2023.10.07. #lakberendezés

A tökéletes hálószoba 5 titka

A tökéletes hálószoba 5 titka

A hálószoba otthonunk egyik legfontosabb része, ha hosszú távon kellemes és kiegyensúlyozott életet szeretnénk élni. Mégis, sok háztartásban egy méltatlanul mellőzött szoba.


A zavartalan pihenés, a kényelmés éjszakák érdekében érdemes szem előtt tartani pár szempontot, hogy a hálóban eltöltött idő valóban a testi és lelki feltöltődés helyszíne lehessen. Mi összeszedtük a szerintünk legfontosabb 5 dolgot, ami a kedvenc helyünkké varázsolja hálószobánkat.

1. Az ágy megfelelő elhelyezése

elado-hazresz-budapest-vii-kerulet-94098877-t6.webp

A hálószoba központi berendezése természetesen az ágy, igyekezzünk az elhelyezéséből kihozni a legjobbat. Az átlagos magyar ingatlanokban persze nem 20-30 m2.es hálók vannak, így a legtöbbször eléggé meg van kötve a kezünk, de az alábbi tanácsokból próbáljuk meg betartani, amit lehet:

  • Legyen az ágy körbejárható: ha ketten használják az ágyat, úgy kényelmes mindkét félnek, ha kényelmesen be tud sétálni a saját „térfeléhez”. Ehhez nem kell annyira sok hely, elég, ha az ágy oldalain marad 40-50 cm.

  • Ne tegyük az ablak alá az ágyat, se a radiátor elé vagy közvetlen közelébe.

  • A fejvég lehetőleg ne hideg falon legyen, ha mégis elkerülhetetlen, akkor tegyünk plusz szigetelést a falra vagy válasszunk minél vastagabb, melegebb fejvéget az ágyhoz (mint például amilyen cikkünk borítóképén is szerepel).

elado-csaladi-haz-budapest-xvi-kerulet-rakosszentmihaly-90400242-t6.webp

Ebben a Rákosszentmihályon található családi házban ügyesen az ablakkal szemben helyezték el az ágyat, igaz, így sok hely nem maradt az ágy két oldalán, de mégis megközelíthető. A kellemes, világos színeket egy kicsit ellensúlyozza sötét tónusú, meleg barna padló.

2. Árnyékolás

Sok kutatás bizonyítja, hogy igazán mélyet és pihentetőt teljesen sötét szobában lehet aludni. Sok embernek ez először szokatlan, de egy próbát megér, pár nap után valószínűleg érezni fogjuk a reggeli ébredésnél a különbséget.

A legjobb (és itthon legelterjedtebb) megoldás a redőny, amit teljesen leengedve tökéletesen besötétíthetjük a szobát. Ha ez nincs, vagy nem szeretnék rá sokat költeni, akkor szuper megoldás a fényzáró függöny. Ezek általában több rétegű anyagok, amelyek közül az egyik belső réteg teljesen zárt, sok színben kapható, így jól illeszthető a hálószoba hangulatához.

elado-csaladi-haz-debrecen-nyulas-90310913-t6.webp

Az árnyékolás után jöjjön a világítás! A mennyezeti világításon kívül gondoljunk arra is, hogy jó, ha van egy-egy lámpa az éjjeliszekrényen. Ha annak nincs hely, akkor a fejvégnél. Lefekvés előtt az egyik legjobb módszer az elménk lecsendesítéséhez egy kis olvasás, ehhez pedig megfelelő fényforrás kell. Jól mutatnak a katalógusfotókon az óriás ernyős éjjeli lámpák, de azok nem adnak koncentrált fényt és nem is állíthatók, keressünk inkább olyasmit, ami forgatható és abba az irányba tudjuk állítani, amerre nekünk éppen szükségünk van rá.

4. Pihenéshez való színek

Bármennyire is vonzódunk az élénk színekhez, a hálószobából jobb kihagyni őket. Itt olyan árnyalatok és anyagok kellenek, amik ellazítanak, segítik a kikapcsolódást.

Abszolút tiltólistás színek, főleg a falon, nagy felületen: piros, vörös és narancssárga (és ezek árnyalatai). Ezek mind energetizáló, erős színek, nem a hálóba valók. Kerüljük a neon árnyaltokat is, ha mindenképpen valami színhez ragaszkodunk, a kék és a zöld árnyalataiból válogassunk. Ezekből is inkább a tompa, pasztelles verziók a nyerők.

elado-villa-kastely-budapest-ii-kerulet-87399643-t6.webp 5. Le a kütyükkel

Nem lehet elégszer hangsúlyozni: a hálóba nem való se TV, se rádió, se számítógép vagy laptop. Tudjuk, hogy csábító az ágyból nézni a kedvenc műsorainkat, de ha minden este így alszunk el, az nagyon rossz hatással van az alvásra, zavaró a sok fény és a hang. Plusz előny, ha ezeket mind száműzzük a hálóból, felszabadul egy csomó hely is!


Az OTP Otthon ingatlankereső portálról

Az OTP Otthon az egyik legnagyobb és legdinamikusabban fejlődő hazai ingatlankereső portál, ahol eladó házak, lakások és kiadó ingatlanok is elérhetőek országszerte. Az OTP Otthon célja egy olyan egyedülálló otthonteremtési portál kialakítása, amely iparágakon átívelő megoldásokkal vezeti végig az ügyfeleket az ingatlaneladás, ingatlanvásárlás, bérbeadás és bérlés folyamatán, az új otthon gondolatának felmerülésétől az ingatlan keresésen át egészen a beköltözésig.

ingatlankereső portáleladó házaklakások és kiadó ingatlanok
Vissza a Hello, Otthon! főoldalra

Találd meg új otthonod 165 124 ingatlanhirdetés között

Keresek
Eladok
Találd meg új otthonod

Hasonló cikkek

Pár trükk, amit ha betartasz, a szűk fürdődből egy palotát varázsolhatsz
2024.06.08. #felújítás #lakberendezés
Pár trükk, amit ha betartasz, a szűk fürdődből egy palotát varázsolhatsz
Éppen a panellakásod fürdőszobájának berendezésén vagy átalakításán ügyködsz, de sehogy sem boldogulsz a szűk térrel? Akkor ezt a bejegyzést mindenképpen olvasd el!
Színes otthon: Tippek és trükkök a hangulatos terekért
2024.06.01. #lakberendezés #tippektrükkök
Színes otthon: Tippek és trükkök a hangulatos terekért
Életünkben a színeknek nagyobb szerepe van, mint amennyit sokszor tulajdonítunk nekik. Hagyományok, szokások kötődnek hozzájuk: a fekete a halál, gyász jelképe, a piros a szerelemé. Mivel otthonod tükrözi a személyiséged, nem mindegy, hogy mit mivel kombinálsz. Míg az emberi lélek ezernyi árnyalatot él meg, ezt egy lakáson belül lehetetlen lekövetni, és nem is kell. Bőven elég, ha nagy vonalakban nyilvánítja ki, hogy temperamentumos, esetleg visszafogottabb a személyiséged.
Tippek: hogyan töltsd meg élettel az erkélyed?
2024.05.25. #lakberendezés #tippektrükkök
Tippek: hogyan töltsd meg élettel az erkélyed?
Az utóbbi években meglehetősen felértékelődtek azok a társasházi lakások, amik rendelkeznek erkéllyel. Hiába csak pár négyzetméternyi plusz helyről van szó, a szabadság, amit nyújtani tud, megéri a plusz költséget.
Japán vagy Toszkána? Egyik sem, hanem Magyarország legjobb külföldi stílusú otthonai
2024.05.11. #ingatlaneladás #lakberendezés
Japán vagy Toszkána? Egyik sem, hanem Magyarország legjobb külföldi stílusú otthonai
Szívesen nézegeted, hogy más országokban milyen körülmények között élnek az emberek? Az eltérő lehetőségek miatt különböző hagyományok alakultak ki a világon, és sokszor nemcsak az építészetben, hanem a belsők kialakításában is eltérnek a stílusok. Ki mit szeret a világban? Nemzetközi stílusú otthonok az Otpotthon.hu-n.
Nem biztos, hogy hallucinálsz - megmozgatnak a geometriai minták a lakberendezésben
2024.04.01. #ingatlaneladás #lakberendezés
Nem biztos, hogy hallucinálsz - megmozgatnak a geometriai minták a lakberendezésben
Hogyan válik egy ingatlan bohókássá, vagy elegánssá, esetleg olyanná, ami már szinte pszichedelikus hatást eredményez? Számos lakberendezési stílus geometriai formákkal teszi izgalmasabbá vagy éppen a letisztulttá az enteriőrt. A geometria óriási hatással van az építészetre, a belsőépítészetre és a lakberendezésre is. Nem hiszed? Itt a bizonyíték.
Időutazás otthon: a vintage stílus újra értelmezése
2024.03.23. #luxusingatlan #lakberendezés
Időutazás otthon: a vintage stílus újra értelmezése
Akit egyszer elkapott a vintage stílus varázsa, azt nem ereszti. A vintage hangulat már jó pár éve hódít, és nagy valószínűséggel még egy darabig népszerű is marad, hiszen sokan szeretik a romantikus otthonokat. A régiesség bája, a virágminta, a felújított, kicsit ütött-kopott bútorok olyan hangulatot árasztanak, amiben könnyű jól érezni magunkat. Ezekben az otthonokban a múlt iránti tisztelet, a kényelem és a lakberendezés iránti szeretet egyszerre fedezhető fel.
Hogyan tervezzünk meg egy funkcionális és stílusos konyhát?
2024.02.24. #felújítás #lakberendezés #tippektrükkök
Hogyan tervezzünk meg egy funkcionális és stílusos konyhát?
Egy praktikusan berendezett konyhában minden kézre esik, nem fájdul meg a hátad a görnyedéstől vagy a szemed a félhomálytól. Egy romantikus vacsora elkészítése bármikor jó ötlet és nem feltétlenül kell órákig a tűzhely mellett állnod vagy utána még hosszasan elpakolnod. Mutatjuk, hogyan tervezd meg a konyhád, hogy öröm legyen benne tüsténkedni.
Az eklektika művészete: hogyan teremtsünk összhangot különböző stílusok között?
2024.02.17. #lakberendezés #dekor
Az eklektika művészete: hogyan teremtsünk összhangot különböző stílusok között?
Retro hatású bútorok, halvány és mély színárnyalatok, személyre szabott terek miatt egyre többen rendezik be eszerint az irányzat szerint otthonukat. Modern, fiatalos és komoly, akár üzleties hangulatot is lehet vele teremteni. A különböző korok stílusainak vegyítése szinte korlátlan szabadságot ad. Szinte. Ahhoz, hogy a több eltérő dekoráció, bútor ne keltsen felfordulás érzést, kifinomult stílusérzékkel kell vegyíteni azokat. Ha te is szeretnél trendi eklektikus otthont, mutatunk 4 tippet, amit, ha betartasz, mindenki csodájára fog járni a lakásodnak.
Bútorválasztási tippek: így lehet tökéletes nappalid
2024.01.28. #tippektrükkök #lakberendezés
Bútorválasztási tippek: így lehet tökéletes nappalid
A nappali lakásunk központi helyisége. Itt találkozik a család. Itt nevetünk, játszunk, olvasunk, tévézünk, és itt gyűlik össze mindenki az ünnepek alkalmával is. Egy új nappali berendezésénél a vizuális és funkcionális szempontok egyaránt szerepet játszanak. A tökéletesen berendezett nappali biztosítja az otthonos, meleg, kellemes hangulatot, erre van szükségünk ahhoz, hogy igazán jól érezzük magunkat otthonunkban.