2023.05.26.Szerző: Bohus Péter #finanszírozás

Szerencsés lehet, aki őszig kivár? A luxuslakásoknál visszatérnek a vevők

Szerencsés lehet, aki őszig kivár? A luxuslakásoknál visszatérnek a vevők
Bár nincs olyan ingatlantípus, amit ne érintett volna a tavaly év végi ingatlanpiaci megtorpanás, de a szakértők szerint a prémium és luxus házaknál, lakásoknál az árak stagnálnak, és a vevők is kezdenek visszatérni. Őszre ismét felpöröghet a piac.

Mennyibe kerül egy prémium lakás? Az árak most 100-200 millió forintnál kezdődnek, de találni 2-3 milliárd forintért is ingatlant, ha valaki belefúrja magát a választékba.

Ezekben az ingatlanokban mindig van valami különleges, akár az elhelyezkedésük, méretük, felszereltségük, történetük, az építés minősége, vagy a hozzájuk tartozó szolgáltatások. A szakértő szerint ezek a házak, lakások nagyrészt teljesen egyedi, és a potenciális vevőik is többnyire kifejezetten hozzájuk illőt keresnek, ami szinte buborékot von az ingatlanok köré, így "a prémium szegmens általában jóval mérsékeltebben reagál a piac általános rezdüléseire" - olvasható az OTP Ingatlanpont közleményében.

premium.webp Kattins a fotóra, hogy további képeket láss erről a Duna-parti prémium lakásról!

Heinrich Krisztina, az OTP Ingatlanpont exkluzív menedzsere szerint így a mostani lakáspiaci lejtmenet esetében az általános megtorpanás a prémium ingatlanoknál "rövid ideig tartott, és az árak sem indultak el lefelé". Persze a forgalomban érzékeltek némi visszaesést, 2022 nyarától voltak, akik kivártak, az árak esésére számítottak, de ez nem következett be, hiszen az eladók is kivárásra játszottak, és nem engedtek az árból.

Ez a buborékból kinézve máshogy néz ki, hiszen a "tömeglakásoknál" már húsz százalékot is lehet alkudni.

A prémium és luxus azonban nem alku tárgya, és amikor világossá vált, hogy nem lesz áresés, február-márciusban elkezdtek visszatérni a vevők.

villa.webp A képre kattintva további fotókat találsz erről a II. kerületi villáról

Kategóriák szerint azoknál az ingatlanoknál, amelyeknél szűkebb a választék, mint például a budai villáknál, vagy az újépítésű lakásoknál, folyamatos, és az egy évvel korábbit meg is haladja az érdeklődés, bár a 2021 év végi szintet még nem éri el.

A főváros agglomerációja azonban kivételt jelent, az ottani kereslet megtorpanása a mai napig tart, és a luxuskategóriában sem állt vissza a korábbi dinamizmus.

Az agglomeráció viszonylagos leértékelődése látszólag összhangban van azzal az általános tapasztalattal, hogy a rezsifélelmek tavalyi fellángolása a nagy zöldövezeti házak helyett inkább a kis városi lakások felé terelte az érdeklődést.

A luxusszegmensben a "rezsikrízis" is kicsit másképp csapódott le, nem keresnek miatta kisebb lakásokat, de arra azért jobban figyelnek, hogy az ingatlan fenntartása lehetőleg gazdaságos legyen, olvasható a közleményben.

pannonhalma.webp A képre kattintva további fotókat találsz erről a szállodává alakítható pannonhalmi kúriáról.

Visszatértek a külföldi vevők is, a már megszokott európai, kínai és arab érdeklődők mellett Heinrich Krisztina tapasztalatai szerint idén megjelentek az afrikai és indiai befektetők is, az utóbbiaknál fokozott érdeklődést tapasztaltak a szállodák iránt.

  • Újra felkapott a budapesti belváros, "van, aki már eleve hozza magával a belsőépítészét”, és persze odafigyelnek az autók elhelyezésére is, és meghatározó szempont lehet, hogy tartozik-e a lakáshoz garázs is, volt, aki rögtön négyet is akart az autóinak.

belvaros.webp A képre kattintva további fotókat találsz erről a belvárosi luxusingatlanról.

  • Felkapott a II. kerületben a Rózsadomb környéke, illetve a XII. kerület belső része. Errefelé elsősorban a nagyobb házakat, villákat keresik, esetleg egy-egy új építést, ami a belvárosihoz hasonló árakon érhető el.
  • A Balaton környéki villák ára elérhetik, illetve meghaladhatják az egymilliárdos árat, míg egy vízparti telekért 4-500 milliót is elkérnek, és van, aki ezt meg is adja.

Akik mostanában 3-4-5 gyerekkel szeretnének luxusba költözni, azok nehéz helyzetben vannak, mert a luxuskínálatban sincs számukra elegendő hálószoba, még az új építéseknél is hiányzik általában egy vagy kettő.

Heinrich Krisztina szerint a prémium ingatlanok iránti érdeklődés és a tranzakciószám újra nő, és ha a kamatok csökkenése is besegít, akkor reményei szerint ősztől valóban felpöröghet a piac ebben a szegmensben.

Vissza a Hello, Otthon! főoldalra