2024.07.05.Szerző: fá #budapest #albérlet

Itt a nyár, kereshetünk albérletet a gyereknek - mire figyelj?

Itt a nyár, kereshetünk albérletet a gyereknek - mire figyelj?

Szeptemberre tömegeknek kell szerezniük elfogadható áron kiadó lakást, ezért arra a pár dologra jobb előre felkészülni, amire a gyerek helyett is figyelni kell.


Sokan már ebben az időszakban is kénytelenek gondolkozni azon, hogy szeptemberben indul a tanév. Mivel továbbra is kifejezetten nehéz kollégiumi helyhez jutni, ezért megindul az albérletekért való roham. Emiatt gyakran tapasztalható drágulás, hiszen sok a diák és sok a tehetősebb szülő, akik havonta akár több százezer forintot is hajlandóak arra áldozni, hogy közel legyen az iskola vagy az egyetemi klub a lakáshoz.

A felnőtté válás, a külön költözés nehézkessé teszi ráadásul a hivatalos ügyek intézését is a szülőknek, amiből például azonnal félreértések adódhatnak, amikor aláírjuk a szerződést, vagy hogy egyáltalán egyezkedni kezdjünk a lakásról. Ki fogja a gyerek ügyeit intézni ezentúl? Szükség van-e jogászra?

Bérlet? Albérlet? Nem mindegy?

Az albérlet szó használatának még az előző rendszerből velünk maradt okai vannak, aminek a lényege, hogy albérletről akkor beszélünk, ha a lakás bérlője maga is bérli valakitől a lakást. Ilyen már egyre ritkábban történik, viszont érdemes megjegyezni, mert ha a szerződésben rosszul van írva, abból később bajunk lehet. Egy a Magazinnak nyilatkozó jogász a polgári törvénykönyvet idézte: „bérleti szerződés alapján a bérbeadó meghatározott dolog időleges használatának átengedésére, a bérlő a dolog átvételére és bérleti díj fizetésére köteles”. Tehát míg a köznyelvben az albérlet szó terjedt el, valójában nem mindegy, hogy bérletről vagy albérletről beszélünk.

Nem mindegy, kivel papírozol!

Általános jelenség, hogy nem a tulajdonos mutatja meg a lakást, hanem például valamelyik gyereke. Ez teljesen normális, hiszen könnyebben meglehet a lakáskereső fiatallal a közös hang, viszont a gyerekek, barátok nem írhatnak alá bérleti szerződést a szüleik helyett, kivéve, ha meghatalmazással rendelkezik. Ezért mindig tegyétek tisztába, hogy van-e aláírási joga az illetőnek!

Legyünk kicsit türelmesek!

Talán felesleges pepecselésnek tűnik, mégis érdemes ránézni a lakás tulajdoni lapjára. Ezt - egy évben kétszer - az illetékes földhivataltól ingyen kikérheted, ezen pedig ott van a pontos tulajdonviszony és az egyéb jogok.

Figyeljünk a papírra!

A Lakástörvény egyértelműen rendelkezik arról, hogy a bérbeadás érvényességéhez írásba kell foglalni a szerződést. Tehát nem elég a kézfogás, nem elég az ígéret, hanem kizárólag a szerződés számít. A szerződésbe benne foglaltatik, hogy nem dobhatnak minket ki egyik napról a másikra, rögzítve van, hogy ki mit fizeti beleértve a közös költséget vagy a meghibásodott mosógépet.

Lehet, hogy szőrszálhasogatásnak tűnik, de ha ezzel megvagyunk, már biztosabb lábakon fog állni az új élet egy új otthonban.

De milyen albérletet találni most Budapesten?

Aki a belvárosi zsűzsgés helyett nyugalomban szeretné tengetni a napjait, az a XII. kerületben, valódi polgári környezetben például az alábbi lakást is megnézheti. 220 ezer forintot kérnek érte havonta, 1+1 szobás.

kiado-teglalakas-budapest-xii-kerulet-nemetvolgy-98378364-t6.webp

Ezt a teraszos, szép és ízlésesen berendezett lakást hosszú távra szeretnék kiadni. A VI. kerületben, az Andrássy út közelében található, teljesen felszerelt, új építésű társasházban. Kétszobás, és 350 ezer forintot kérnek érte havonta.

kiado terézvárosi.png

Ha a belvárosban szeretnél lakni, a Lipótvárosnál központibb helyet nem igazán találhatnál. Az alábbi, egyszobás lakást most újították fel, a Bazilikától két percre található, az Arany János utcában. Teljesen berendezett, gépesített, 285 ezer forintot kérnek érte havonta.

kiado-teglalakas-budapest-v-kerulet-lipotvaros-99425255-t6.webp

Borítókép: Budapest, Shutterstock


Az OTP Otthon ingatlankereső portálról

Az OTP Otthon az egyik legnagyobb és legdinamikusabban fejlődő hazai ingatlankereső portál, ahol eladó házak, lakások és kiadó ingatlanok is elérhetőek országszerte. Az OTP Otthon célja egy olyan egyedülálló otthonteremtési portál kialakítása, amely iparágakon átívelő megoldásokkal vezeti végig az ügyfeleket az ingatlaneladás, ingatlanvásárlás, bérbeadás és bérlés folyamatán, az új otthon gondolatának felmerülésétől az ingatlan keresésen át egészen a beköltözésig.

ingatlankereső portáleladó házaklakások és kiadó ingatlanok
Vissza a Hello, Otthon! főoldalra

Találd meg új otthonod 140 884 ingatlanhirdetés között

Keresek
Eladok
Találd meg új otthonod

Hasonló cikkek

200 ezer forint alatti albérlet Budapesten? Akadnak, mutatjuk
2024.07.18. #albérlet #lakáshitel
200 ezer forint alatti albérlet Budapesten? Akadnak, mutatjuk
A vidéki egyetemvárosokban lassabban indul a tanévkezdés előtti albérletkeresés, mint a fővárosban. Az OTP Ingatlanpont regionális vezetőinek körképéből az is kitűnik, hogy van, ahol éppen a térség dinamikus fejlesztése okozhatja a legnagyobb gondot a fiatal lakáskeresőknek.
Bécstől olcsóbb, Pozsonynál drágábbak a budapesti albérletek
2024.06.17. #albérlet #ingatlanpiac
Bécstől olcsóbb, Pozsonynál drágábbak a budapesti albérletek
17 százalékkal emelkedett a budapesti lakások bérleti díja 2022-höz képest tavaly az európai városok relatív megélhetési költségeinek összehasonlítását célzó Eurostat tanulmány lakásbérleti díjainak felmérése szerint. A magyar főváros a középmezőnyben, közvetlenül Madrid és Zágráb után jön az uniós országok központjainak rangsorában.
Miközben gyűlölték, iszonyatosan sokat segítettek Magyarországnak
2024.06.14. #ingatlantörténelem #albérlet
Miközben gyűlölték, iszonyatosan sokat segítettek Magyarországnak
Sokszor szeretjük a lakótelepeket valami természeti csúfságként kezelni, pedig felfoghatatlanul nagy szolgálatot tettek, tesznek a mai napig. Lakóteleptörténelem.
Albérletkeresők figyelem! Személyes sztorival gyorsabban találni lakást
2024.04.23. #budapest #albérlet
Albérletkeresők figyelem! Személyes sztorival gyorsabban találni lakást
Érdekes kettősség alakult ki a társadalomban. A személyesség olyan mértékben vált értékké, hogy a cégek énmárka építésre, magánszemélyek pedig albérletkeresésre is sikeresen használják. Nem kell feltétlenül szívet tépő sztori sőt, a legjobb már a kezdetekkor az őszinteség. Egy humorosan megírt bejegyzést vagy gyermekkel, háziállattal költöző családokat, egyéneket szívesen segítenek egy-egy megosztással az emberek. Erre mutatunk példát.
Akiket már nem érint meg az állampapírok hozama - ismét megjelennek a befektetők az ingatlanpiacon
2024.02.21. #ingatlanbefektetés #albérlet
Akiket már nem érint meg az állampapírok hozama - ismét megjelennek a befektetők az ingatlanpiacon
Míg a korábbi években az állampapírpiac jelentős befektetői pénzt szippantott ki az ingatlanpiacról, addig a helyzet most változni látszik. Hol érdemes és milyen ingatlanok jöhetnek szóba befektetési célpontként? Ebben a cikkben szakértők válaszolnak.
Az apokalipszis lovasai: betörés, sötétség, hideg, lépcsőzés? Megbánod, ha földszinti lakást veszel?
2024.02.14. #eladólakás #albérlet
Az apokalipszis lovasai: betörés, sötétség, hideg, lépcsőzés? Megbánod, ha földszinti lakást veszel?
Lakásvásárlásnál fontos szempont, hogy melyik emeleten található az ingatlan, vagy hogy milyen előnyei, hátrányai vannak a földszinti lakásoknak. Ha nem tudod, hogy neked való-e a földszinti lakás, akkor most segítünk a döntésben. Összeszedtük azokat a szempontokat, amik mellette vagy éppenséggel ellene szólnak. Neked már csak priorizálnod kell és megnézned az ingatlant, hogy jó döntést tudj hozni.
Westend: egy nagyon népszerű szépséghiba Budapest közepén - Quo vadis Westend?
2023.12.09. #ingatlantörténelem #budapest
Westend: egy nagyon népszerű szépséghiba Budapest közepén - Quo vadis Westend?
A köznyelvben már régóta egyszerűen csak Westend, holott 2019-ig hivatalosan WestEnd City Center néven futott Budapest legemblematikusabb bevásárlóközpontja. Nem azért emblematikus, mert sokkal többet tudna, mint a többi hasonló bevásárlóközpont, hanem azért, mert 1999-es felépülése óta ezt tartjuk A Bevásárlóközpontnak. Évtizedekig a városból szinte mindenki ide járt plázázni, a Nyugati-pályaudvar közelsége miatt pedig a vidékiek is első számú célpontja volt, ha Budapestre jöttek venni valamit.
Mit tehetsz, ha baj van az albérlőddel?
2023.12.05. #ingatlanhirdetés #albérlet
Mit tehetsz, ha baj van az albérlőddel?
Igazi rémálom, ha kiderül az albérlőnkről, hogy teljesen más, mint aminek mutatta magát, hovatovább például a lakbért sem fizeti. Ezért fontos, hogy már a szerződéskötés előtt körültekintő legyél. Elmondjuk, hogy milyen jogaid vannak.
Állandóan a házad elé parkol a szomszéd? Mit tehetsz ellene?
2023.12.04. #családiház #budapest #lakópark
Állandóan a házad elé parkol a szomszéd? Mit tehetsz ellene?
A személyes megoldáson túl meglepően kevés lehetőség van kikényszeríteni, hogy mások ne állandóan a kerted elé parkolják le az autójukat. Azért van, amit meg lehet próbálni.