2022.08.23.

Adj esélyt a fenntarthatóságnak, válassz takarékos világítást otthonra

Adj esélyt a fenntarthatóságnak, válassz takarékos világítást otthonra
Bizonyára te is hallottál már arról, hogy a Föld energiaforrásai apadni kezdtek, hogy egyre nagyobb az ökológiai lábnyomunk. Ezért hát fontos, hogy folyamatosan törekedjünk a fenntarthatóságra, s a lehető legtakarékosabban használjuk fel energiaforrásainkat.

„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön” – szól David Brower egykori környezetvédelmi aktivista híres mondása. A szakember nem csak e gondolattal előzte meg a korát, de pályafutása során folyamatosan arra is felhívta a figyelmet, hogy a természeti értékeink kizsákmányolása nem fenntarható.

Brower gondolatai sajnos ma, az energiaválság közepette hatnak csak igazán fájóan. A bolygó erőforrásai nagy lendülettel sodródnak a kimerülés felé, ezért az egyszerű embernek is érdemes elgondolkodnia azon, hogy miként tudná háztartását fenntarthatóbbá, zöldebbé tenni. Kezdő lépésként jó megoldás erre, ha átgondoljuk, milyen világító eszközöket használunk az otthonunkban vagy akár a kertünkben, azok mennyire korszerűek, s milyen hatást gyakorolnak a környezetre.

Eladó lakás

A LED jó alternatíva lehet

Ma már szinte Dunát lehetne rekeszteni azzal, hogy egy lakásfelújítás során miért érdemes a hagyományos izzók helyett LED-es világítást kiépíttetnünk. Ezeket most nem vesszük sorra, csak a legfontosabb érveket emeljük ki:

  • A LED-es izzók – legyen szó beltéri vagy kültéri világításról – sokkal kevesebb energiát használnak, mint egy izzószálas vagy halogén izzó;
  • Hosszabb az élettartammal rendelkeznek;
  • Egyáltalán nem forrósodnak fel és jól bírják a gyakori kapcsolgatást;
  • Kivitelezés tekintetében rendkívül sokrétű a választék: beszélhetünk cserélhető izzós világításról vagy beépített megoldásról.

Utóbbit pedig csak az befolyásolja, hogy hova tervezzük az adott világítást és pontosan hány darab eszközt szeretnénk telepíteni.

Eladó lakás

Ügyeljünk a részletekre

Bár azt hinnénk, hogy a LED-es világítás mellett letett voksunkkal mindent elintéztünk, ez koránt sincs így. Nem mindegy ugyanis, hogy korszerű és környezetbarát égőink milyen hatást fejtenek ki a szemünkre, hogy azok milyen színben világítanak. Egy példa: tegyük fel, hogy rendelkezünk egy kültéri fali-, mennyezeti és állólámpával is a teraszon. Egyetérthetünk, hogy nem lenne túl esztétikus, ha a fali lámpa által sugárzott fény melegfehér, az állólámpa pedig hidegfehér fénnyel világítana. Ezért ha tehetjük, válasszuk ugyanannak a gyártónak ugyanazon típusú izzóit mindegyik lámpatestbe.

S hogy miért fontos ez? Mert a melegfehér és hidegfehér színárnyalatok gyártónként más színhőmérsékletet takarhatnak. Alapszínben a meleg fehér szín kicsit sárgás árnyalat, 2500-3200 K, a natúrfehér 4000-4500 K és a hidegfehér 5000-6500 K színhőmérsékletet jelent, de nem ritka a 8000-9000 K hidegfehér színárnyalat sem.

A színhőmérséklet fel van tüntetve minden esetben a termék dobozán, de ha elakadnánk, kérjük egy szakember segítségét a választásunkhoz.

Ha egy olyan helyet keresel, ahol kipróbálhatod a LED-es világítást
Ha tesztelnéd valaki más LED-es világítását

Vissza a Hello, Otthon! főoldalra