosógép rendszeres tisztítása?
2024.07.20. #fenntarthatóság #energiahatékonyság
Miért fontos a mosógép rendszeres tisztítása?
A háztartási berendezések is igénylik a törődést, csakúgy mint a növények. Igaz, beszélni ugyan nem kell hozzájuk, de nekik is vannak igényeik, amikre erősen ajánlott odafigyelni. A gépek esetében sem működik a végtelen kizsákmányolás; ha nem törődsz velük, akkor jóval hamarabb felmondják a szolgálatot. Bár most a mosógépé a főszerep, de a javaslatokat a többi háztartási eszközre is vonatkoztathatod.
Vodkával a jó illatú otthonért?
2024.07.19. #fenntarthatóság #tippektrükkök
Vodkával a jó illatú otthonért?
A finom illatok mellett tisztaságot is varázsolhatsz az átlátszó rövid itallal, de még számos dolgot bevethetsz a kellemetlen szagok ellen.
Chameleon: minél nagyobb tömegnek adjunk új funkciót, ami megkönnyíti az életet
2024.07.08. #energiahatékonyság #okosotthon
Chameleon: minél nagyobb tömegnek adjunk új funkciót, ami megkönnyíti az életet
Okosotthon nélkül egy új ingatlan ma már elképzelhetetlen, és a régebbi épületeknél is egyre népszerűbb az otthonok felokosítása. Hogy milyen előnyei vannak, milyen lehetőségeket nyújt egy ilyen intelligens rendszer, arról a legnagyobb magyarországi okosotthon cég vezetője beszélt. A már külföldön is terjeszkedő Chameleon okosotthonrendszer-fejlesztései a mindennapjaink jövőjébe engednek bepillantást.
Mennyi ideig tárolhatod az ételeket a hűtőben?
2024.07.04. #fenntarthatóság #tippektrükkök #konyha
Mennyi ideig tárolhatod az ételeket a hűtőben?
Biztosan fogyasztható még az a csirkemell a fagyasztó alján? És mi a helyzet a szójaszósszal, ami, ki tudja, mióta figyel a frigóban? Most megtudod, hogy még főzhetsz-e belőlük vacsorát.
Hány beltéri egység kell a klímádhoz, hogy hűvös legyen a lakás?
2024.06.30. #eladólakás #energiahatékonyság
Hány beltéri egység kell a klímádhoz, hogy hűvös legyen a lakás?
Elég volt a katlanná melegedett lakásból és beszerelteted életed első klímáját? Pontosan milyet is? Hányat és hova? Ebben a cikkben adunk egy kis rálátást, hogy hány beltéri egységre lehet szükséged.
Három tipp, hogy hogyan kerüld el az energetikai katasztrófát a kockaházadban
2024.06.22. #felújítás #családiház #energiahatékonyság
Három tipp, hogy hogyan kerüld el az energetikai katasztrófát a kockaházadban
Bár elsőre nem tűnik könnyűnek egy régivágású kockaház (értsd: Kádár-kocka) energetikai felújítása, ám az egyáltalán nem is megvalósíthatatlan. Ráadásul még ingatlanunk értékét is jelentősen növelhetjük vele.
Kijevtől Németországig tízezrek elégedettek vele - Budapestre érkeztek ezek a kedvezményes lakások
2024.06.20. #újépítésű #energiahatékonyság
Kijevtől Németországig tízezrek elégedettek vele - Budapestre érkeztek ezek a kedvezményes lakások
Van, aki régóta kacérkodik azzal a gondolattal, hogy új otthont vásárolna egy jó környéken, esetleg befektetés céljából keres lakást, de nem érdemes sokáig habozni, mert azok a kelendő, modern ingatlanok, amelyek minden igényt kielégítenek, illetve amelyeket gyorsan és megfelelő áron bérbe is lehet adni, nagyon gyorsan gazdára találnak. Érdemes azt is szem előtt tartani, hogy a lakás vonzó környéken legyen, ami otthonos és idővel az értéke is növekszik.
A banánhéj 7 meglepő felhasználási módja
2024.06.16. #tippektrükkök #fenntarthatóság
A banánhéj 7 meglepő felhasználási módja
Évente több mint 100 milliárd banánt fogyasztunk el világszerte, ez a legkelendőbb gyümölcs az összes többi közül. Lehet sárga, zöld, sőt akár piros, ami sokkal egészségesebb és finomabb a másik két fajtához képest. Ám mielőtt a banánhéjat a kukába dobnád, tedd félre, mert egy igazi csodaszer, amit az otthonodban is felhasználhatsz!