2023.05.07. #építőanyag #lakberendezés

Penészes lett a nyaralód a télen? Elmondjuk, hogyan tudod eltűntetni

Penészes lett a nyaralód a télen? Elmondjuk, hogyan tudod eltűntetni

A penész sok otthon és ember számára komoly problémát jelent, ami számos légzőszervi betegséggel is összefüggésbe hozható, ezért mihamarabb el kell távolítani, és mindent megtenni annak érdekében, hogy lehetőleg soha ne térjen vissza. A víkendházak esetében még aggasztó lehet, de nem reménytelen a helyzet.


Sajnos a penészgombák igen furfangosak – sokszor rejtőzködnek és nagyon makacsok tudnak lenni. Ha pedig már elterjedtek a nyaralóban, sokkal nehezebb és drágább elpusztítani őket, ezért kell időben felismerni a penésztámadást, és mihamarabb cselekedned.

A penészesedés jelei:

 • Szokatlanul nedves területek
 • Foltok vagy szürkés elszíneződés a falakon és a mennyezeten
 • Dohos szag
 • A bútorok elszíneződése
 • A tapéta lehajlása
 • Rothadó faelemek

Milyen egészségre káros tüneteket okozhat?

 • Nehéz légzés
 • Asztmás reakciók
 • Viszkető és irritált szemek és bőr
 • Influenzaszerű tünetek
 • Szokatlan fáradtság

Így cselezheted ki:

Figyelj a páratartalomra! A penész nedves és erősen párás helyeken fejlődik ki a legintenzívebben. Az sokat segíthet a megelőzésben, ha ellenőrizni tudod a ház páratartalmát. A penész 60 százalék fölé emelkedő beltéri páratartalomnál nagyon gyorsan elkezd szaporodni. Az a legideálisabb, ha a páratartalmat 30-50 százalék közé szorítod.

Közkedvelt helyek

Érdemes szemmel tartani a padlást, a pincét, valamint a fürdőszobákat és az ingatlan egyéb nedves területeit.

Szerezz be egy páraelszívót! Ha azt észleled, hogy a páratartalom folyamatosan magas, érdemes beruházni egy magasabb teljesítményű páraelszívó készülékbe – ezek a kütyük esős időszakban is kitűnően végzik a dolgukat.

A jól szellőző padlás titka

A tetőtér páratartalma magasabb lehet, mint ház többi részén, aminek az oka a fizika: az alatta található nappaliból a meleg levegő felszáll és beszorul a padláson, majd lecsapódik. Ennek megelőzése érdekében gondoskodj arról, hogy a tetőtér jól szellőzőn, hiszen, ha a levegő természetes úton halad át a padláson, az „magával húzza” a páratartalmat, megelőzve a sötét lerakódást.

Ahol a víz nem kell!

Ha az ingatlan alacsony fekvésű – esetleg belvizes - területen helyezkedik el, vagy olyan helyen, ahol heves esőzések tapasztalhatók, esetleg korábban vízbeszivárgás volt, érdemes beruházni egy olyan rendszerbe, amely segít elvezetni a talajvizet. Beásod a földbe, és szépen a háztól eltereli a vizet a kívánt irányba. Nekem például nagyon bejött a Dörken lemez.

Mi van az eresszel?

Az esőcsatornák stratégiai pontjai otthonunk nedvesség- és penészmegelőzési folyamatában. Győződj meg róla, hogy jól akadályozzák-e a víz visszafolyását a tető alatt és a padláson! Az ereszcsatornákat ideális esetben évente legalább kétszer meg kell tisztítani.

Mi koppan a padlón?

A szőnyeg a penész egyik legjobb búvóhelye lehet, bármennyire is tisztának tűnik. Porózus textúrájának köszönhetően sok esetben jobban megtartja és terjeszti a penészt, mint mondjuk a fa-, vagy a csempeburkolatok. Nem árt tudnod, hogy a hosszú szálú szőnyegek hajlamosabbak a penészedésre, mint rövid szálú társaik. Ezért sem jó ötlet pincébe vagy garázsba szőnyegeket helyezni.

Ésszel és erővel a gomba ellen

Felfedeztél néhány penészfoltot? Mielőbb láss munkához, de előbb kapcsold ki a fűtést vagy a légkondit! Ezek a rendszerek gyakran keringetik a levegőt a belső térben, exponenciálisan növelve a penész-problémát. A penész elleni küzdelemben kimondottan agresszívan kell fellépnünk, és nemcsak az érintett területet kell megtisztítani, hanem a környékét is, hogy a láthatatlan spórák is biztosan elpusztuljanak.

A legtöbb penészeltávolító az egészségre veszélyes összetevőket is tartalmaz, ezért ne tartózkodj addig a térben, amíg a folyadék vagy por dolgozik. Természetesebb megoldást jelent az ecet, a szódabikarbóna, a citromlé és a teafaolaj, ami ráadásul a pókokat is távol tartja.


Az OTP Otthon ingatlankereső portálról

Az OTP Otthon az egyik legnagyobb és legdinamikusabban fejlődő hazai ingatlankereső portál, ahol eladó házak, lakások és kiadó ingatlanok is elérhetőek országszerte. Az OTP Otthon célja egy olyan egyedülálló otthonteremtési portál kialakítása, amely iparágakon átívelő megoldásokkal vezeti végig az ügyfeleket az ingatlaneladás, ingatlanvásárlás, bérbeadás és bérlés folyamatán, az új otthon gondolatának felmerülésétől az ingatlan keresésen át egészen a beköltözésig.

ingatlankereső portáleladó házaklakások és kiadó ingatlanok
Vissza a Hello, Otthon! főoldalra

Találd meg új otthonod 150 474 ingatlanhirdetés között

Keresek
Eladok
Találd meg új otthonod

Hasonló cikkek

A pandémiát követő vásárlási hullám után eladási hullám jöhet a Balatonon
2023.11.20. #építőanyag #újépítésű
A pandémiát követő vásárlási hullám után eladási hullám jöhet a Balatonon
Miközben a használt lakások esetében már elkezdődött az árak mérséklődése, ez a trend nem volt jellemző az újépítésű lakásoknál. Ez is közrejátszott abban, hogy jelentősen mérséklődött irántuk az érdeklődés, de van egy nagyobb gond.
Ne falazz tovább! Inkább táblás falburkolatokat ajánlunk
2023.11.13. #építőanyag #dekor #tippektrükkök
Ne falazz tovább! Inkább táblás falburkolatokat ajánlunk
Szeretnéd egy kicsit megújítani az otthonodat, de a tapétázást túl nagy feladatnak tartod, a festést pedig nem elég tartósnak? Van élet a retró lambérián túl is, sőt ma már nemcsak beltéren, hanem kültéren is változatos és izgalmas felületeket hozhatsz létre. Igen, te, mivel a paneleket saját magad is felrakhatod. Mutatjuk.
Ez a penészes falakra az utólagos gyógymód
2023.11.13. #felújítás #építkezés #építőanyag
Ez a penészes falakra az utólagos gyógymód
Kevés dolog kiábrándítóbb annál, mint néhány hónappal az új lakás megvásárlása után észrevenni, hogy penészfoltok jelentek meg a falon. A fal vizesedése összetett probléma: azon kívül, hogy csúnya, lassan, de biztosan felemészti az épület szerkezetét a benne élők egészségével együtt. Mi a megoldás?
Hogyan tárolj a konyhában, hogy mindennek legyen helye?
2023.11.11. #lakberendezés #tippektrükkök
Hogyan tárolj a konyhában, hogy mindennek legyen helye?
Időd jelentős részét a konyhában töltöd, hiszen itt készíted el az ételeket, de sokszor itt kap helyet az étkező is. A jól kialakított konyhában minden szinte egy karnyújtásnyira van, és könnyen rendben tartható. Utóbbi azért is fontos, mert itt egy mosogatóban hagyott tányér látványa is rumlis hatást kelt. Márpedig ahhoz, hogy jól érezd magad, a környezetedet is érdemes rendszerezned. Ebben a cikkben a konyhai tárolásra adunk néhány tippet, és mutatunk pár ötletes konyhát az OTP Otthon ingatlanjai közül inspirálódás gyanánt.
Miért szeretjük télen nyáron a faházakat?
2023.11.04. #eladóház #építőanyag
Miért szeretjük télen nyáron a faházakat?
Egy hangulatos faház még akkor is jó érzéssel tölti fel a lelkünket, ha nem is a sajátunk és csak kívülről gyönyörködhetünk benne. Eljátszottunk a gondolattal, hogy milyen érzés lenne egy ilyen impozáns épület teraszán kávézni szombat reggel és hallgatni a madárcsicsergést? Így hát körbenéztünk az eladó ingatlanok között, hogy hol és mennyiért kapható egy romantikus fészek.
Ha családi házat szeretnél, a mobilház nyújthatja a legolcsóbb megoldást
2023.11.03. #eladóház #építőanyag
Ha családi házat szeretnél, a mobilház nyújthatja a legolcsóbb megoldást
A magas ingatlanárak, a folyamatosan növekvő építőanyag költségek nem kedveznek mostanában az építkezéseknek. A mobilházak viszont kisebb anyagi ráfordítást igényelnek akár a könnyűszerkezetes társaikhoz képest is. Természetesen a mobilházak le is szűkítik a lehetőségeket, ezért le kell mondani egy-két dologról. Cikkünkből megtudod, hogy pontosan mivel jár a mobilház-vásárlás.
Ezzel az építőanyaggal évtizedek múlva is stabil lesz az álmaid otthona
2023.10.24. #építkezés #építőanyag
Ezzel az építőanyaggal évtizedek múlva is stabil lesz az álmaid otthona
Az otthonépítés izgalmas, de néha zűrzavaros lehet, különösen ha nem vagy jártas az építőiparban. Az egész folyamat tele van kérdésekkel és döntésekkel a tervezéstől kezdve a kivitelezésig. Ismerkedj meg cikkünkben a transzbetonnal, hogy az építésvezető valóban olyan ház kulcsait adja át neked, amilyenről mindig is álmodtál: statikailag megbízható és biztonságos otthonét!
Megmaradt a cement?! Nézd, meg mit készíthetsz belőle!
2023.10.18. #építőanyag #fenntarthatóság #dekor
Megmaradt a cement?! Nézd, meg mit készíthetsz belőle!
A kreatív emberek bármiből képesek valami újat létrehozni. Még a cementből is. Ha neked is maradt még a 25 kilós zsák alján néhány kanálnyi, akkor mutatunk pár felhasználási ötletet, hogy megmentsd attól, hogy tönkre menjen.
Még hogy egy templomépület nem lephet meg!? Formabontás a híveknek és mindenkinek
2023.10.15. #ingatlantörténelem #építőanyag
Még hogy egy templomépület nem lephet meg!? Formabontás a híveknek és mindenkinek
Ha meghalljuk a templom szót, nagyjából mindenkinek ugyanaz a kép jelenik meg a fejében: hajós elrendezés, harangtorony, rózsaablakok és színes üvegtáblák, emellé sokszor hozzáképzeljük a falut is, ami körül veszi az építményt. Valójában azonban nem szabályszerű, hogy mindegyik így nézzen ki, a templomépítészet igencsak szabad, amit ki is használnak a tervezők. Megmutatjuk.