2023.09.12.Szerző: S. E. #dekor #tippektrükkök

A következő útmutatás nagy segítségedre lehet a nappali felújításában

A következő útmutatás nagy segítségedre lehet a nappali felújításában

Akár csak felfrissítenéd a teret, akár teljes átalakításra készülsz, a nappali újrabútolása nem könnyű feladat, és azt is nehéz eldönteni, hogyan fogj hozzá, de segítünk.


Mielőtt bármibe is belecsapnál, állíts össze egy reális és tartható költségvetést! Nem kell (és nem is lehet) az utolsó fillérig mindent felvinni az Excel táblázatba, de egy „nagyjából” tervre mindenképpen szükséged lesz, hogy ne szállj el nagyon pénzügyileg.

Szükséged lesz ehhez arra, hogy tudd, hol fogsz bevásárolni, és a weblapokon nézd meg a pontos árakat.

Kinéztél egy gyönyörű kanapét? Biztosan elfér a nappaliban? Kulcsfontosságú az alaprajz feltérképezése, és a bútorok elrendezésének terve, mielőtt bármiért is pénzt adnál.

elado-hazresz-debrecen-mesterfalva-91453312-t6.webp Egy jó alaprajz azt is megmutatja, mennyire jó elrendezésű ez a debreceni házrész, amit most te is megnézhetsz.

Az alaprajz segíti az elképzelés megvalósulását és megóv attól, hogy felesleges holmikat vásárolj össze. Ha úgy érzed, vannak még üres terek, nyugodtan tervezhetsz oda képeket vagy növényeket.

Mi a szoba célja?

A nappalid a lakás fő színtere, ahol szívesen vendégeled meg a barátokat? Vagy inkább a pároddal bújnál össze, a családoddal kuckóznál benne? Esetleg mindegyikre alkalmas teret szeretnél?

Bármit is választasz, a helyiség fő tevékenységeinek meghatározása kulcsfontosságú a tervezési folyamatban. Ha tudod, mire fogod elősorban használni, ügyelj arra, hogy funkcionális és praktikus legyen, és arra is, hogy évekig kiszolgálja az igényeket! Mindig képzeld bele magad/magatokat a térbe, és akármennyire is tetszik egy stílus másnál, ha nem annyira illik hozzád/hozzátok, inkább tegyél le róla!

Tervezési táblák

Sokan csinálják – és a lakberendezők is ajánlják -, hogy egy lakberendezési magazinból vagy a Pinterestről összeválogatnak képeket álomotthonokról, berendezési tárgyakról, kiegészítőkről ihletforrásként, ami sokat segíthet összerendezni a színeket, textúrákat és formákat.

elado-teglalakas-budapest-xiii-kerulet-angyalfold-96807126-t6.webp Ez az álomotthon a XIII. kerületben található.

Az is segíthet, ha visszagondolsz azokra - az akár más országbeli helyekre -, szállodákra, éttermekre, közösségi terekre, ahol jártál és nagyon tetszettek. Ezek kellőképpen inspirálhatnak, és jó emlékeket hozhatnak vissza az otthonodba. Ne feledd, hogy az Instagram is egy karnyújtásnyira lévő tudástár – rendszeresen osztanak meg belsőépítészek remek ötleteket!

Jöhet a világítás és a falszín

Miután meghoztad a fajsúlyosabb döntéseket – például kandallót építesz be vagy kádat helyezel a szoba közepére –, a kisebb „feladatok” már sokkal szórakoztatóbbak lesznek. A világítás akármennyire is mellékesnek tűnik, kifejezetten fontos lépés. A nappaliban inkább szemmagasságban helyezd el a világítótesteket – a mennyezeti lámpa helyett fókuszálj inkább a beépített fali világításra, asztali- vagy állólámpákra.

Miután ezekkel megvagy, csak azután dönts a fal színéről, ami valójában az utolsó lépés is. Amennyiben megvan, milyen bútorok, textíliák, dísztárgyak, műalkotások kerülnek a szobába, elkezdhetsz gondolkodni a színárnyalatokon. Ezen a ponton figyelembe kell venned a helyiségben található faanyag színét, beleértve a szegélyléceket, ajtókat és mennyezeteket.

Egyre nagyobb divat a kontrasztos színek használata, de azzal csak óvatosan bánj, egy rosszul választott szín könnyen „összenyomhatja” a teret.

Vissza a Hello, Otthon! főoldalra

Találd meg új otthonod 148 116 ingatlanhirdetés között

Keresek
Eladok
Találd meg új otthonod

Hasonló cikkek

Art déco minden szinten - csillogás száz évesen is Magyarországon
2023.09.18. #eladóház #dekor
Art déco minden szinten - csillogás száz évesen is Magyarországon
Mi jut eszedbe először az art déco stílusról? Csillogás, gyöngyökkel kirakott ruhák, a charleston és pezsgő? Mi meg azt mondjuk, az art déco mint lakberendezési stílus töretlen népszerűségnek örvend a modern és klasszikus stílus szerelmeseinek körében egyaránt. Mit találunk ebből Magyarországon 2023-ban?
Útmutató a legjobb szárítógép vásárlásához
2023.09.10. #energiahatékonyság #tippektrükkök
Útmutató a legjobb szárítógép vásárlásához
A napon száradt ruhák finom illatáról egyre többen mondanak le, és választják helyette a szárítógépet. Ennek legfőbb oka a helyhiány lehet, a gyakori mosás, esetleg a penészesedésre hajlamos falak. Segítünk végiggondolni, hogy érdemes-e beszerezned neked is egy szárítógépet, és ha igen, akkor milyen szempontok alapján válassz.
Inspiráló színek tanulósarokba, dolgozószobába
2023.09.02. #lakberendezés #dekor
Inspiráló színek tanulósarokba, dolgozószobába
Humbuknak tűnhet a színterápia egészen addig, amíg egy lakásba belépve vagy képet nézve nem érzékeled, hogy valami zavaró, túl sok. A jól harmonizáló színeket könnyebben befogadjuk, így elsőre talán fel sem tűnik, hogy befolyásolják agyunk működését és az érzelmi állapotunkat. A teljes lakás színtérképe megér egy misét, de a szeptemberhez közeledve most kiemelten a tanulósarokba vagy dolgozószobába ajánlott színekkel foglalkozunk.
4 egyszerű tipp, hogy meghitt kuckó legyen a lakásod ősszel
2023.08.29. #eladólakás #dekor
4 egyszerű tipp, hogy meghitt kuckó legyen a lakásod ősszel
Az időjárás újfent bebizonyította, hogy alig néhány óra leforgása alatt a kánikulából ősziesre válthat, de amúgy is is rohamosan haladunk a szeptember felé. Az ősz nem csak a nyár végét jelenti, hanem tökéletes apropó a kuckózáshoz, meghittebb együttlétekhez. És mivel sokszor van szerencsénk még hetekig sütkérezni az indián nyárban, ezért nem kell feltétlenül magadra zárni az ajtót szeptember elseje után sem.
Mit, hogyan és meddig érdemes fagyasztani? - Tippek és trükkök otthonra
2023.08.28. #eladólakás #eladóház #tippektrükkök
Mit, hogyan és meddig érdemes fagyasztani? - Tippek és trükkök otthonra
Óriási segítség a fagyasztó a háztartásban, hiszen megmenthetjük a kidobástól a készételeket vagy éppen előre beszerezhetjük az alapanyagokat. A fagyasztásnak azonban megvannak a maga szabályai, mert nem lehet mindent jégre tenni, és a közhiedelemmel szemben nem is jelent örök garanciát. De ha okosan használod, akkor néhány hónapot nyerhetsz az élelmiszereknek.
Itt a pár óra alatt legyártható ház, ami még szigetel is
2023.08.27. #dekor #fenntarthatóság #energiahatékonyság #újépítésű
Itt a pár óra alatt legyártható ház, ami még szigetel is
Ha igaz, amit a gyártó állít, egész máshogy fogunk nézni az előre gyártott házakra.
Nincs kedvetek kimozdulni? – 5 randiötlet otthonra
2023.08.25. #dekor #babaváró
Nincs kedvetek kimozdulni? – 5 randiötlet otthonra
Nem feltétlenül kell drága étterembe, szórakozóhelyre menni a partnereddel, főleg, ha szereted a lakásod miliőjét, netán pont a közelmúltban lettél kész a felújítással. Az a jó, hogy bármilyen témára felépítheted a romantikus estét– legyen az gasztronómiai kaland vagy egy jól átgondolt filmmaraton.
  6 szín mind felett! Ezek az árnyalatok növelhetik a lakás értékét
2023.08.24. #dekor #tippektrükkök
6 szín mind felett! Ezek az árnyalatok növelhetik a lakás értékét
A következő színek fényűző hangulatot kölcsönöznek az otthonodnak, amiért ráadásul többet is kérhetsz, ha az eladás mellett döntesz.
Ezekkel az optikai trükkökkel teheted tágasabbá a legapróbb panelt is
2023.08.21. #lakberendezés #tippektrükkök #felújítás
Ezekkel az optikai trükkökkel teheted tágasabbá a legapróbb panelt is
Egyesek száz négyzetméteres házban sem férnek el, míg mások 35-38 négyzetméternyi kuckóból is élhető otthont tudnak varázsolni. Mi a titkuk? Hogyan lehet egy adott tér adottságait teljes mértékben kihasználni? Megmutatjuk, hogy hogyan tudsz egy kisméretű lakásból tágasabb, rendezett otthon benyomását kelteni.