2024.07.08.Szerző: Támogatott tartalom #energiahatékonyság #okosotthon

Chameleon: minél nagyobb tömegnek adjunk új funkciót, ami megkönnyíti az életet

Chameleon: minél nagyobb tömegnek adjunk új funkciót, ami megkönnyíti az életet

Okosotthon nélkül egy új ingatlan ma már elképzelhetetlen, és a régebbi épületeknél is egyre népszerűbb az otthonok felokosítása. Hogy milyen előnyei vannak, milyen lehetőségeket nyújt egy ilyen intelligens rendszer, arról a legnagyobb magyarországi okosotthon cég vezetője beszélt. A már külföldön is terjeszkedő Chameleon okosotthonrendszer-fejlesztései a mindennapjaink jövőjébe engednek bepillantást.


Egy korszerű, de azon belül átlagosnak mondható magyar ingatlanban az okosotthon-rendszer a következőkben tudja segíteni a mindennapjainkat: hűtés-fűtés, világítás, árnyékolás (beléptetés, biztonság) összehangolt vezérlése, egy platformon, paraméterezhetően. A rendszer azt is jelezni tudja, ha bejött valaki, ha például hazaérkezett a gyerek. A balkonládákban öntözi a növényeket, ezért nem kell külön locsolgatni őket. Az árnyékolókat vezérli, a napkövető lehúzza a redőnyt ott, ahol besüt a nap, nem kell őket szobánként egyesével lehúzni. Reggel pedig automatikusan felhúzódik ébresztő funkcióban. Mindez energiát is megtakarít, ahogy a hűtés- és a fűtésvezérlés is. Az ajtó, a kapukulcs nélkül működik, nem kell hozzá más, csak ujjlenyomat vagy számkombináció, esetleg kártya, továbbá kaputelefon.

"Az okosotthon a legjobban arra használható, hogy ezeket a rendszeresen ismétlődő dolgokat, amiket könnyen el lehet felejteni, helyettünk megcsinálja" - mondta a Hello, Otthon Magazinnak Szarvas Péter, a Chameleon okosotthon-fejlesztő cég vezérigazgatója.

"Ha például elmegyek otthonról, akkor megnyomok gombot, lekapcsol az összes lámpa, a redőnyök beállnak a megfelelő pozícióba és beriaszt a ház. Végigcsinál egy sor olyan ismétlődő dolgot, amit nekem kellene végig csekkolnom. Ebben tud a legtöbbet segíteni.

"Azt szoktam nézni, hogy mi az, amiben a legtöbbet tudja adni a mindennapi élethez. Értékmegőrzés, védelem, helyetted figyel valaki a dolgokra" - mondta Szarvas Péter.

Ezeket a mindennapokat segítő eszközöket, szolgáltatásokat meg is lehet nézni a Chamelon zuglói bemutatólakásában is, ahol nem csupán nyomogatni lehet a gombokat, hanem benyomást lehet szerezni, mivel a lakásban különféle élethelyzeteket mutatnak be, hogy az okosotthont tervezők jobban tudjanak azonosulni.

integralhato_technologia2.jpg

"Tehát nem raktuk tele a falat kapcsolókkal, hogy külön kapcsoljuk a neont, külön a ledet, hanem jeleneteket pakoltunk össze. Hogy hogyan néz ki a szoba, amikor vacsorázunk és este van. A fények ilyen fényerővel és olyan fényerővel égnek, ami éppen be van programozva. Különféle szcenáriókat raktunk össze, például, hogy olvasáshoz milyen fények állíthatók elő."

Az okosotthon-rendszereket folyamatosan fejlesztik. Hogy merre tart, és milyen további fejlesztések következnek, az ezekben a pillanatokban is alakul, például a Chameleon fejlesztőinek a fejében.

"Kicsit úgy kell elképzelni, mint amikor egy gyerek elé kigurítasz egy adag Legót. A saját fantáziájára van bízva, hogy hajót vagy kétfedeles repülőgépet épít. Mi biztosítjuk hozzá az alapelemeket. Szerintem kimeríthetetlen a tárháza annak, hogy milyen dolgokat lehet vezérelni okosotthon-rendszerrel".

Megkérdeztük Szarvas Pétert arról is, hogy a Chameleon milyen szerepet vállal az ingatlanfejlesztésekben, és hogy milyen magyar és külföldi piacokon használják a termékeit.

  • Az új lakások szinte mindegyike okosotthon funkcióval épül. A Chameleon ebben is szerepet vállal?

Igen. A fő fókuszunk a társasházak, a társasházi lakások piaca. Az a célunk, hogy addigra, amíg valaki megvásárolja a lakását, már minél több dolog legyen elérhető benne. Mert onnantól, hogy megvette, de még nincsenek kiépítve bizonyos funkciók, például a zár nem nyitható okos eszközzel vagy a kaputelefon nincs úgy összerakva, akkor azt később már nagyon macerás okosítani.

Ezért a fő célunk, hogy a beruházó oldaláról minél több dolgot tudjon átvinni. Ez viszont sokszor abba a korlátba ütközik, hogy az ingatlanberuházó nem a saját lakását fejleszti, hanem eladásra veszi az ingatlant, és minél többet szeretne spórolni a költségeken. Arany középút szokott lenni, ha megtaláljuk azokat a funkciókat, amik a leggyakoribbak, a például a világítás vezérlése, a redőnyvezérlés és a fűtés-hűtés vezérlése. Valamint az olyan biztonságtechnikai eszközök, mint a kaputelefon, a beléptetés, amik a legsűrűbben kért és kiajánlott szolgáltatások.

  • Ha valaki már rendelkezik ingatlannal, belekezdhet-e a felokosításába?

Abszolút. Több út van erre. Ha például van némi affinitása a műszaki dolgokhoz, akkor kinézhet a weboldalakról érzékelőket, beavatkozókat, kütyüket, mint sokan teszik is, és beszerelheti a lakásba, és megpróbálhatja megoldani a vezérlést. Viszonylag csak kis százaléka az embereknek hajlandó ilyet csinálni. Ha valaki DIY rendszerben gondolkodik, és magának szeretné összerakni, akkor beleütközhet abba is, amiben nekünk viszont sok éves tapasztalatunk van, hogy hogyan is kell egy ilyen rendszernek működnie. Hogy hogyan kell összeállítani a különböző hardvereket.

Vagy ha a lakástulajdonos szeretne egy funkciót, megkereshet vele egy céget is, hogy kivitelezze. Ők vannak többen. Sok cég létezik a piacon, amik képesek okosotthon megoldást nyújtani. A Chameleon abban egyedi, hogy a rendszerünket sokkal egyszerűbb felparaméterezni és összeállítani benne egy okosotthon-csomagot, egy kézben tartva az összes funkciót.

IMG_2979.JPEG Szarvas Péter, a Chameleon Smart Home Nyrt. elnök-vezérigazgatója

Nyilván utólag is lehet okosítani, ezért vezeték nélküli eszközparkunk is van, de a vezeték nélküli alkalmazás esetén számolni kell azzal, hogy nem olyan lesz, mintha már a tervezés során eleve úgy kivitelezték volna a lakást, ahogy szerette volna, hogy működjön. A vezetéknélkülinél kompromisszumokkal kell számolni. Sok partnerünk van, aki képes egy ilyen kivitelezést összerakni. Kimegy a helyszínre, beépíti az eszközöket és felprogramozza és működik.

  • Mi szükséges egy okosotthonhoz?

Alapvetően kell egy mobilalkalmazás, amivel a vezérlést és a mobilalkalmazást lehet működtetni. Szükség van cloudra, mivel felhő alakú a szerver, ami kapcsolatot tart a mobiltelefon és a lakás között. És kell a lakásban egy vezérlő, ami az összes eszközt kezeli. Így áll össze a teljes okosotthon.

  • Az eszközöknek valamilyen speciális gyártmányúnak kell lenniük?

A Chameleon nagyon nagy hangsúlyt fektett az integrációra, hogy minél több dolog integrálható legyen a rendszerünkbe. Pont úgy lehet az okosotthon funkcionalitását nagyságrendekkel megnövelni, ha nem magunkhoz akarjuk húzni a teljes hűtés-vezérlést, hanem egy már meglévő NGBS rendszerhez tudunk csatlakozni, akkor annak a vezérlése is betehető a Chameleon alá. Minél több gyártóval van kapcsolódás, annál szélesebb kört tudunk lefedni okosotthon tekintetében.

  • Állandó a fejlesztés, jelenleg is dolgoznak valamin?

Hardvereken és szoftvereken is. A mobilalkalmazásunkban folyamatosan jönnek ki új funkciók, új lehetőségek, új előfizetési modellek. Most legutóbb egy komplett beléptetőrendszert fejlesztettünk, ezt leginkább a kanadai piac számára. Kanadában is kint vagyunk már a rendszerünkkel több mint ezer lakásban.

  • Miért pont Kanadában?

Piaci szempontból ígéretes hely. Folyamatosan érkeznek bevándorlók, hogy feltöltsék az országot. Kanadában 40 millióan élnek, miközben a Föld második legnagyobb országa. Tehát bőven van még benne potenciál, így az ingatlanfejlesztések, az ingatlanok építése folyamatos. Folyamatos igény van arra, hogy újabb lakások épüljenek, ami jó táptalaja az okosotthonnak, főleg azért is, mert a Chameleon társasházi rendszerekben nagyon erős. És ott nagyon sok társasház épül.

Másrészt üzleti lehetőség a szomszédos amerikai piac, ahova a Kanada nagyon jó belépő. Ha ott sikeres projektjeink vannak, könnyebb átültetni a modellt, mintha Európából direktben támadnánk az amerikai piacot.

2020_09_linkedin_personal_cover.jpg

A kanadai piacon beléptetőrendszerrel indultunk, például csomagszoba nyitását, zárását lehet kezelni. A rendszer be tudja engedni a kézbesítőt, és ha nem is vagy otthon, ebbe a csomagszobába be tudja rakni a csomagot. Te pedig onnan ki tudod venni.

Belépési jogosultságot is tudsz adni. Például e-mailben elküldöd a barátodnak, így nem kell kulcs. Ez Airbnb-hez is jó megoldás, ha valaki így kapja meg a kódot. Kanadában Appsales lehetőséggel is megkeresnénk a felhasználókat. Először szeretnének mobilappal bent lenni a lakásában.

  • És más országban is terjeszkednek?

Igen, a környező országokban, például Romániában, Szerbiában, Horvátországban is jelen vagyunk, és célkeresztben van a közel kelet is.

  • Tőzsdei cégként, mi a következő lépés?

Tavaly februárban mentünk a tőzsdére egy tudatos építkezés eredményeképpen, miután felmerült, hogy hogyan tudunk úgy növekedni, hogy közben a finanszírozási hátteret is megteremtjük. A tőzsde az út, amit megálmodtam. Most az Xtend piacon vagyunk, itt nincs akkora forgalom, és szeretnénk majd a standard kategóriába átkerülni. Komolyan átvilágították hozzá a céget, jogi, gazdasági, IT szempontból is, ami egy stabil hátteret ad a Chameleonnak. Sok beruházó éppen azért választ minket, mert tőzsdei céggel szívesebben szerződik. A tőzsde validálja, amit csinálunk. A terv az, hogy nemzetközi piacokra is ki tudjunk menni, ez is tervben van, és ahhoz ez nagyon jó ugródeszka.

okos_otthonvezerles_kampanykep_1200x1200.jpg

  • Startupként kezdtek, ma pedig már az egyik legnagyobb ingatlanfejlesztővel vannak stratégiai kapcsolatban.

Igen, startupként. A Metrodom River és Metrodom Green projekteken a Chameleont használják gyakorlatilag a teljes társasház vezérlésére. Sok olyan funkciót nyújtunk, amire az Uphome rendszer képes. A közös költségek befizetésétől kezdve, például a Metrodom Rivernél a közös használatú terek, mint a baba-mama-szoba, fitness, tetőterasz, csónakház foglalásáig. Az eszközöket, a csónakot úgy lehet kibérelni, kifizetni és visszavinni, hogy nincs szükség hozzá külön személyzetre. Sok olyan dolog, ami az okosotthonon kívül a társasházi környezetben ad értéket.

  • Mennyibe kerül egy lakás felokosítása?

Nyilván függ attól, mit szeretnél. Egy 80 négyzetméteres társasházi lakásnál a fűtés, a világítás és a redőny 500 ezer forintból kijön. Ami egy új építésű beruházásnál nem akkora nagy összeg.

Mindent le lehet programozni, vizsgálni kell, hogy melyiknek van értelme, mennyi erőforrást érdemes beletenni, de ha ezerből egy embernek kell, úgy nem érdemes vele foglalkozni. Inkább arra kell fókuszálni, hogy minél nagyobb tömegnek adjunk új funkciót, ami megkönnyíti az életet.

A cikket a Chameleon támogatta


Az OTP Otthon ingatlankereső portálról

Az OTP Otthon az egyik legnagyobb és legdinamikusabban fejlődő hazai ingatlankereső portál, ahol eladó házak, lakások és kiadó ingatlanok is elérhetőek országszerte. Az OTP Otthon célja egy olyan egyedülálló otthonteremtési portál kialakítása, amely iparágakon átívelő megoldásokkal vezeti végig az ügyfeleket az ingatlaneladás, ingatlanvásárlás, bérbeadás és bérlés folyamatán, az új otthon gondolatának felmerülésétől az ingatlan keresésen át egészen a beköltözésig.

ingatlankereső portáleladó házaklakások és kiadó ingatlanok
Vissza a Hello, Otthon! főoldalra

Találd meg új otthonod 140 884 ingatlanhirdetés között

Keresek
Eladok
Találd meg új otthonod

Hasonló cikkek

Ennél zöldebb nem lesz a magyar ingatlanpiacon
2024.07.22. #fenntarthatóság #okosotthon
Ennél zöldebb nem lesz a magyar ingatlanpiacon
Budapest emblematikusabb lakóépületfejlesztései a XIII. kerülethez kötődnek, közülük is a leglátványosabbnak a Marina-part számít, ahol az épülő lakásoknál és társasházaknál az energiahatékonyság legalább akkora súllyal bír, mint az élhetőség. Hogy ez a két kulcsfontosságú szempont hogyan tud szorosan kapcsolódni egymáshoz, annak jelképe a River Life lakópark. Nem magasodik bántóan a gyönyörű és ritka adottságokkal bíró öböl fölé, hanem szinte belesimul a környezetébe, szimbiózist alkot vele. Mutatjuk, hogyan.
Miért fontos a mosógép rendszeres tisztítása?
2024.07.20. #fenntarthatóság #energiahatékonyság
Miért fontos a mosógép rendszeres tisztítása?
A háztartási berendezések is igénylik a törődést, csakúgy mint a növények. Igaz, beszélni ugyan nem kell hozzájuk, de nekik is vannak igényeik, amikre erősen ajánlott odafigyelni. A gépek esetében sem működik a végtelen kizsákmányolás; ha nem törődsz velük, akkor jóval hamarabb felmondják a szolgálatot. Bár most a mosógépé a főszerep, de a javaslatokat a többi háztartási eszközre is vonatkoztathatod.
A hatékony és okos fűtés receptje a hajdutól
2024.07.01. #energiahatékonyság #fenntarthatóság
A hatékony és okos fűtés receptje a hajdutól
A gázkazán hőszivattyú hozzáadásával a jó receptje a kis üzemeltetési költségű, de nagy üzemeltetési biztonsággal rendelkező, nem túl nagy beruházási igényű, hagyományos építésű – de a vonatkozó előírásoknak megfelelő – ház gépészetének.
Hány beltéri egység kell a klímádhoz, hogy hűvös legyen a lakás?
2024.06.30. #eladólakás #energiahatékonyság
Hány beltéri egység kell a klímádhoz, hogy hűvös legyen a lakás?
Elég volt a katlanná melegedett lakásból és beszerelteted életed első klímáját? Pontosan milyet is? Hányat és hova? Ebben a cikkben adunk egy kis rálátást, hogy hány beltéri egységre lehet szükséged.
Három tipp, hogy hogyan kerüld el az energetikai katasztrófát a kockaházadban
2024.06.22. #felújítás #családiház #energiahatékonyság
Három tipp, hogy hogyan kerüld el az energetikai katasztrófát a kockaházadban
Bár elsőre nem tűnik könnyűnek egy régivágású kockaház (értsd: Kádár-kocka) energetikai felújítása, ám az egyáltalán nem is megvalósíthatatlan. Ráadásul még ingatlanunk értékét is jelentősen növelhetjük vele.
Kijevtől Németországig tízezrek elégedettek vele - Budapestre érkeztek ezek a kedvezményes lakások
2024.06.20. #újépítésű #energiahatékonyság
Kijevtől Németországig tízezrek elégedettek vele - Budapestre érkeztek ezek a kedvezményes lakások
Van, aki régóta kacérkodik azzal a gondolattal, hogy új otthont vásárolna egy jó környéken, esetleg befektetés céljából keres lakást, de nem érdemes sokáig habozni, mert azok a kelendő, modern ingatlanok, amelyek minden igényt kielégítenek, illetve amelyeket gyorsan és megfelelő áron bérbe is lehet adni, nagyon gyorsan gazdára találnak. Érdemes azt is szem előtt tartani, hogy a lakás vonzó környéken legyen, ami otthonos és idővel az értéke is növekszik.
Duna-part, szabadság, otthon: páratlan élmények a Marina Cityben
2024.06.12. #újépítésű #energiahatékonyság
Duna-part, szabadság, otthon: páratlan élmények a Marina Cityben
A jövő városa épül a pesti Duna-parton: a lakások a folyóra és a budai hegyekre kínálnak örök panorámát, 90 000 négyzetméternyi autómentes zöldterület ölelésében.
A főváros kapujában: hogy működik ez a gazdasági erőközpont és befektetési paradicsom?
2024.05.22. #eladóház #energiahatékonyság
A főváros kapujában: hogy működik ez a gazdasági erőközpont és befektetési paradicsom?
Fejér vármegye mindig is különleges státuszban volt más országrészekhez képest, hiszen a főváros közelsége és a jó közlekedés is arra predesztinálta, hogy fontos események és beruházások helyszínévé váljon. Fejér az ország egyik legerősebb gazdasági régiója, ráadásul két népszerű tóhoz is közel esik, ezért különlegesek az itteni ingatlanok is.
7 dolog, amivel akaratlanul is csökkentheted az ingatlan értékét
2024.05.14. #ingatlanárak #energiahatékonyság
7 dolog, amivel akaratlanul is csökkentheted az ingatlan értékét
Ingatlanértékesítés előtt a legtöbb lakástulajdonos célja az, hogy növelje otthona értékét. Ha azonban nem gondolja át, pontosan mit és hogyan, úgy akár pont az ellenkezőjét is elérheti. Mielőtt meghirdetnéd a lakásod, gyorsan fusd át az alábbi hibákat.