2022.08.25.

Egy kis térre vágysz? Költözz loft lakásba

Egy kis térre vágysz? Költözz loft lakásba
Régen az olcsóságuk miatt voltak népszerűek, ma azonban a luxus megtestesítői a loft lakások. Nem véletlenül, hiszen egy ilyen ingatlan megvásárlása óriási lehetőségeket hordoz magában.

A loft lakás, mint stílus leginkább az amerikai filmekből lehet ismerős számodra. De vajon honnan ered a loft, hogyan kell elképzelni őket és egyáltalán miben különböznek egy átlagos lakástól?

Amerika, London, Párizs

Bár a loft lakásokról először talán mindenkinek London és a kikötőcsarnokok lakássá alakítása ugrik be, az ilyen típusú ingatlanok eredete egészen a XIX. századi Párizsig vezethető vissza, arra az időszakra, amikor a festők és szobrászok helyigénye minden addiginál nagyobb lett, mivel szerették volna alkotásaikat megfelelő környezetben létrehozni és el is helyezni őket. A loftok ezután a két világháború közötti időszakban kaptak nagyobb figyelmet, amikor Amerikában a nagyvárosok elhagyatott gyárépületeit illegális lakásfoglalók vették használatba, illetve éhező művészek költöztek beléjük (lásd a New York-i SoHo). 

Loft lakás

Az igazán nagy loft-robbanást viszont az 1970-es évek hozták meg, amikor a befektetők egyre több üzemcsarnokot kezdtek el kikupálni, azaz lakhatóvá tenni. Ezzel megindult a ma is ismert loftok felvirágzása, egyre több amerikai nagyváros legalizálta az elhagyatott raktárok, gyárak, csarnokok lakhatóvá tételét. Az ingatlantípusnak a valódi nagy lökést azonban a hollywoodi filmek és tévésorozatok jelentették, melyeket világszerte sugároztak a televíziócsatornák.

Nem lősz luftot a lofttal

A loftok tehát üzemcsarnokokból, gyárépületekből és raktárakból kialakított lakásokat jelent, melyekre a földtől egészen a plafonig érő ablakok, illetve a hatalmas egybefüggő terek jelemzőek. Utóbbi alatt valóban hatalmasat kell érteni, mivel az ilyen lakások alapterülete gyakran túlszárnyalja a családi házakét (100–150 négyzetméter), de akár a többszörösei is lehetnek. A loftok különlegesége még a 4-6 méteres belmagasság, a nyers és kezeletlen betonoszlopok, illetve a szabadon futó csőrendszerek is.

Amit még érdemes tudnod a loftokról, az nem más, mint hogy kezdetben az alacsony áruk tette őket vonzóvá a vásárlók számára, addig mára a valódi luxus megtestesítőivé váltak.

Loft lakás
Vissza a Hello, Otthon! főoldalra