2023.06.27.Szerző: Kárpáti Iván #energiahatékonyság #fenntarthatóság

Lelassították a napelemes piacot, de nem kell félni belevágni, sőt: ez a jövő

Lelassították a napelemes piacot, de nem kell félni belevágni, sőt: ez a jövő

Sokan kongatták a vészharangot a lakossági napelemes rendszerekkel kapcsolatban a hálózati visszatáplálás felfüggesztésekor, de kiderült, az intézkedésnek a beruházásokra csak csekély hatása van. Annál nagyobb lesz viszont a szaldós elszámolás év végi kivezetésének. Napelemet továbbra sem lehet feldobni az erkélyre. Napelemes Kimittud.


Májusban már több mint 200 ezer háztartási méretű napelemes rendszert számoltak össze Magyarországon, ami szerint a hazai otthonok 4,5-5 százaléka napenergiát hasznosít, a családi házak esetében pedig még magasabb ez az arány. A most átadott napelemes beruházások többségét még tavaly ősszel indították el, és mostanra fejeződtek be – mondja Kujáni Péter, az Energiatakarék SLR Kft. szakértője.

Amikor visszazuhant a kereslet

November óta nagyságrendekkel kevesebb igénybejelentés érkezik. Ennek oka nemcsak abban keresendő, hogy a kormány ideiglenesen megtiltotta az új rendszerek tulajdonosainak a visszatáplálást. Fontos szerepe volt a napelemek körül kialakult bizonytalanságnak, hogy tapasztalata szerint még szakmabeliek is arról beszéltek: ilyen eszközöket ezentúl legfeljebb vállalkozásoknak éri meg telepíteni.

Mostanra viszont egyértelművé vált, hogy alapvetően feleslegesen kongatták a vészharangokat. Így viszont hátrányos helyzetbe kerültek azok, akik emiatt halasztották el a beruházásukat.

Ideiglenes volt a fékezés

A visszatáplálási korlátozásról kiderült, hogy ideiglenes intézkedés, ami addig marad hatályban, amíg a szolgáltatók fel nem készítik az elektromos hálózatot a megnövekedett mennyiségű napenergia fogadására. A szükséges fejlesztések a hozzáértők szerint már folyamatban vannak.

Az ország egyes részein már a** nyár végén feloldják a tilalmat**, jövő év végéig pedig az *egész országban biztosítani kell a visszatáplálás lehetőségét*. A megértést nem segítette, hogy nem volt egyértelmű és világos kommunikáció a kérdésben.

Aki időt veszít, pénzt veszít

Akik a bizonytalanságok miatt megcsúsztak, most azt kockáztatják, hogy lemaradnak az úgynevezett szaldós elszámolás lehetőségéről. Ez azt jelenti, hogy az áramszolgáltató ugyanazért az összegért veszi át a napelemek csúcsidőben termelt feleslegét, mint amennyibe a naplemente után használt hálózati áram kerül. Bár a jelenlegi, évi egyszeri leolvasással járó elszámolás jövőre meg fog szűnni, még a várhatóan helyette érkező havi szaldó is kedvező feltételeket jelent.** Ilyen szerződés viszont legfeljebb idén december végéig köthető**.

Nem elég a terv, üzemelnie kell a rendszernek

Alig néhány hete maradt a fent említett a konstrukcióban gondolkodóknak, mert ezúttal nem elég az igényt bejelenteni, üzembe is kell helyezni a rendszert a határidőig. Ismerve az áramszolgáltatók túlterheltségét, a július után megrendelt napelemrendszerek esetében nagyon kicsi esély marad arra, hogy azok még idén üzembe legyenek helyezve – figyelmeztet Kujáni Péter.

Ha egy új rendszer nem tud visszatáplálni akár egy-másfél évig sem, akkor mindössze annyi történik, hogy a megtérülési idő ennyivel meghosszabbodik. Ennél jóval nagyobb kiesést jelent, ha a tulajdonos nem tudja kihasználni a szaldós elszámolást.

Úgy érdemes számolni, hogy jövőre a nyári többlettermelés nem fogja tudni teljes mértékben fedezni a téli többletfogyasztást, így a helyes stratégia az önfogyasztás arányának növelése a visszatáplálás rovására.

Van még szabad kapacitás, nem a szerelőkön múlik

Iparági forrásaink szerint a telepítéssel foglalkozó vállalkozások nincsenek lemaradásban. 2022 őszén az otthonfelújítással záródó projektek miatt nagy volt a leterheltség. Az idénre áthúzódó beruházások is kifutnak lassan.

A már említett rossz központi kommunikáció egy időre leállította az országban a napelemek iránti lakossági érdeklődést, ezért lecsökkent az idei új megrendelések száma. Új kivitelezési hullám július 15-ike után várható, amikor elérhető lesz a pályázati rendszerben a teljesítésigazolások és végszámlák feltöltése.

Várhatóan ekkor kezdik majd annak a több mint 30 ezer, maximum 5 kW-os napelemrendszernek a telepítését, ami több mint másfél éve vár erre a támogatás lassúsága miatt. A projektek leginkább a** rendkívül túlterhelt áramszolgáltatók miatt**, az engedélyeztetések és üzembe helyezések terén lassúak – panaszolják a cégek. Az

  • engedélyeztetés, üzembe helyezés akár 3-8 hónap is lehet.
  • A cégek részéről a beszerzés, előkészítés legfeljebb néhány hetet vesz igénybe,
  • a kivitelezés pedig 1-3 napot.

Mikor térül ez meg nekem?

Erre a kérdésre nehéz konkrét választ kapni a szakértőktől. Az elszámolás módok fél éven belül megváltoznak és minden rendszernél eltérő módon.

Vegyünk egy példát: a napelemrendszer mondjuk 4 millió forintba kerül, 30 év alatt nagyjából 160 ezer kWh áramot megtermel. Ebben az esetben a rendszer 1 kWh-t 25 forintért állít elő az élettartama során. Ez a jelenlegi támogatott árnál is jóval kedvezőbb. Ha feltételezzük, hogy 10-20-30 év múlva, az akkori árak mellett is a maival egyenértékű 25 Ft/kWh-ról beszélünk, akkor nem kérdés a beruházás észszerűsége.

Ha a mai viszonyokat nézzük, akkor nyilvánvalóvá válik, hogy az így előállított energiát sokkal jobban megéri azonnal felhasználni (önfogyasztás), nem pedig néhány forintért visszatáplálni.

Feldobom az erkélyre a napelemet

Nem, sajnos ezt még nem lehet Magyarországon megtenni. Ha engedélyezés nélkül elhelyeznénk ilyeneket, azok kontrollálatlanul táplálnának a hálózatra. Illetve a villanyórák jelentős része ezt a visszatáplálást is fogyasztásnak érzékelné, ami miatt fordítva sülne el a beruházás.

A hazai elektromos hálózat - különösen egy társasház vagy 30 lakásos panelház esetében - erre egyáltalán nincs felkészülve. A jogszabályi előkészületek zajlanak annak érdekében, hogy a** 0,8 kW inverter teljesítmény alatti rendszereket csak bejelenteni kelljen, ne pedig hosszadalmasan engedélyeztetni**. Az erkély napelemek tipikusan ez a kategória lenne. Bejelentés nélkül, ott ahol van elektromos hálózat, semmilyen napelemrendszert nem lehet telepíteni!


Az OTP Otthon ingatlankereső portálról

Az OTP Otthon az egyik legnagyobb és legdinamikusabban fejlődő hazai ingatlankereső portál, ahol eladó házak, lakások és kiadó ingatlanok is elérhetőek országszerte. Az OTP Otthon célja egy olyan egyedülálló otthonteremtési portál kialakítása, amely iparágakon átívelő megoldásokkal vezeti végig az ügyfeleket az ingatlaneladás, ingatlanvásárlás, bérbeadás és bérlés folyamatán, az új otthon gondolatának felmerülésétől az ingatlan keresésen át egészen a beköltözésig.

ingatlankereső portáleladó házaklakások és kiadó ingatlanok
Vissza a Hello, Otthon! főoldalra

Találd meg új otthonod 140 884 ingatlanhirdetés között

Keresek
Eladok
Találd meg új otthonod

Hasonló cikkek

Ennél zöldebb nem lesz a magyar ingatlanpiacon
2024.07.22. #fenntarthatóság #okosotthon
Ennél zöldebb nem lesz a magyar ingatlanpiacon
Budapest emblematikusabb lakóépületfejlesztései a XIII. kerülethez kötődnek, közülük is a leglátványosabbnak a Marina-part számít, ahol az épülő lakásoknál és társasházaknál az energiahatékonyság legalább akkora súllyal bír, mint az élhetőség. Hogy ez a két kulcsfontosságú szempont hogyan tud szorosan kapcsolódni egymáshoz, annak jelképe a River Life lakópark. Nem magasodik bántóan a gyönyörű és ritka adottságokkal bíró öböl fölé, hanem szinte belesimul a környezetébe, szimbiózist alkot vele. Mutatjuk, hogyan.
Miért fontos a mosógép rendszeres tisztítása?
2024.07.20. #fenntarthatóság #energiahatékonyság
Miért fontos a mosógép rendszeres tisztítása?
A háztartási berendezések is igénylik a törődést, csakúgy mint a növények. Igaz, beszélni ugyan nem kell hozzájuk, de nekik is vannak igényeik, amikre erősen ajánlott odafigyelni. A gépek esetében sem működik a végtelen kizsákmányolás; ha nem törődsz velük, akkor jóval hamarabb felmondják a szolgálatot. Bár most a mosógépé a főszerep, de a javaslatokat a többi háztartási eszközre is vonatkoztathatod.
Vodkával a jó illatú otthonért?
2024.07.19. #fenntarthatóság #tippektrükkök
Vodkával a jó illatú otthonért?
A finom illatok mellett tisztaságot is varázsolhatsz az átlátszó rövid itallal, de még számos dolgot bevethetsz a kellemetlen szagok ellen.
Chameleon: minél nagyobb tömegnek adjunk új funkciót, ami megkönnyíti az életet
2024.07.08. #energiahatékonyság #okosotthon
Chameleon: minél nagyobb tömegnek adjunk új funkciót, ami megkönnyíti az életet
Okosotthon nélkül egy új ingatlan ma már elképzelhetetlen, és a régebbi épületeknél is egyre népszerűbb az otthonok felokosítása. Hogy milyen előnyei vannak, milyen lehetőségeket nyújt egy ilyen intelligens rendszer, arról a legnagyobb magyarországi okosotthon cég vezetője beszélt. A már külföldön is terjeszkedő Chameleon okosotthonrendszer-fejlesztései a mindennapjaink jövőjébe engednek bepillantást.
Mennyi ideig tárolhatod az ételeket a hűtőben?
2024.07.04. #fenntarthatóság #tippektrükkök #konyha
Mennyi ideig tárolhatod az ételeket a hűtőben?
Biztosan fogyasztható még az a csirkemell a fagyasztó alján? És mi a helyzet a szójaszósszal, ami, ki tudja, mióta figyel a frigóban? Most megtudod, hogy még főzhetsz-e belőlük vacsorát.
A hatékony és okos fűtés receptje a hajdutól
2024.07.01. #energiahatékonyság #fenntarthatóság
A hatékony és okos fűtés receptje a hajdutól
A gázkazán hőszivattyú hozzáadásával a jó receptje a kis üzemeltetési költségű, de nagy üzemeltetési biztonsággal rendelkező, nem túl nagy beruházási igényű, hagyományos építésű – de a vonatkozó előírásoknak megfelelő – ház gépészetének.
Hány beltéri egység kell a klímádhoz, hogy hűvös legyen a lakás?
2024.06.30. #eladólakás #energiahatékonyság
Hány beltéri egység kell a klímádhoz, hogy hűvös legyen a lakás?
Elég volt a katlanná melegedett lakásból és beszerelteted életed első klímáját? Pontosan milyet is? Hányat és hova? Ebben a cikkben adunk egy kis rálátást, hogy hány beltéri egységre lehet szükséged.
Három tipp, hogy hogyan kerüld el az energetikai katasztrófát a kockaházadban
2024.06.22. #felújítás #családiház #energiahatékonyság
Három tipp, hogy hogyan kerüld el az energetikai katasztrófát a kockaházadban
Bár elsőre nem tűnik könnyűnek egy régivágású kockaház (értsd: Kádár-kocka) energetikai felújítása, ám az egyáltalán nem is megvalósíthatatlan. Ráadásul még ingatlanunk értékét is jelentősen növelhetjük vele.
Kijevtől Németországig tízezrek elégedettek vele - Budapestre érkeztek ezek a kedvezményes lakások
2024.06.20. #újépítésű #energiahatékonyság
Kijevtől Németországig tízezrek elégedettek vele - Budapestre érkeztek ezek a kedvezményes lakások
Van, aki régóta kacérkodik azzal a gondolattal, hogy új otthont vásárolna egy jó környéken, esetleg befektetés céljából keres lakást, de nem érdemes sokáig habozni, mert azok a kelendő, modern ingatlanok, amelyek minden igényt kielégítenek, illetve amelyeket gyorsan és megfelelő áron bérbe is lehet adni, nagyon gyorsan gazdára találnak. Érdemes azt is szem előtt tartani, hogy a lakás vonzó környéken legyen, ami otthonos és idővel az értéke is növekszik.