2023.09.19.Szerző: Bohus Péter #albérlet #lakáshitel

Sokat spórolhat egy kiadó lakást kereső diák, ha hajlandó erre a lépésre

Sokat spórolhat egy kiadó lakást kereső diák, ha hajlandó erre a lépésre

A legtöbb felsőoktatási intézményben már megkezdődött a tanítás, a kollégiumokban is beindult az élet, már akinek jutott hely, a többiek kénytelenek más lakhatási megoldást keresni. Bár a kiadó lakások bérleti díja emelkedett az otpotthon.hu adatai szerint, a panellakások a legkedvezőbb megoldást nyújthatják a diákoknak.


Azok a hallgatók, akik még nem tudtak végleges lakhatást szerezni erre a tanévre, a következő hetekben is találhatnak megoldást, legalábbis az otpotthon.hu felületén meghirdetett kiadó lakások számában összességében enyhe növekedés volt tapasztalható a nagyobb egyetemvárosokban a nyáron. És még mindig akadnak kiadó ingatlanok.

A főbb vidéki egyetemvárosokban – Pécs, Debrecen, Szeged, Győr és Miskolc – és Budapesten az albérletek most különösen keresettek lehetnek az elsőéves hallgatók körében. Az OTP Otthon adatai alapján

  • Szegeden például júniusról júliusra közel kétszeresére emelkedett a kiadó lakások száma.
  • Budapesten továbbra is magasabbak a számok (ezer feletti), ami az ingatlanhirdetési portál szerint várhatóan tovább fog emelkedni.

kiado-teglalakas-budapest-vi-kerulet-97098196-t6.webp Ez a VI. kerületi 26 négyzetméteres kis lakás 170 ezer forintért várja lakóját.

„Az otpotthon.hu felületére feltöltött hirdetések alapján a Budapestre költöző fiatalok válogathatnak leginkább a kiadó lakások közül, azonban a bérleti díjak itt a legmagasabbak. Budapesten egy 30 négyzetméteres kiadó lakás bérleti díja átlagosan 173 581 forint, ugyanez a méret panelnél 141 660 forint. A két-háromszobás lakások átlagosan 250-300 ezer forintba kerülnek, panelnél viszont 198 550 forintot kérnek havonta átlagosan” – mondta Lipták Zsuzsa, az OTP Otthonmegoldások Kft. ügyvezetője.

„Az árak alakulása a fővárosban és vidéken is függ a lakóingatlan típusától és az elhelyezkedésétől is, jellemzően a panellakások a kedvezőbbek; Budapesten például 43, Szegeden 33, Pécsett 27, de Miskolcon is 14 százalékkal olcsóbban lehet átlagosan panellakást bérelni, mint téglalakást a júliusi hirdetési adatok alapján.”

Az OTP Bank idei Pulzus kutatása rávilágított arra, hogy a kiadó lakásoknál a 18-29 éves korosztály számára elsődleges szempont a kerület és a jó környék, a kiépített tömegközlekedési infrastruktúra és az alacsony bérleti díj.

kiado-panellakas-debrecen-97032214-t6.webp Ezért a kiadó debreceni panellakásért 135 ezer forintot kérnek havonta.

A költségek csökkenthetők, ha például

  • kisebb alapterületű ingatlanba költözöl
  • megosztod másokkal az ingatlant
  • ha kompromisszumot kötsz az ingatlanok típusában
Vissza a Hello, Otthon! főoldalra

Találd meg új otthonod 148 116 ingatlanhirdetés között

Keresek
Eladok
Találd meg új otthonod

Hasonló cikkek

Megéri az energiát, ha a fejlesztés eredménye megtakarítás
2023.09.29. #energiahatékonyság #lakáshitel
Megéri az energiát, ha a fejlesztés eredménye megtakarítás
Noha a jelen gazdasági környezet nem kedvez különösebben a nagy otthonfelújításoknak, az OTP Ingatlanpont szakemberei szerint akár részletekben is érdemes belefogni a lakások energetikai korszerűsítésébe. Az aktuális, akár kisebb lehetőségek kihasználásával így olyan értéket lehet létrehozni, amit a piac is egyre inkább méltányolni fog.
Az előző generációknak ment, de te miből fogsz saját lakást venni?
2023.09.15. #eladólakás #lakópark #lakáshitel
Az előző generációknak ment, de te miből fogsz saját lakást venni?
Lakást az átlagember nemhogy nem évente, de még évtizedenként sem vesz. Sokan egy ingatlanban élik le az életüket, azt szépítgetik, alakítják. De hogyan lehet ma lakáshoz, házhoz jutni? Még ha az árak el is kezdenek csökkenni, már egy 40 millió forintos lakást sem egyszerű megfinanszírozni.
Az öt legidegesítőbb szomszédtípus
2023.09.06. #albérlet #lakópark
Az öt legidegesítőbb szomszédtípus
Mindig olyan szépen indul a költözés, amíg ki nem derül, hogy az egyik szomszéddal mennyi baj van. Alaposan feltérképeztük az idegesítő szomszédokat, és találtunk olyan jellemzőket, amik az átlagosnál sokkal gyakrabban bukkannak fel.
Euróval fizetnek, pörgetik a gazdaságot: de mi a baj az Airbnb-vel?
2023.08.30. #ingatlanbefektetés #albérlet
Euróval fizetnek, pörgetik a gazdaságot: de mi a baj az Airbnb-vel?
A lakáspiacra régóta nem olyan hatással semmi, mint a szolgáltatás 2008-as megszületése. De mit hozhat a jövő az airbnb-típusú kiadásnak?
Nincs még lakhelyed az egyetemre? Ne ess kétségbe!
2023.08.28. #albérlet #ingatlanhirdetés
Nincs még lakhelyed az egyetemre? Ne ess kétségbe!
Az utolsó pillanatra hagytad a lakáskeresést és most pánikolsz? Ne tedd! Ha szeptembertől új városban kezded meg felsőfokú tanulmányaidat, és még nincs hol laknod, ez a cikk neked szól. Mutatunk néhány kiadó lakást megfizethető áron a népszerű egyetemvárosokban.
Egyetemista vagy? Ezeket mindenképp vidd magaddal az albérletbe!
2023.08.16. #albérlet #tippektrükkök
Egyetemista vagy? Ezeket mindenképp vidd magaddal az albérletbe!
Költözni sosem egyszerű, pláne, ha most hagyod el először hosszabb időre a szülői házat. Az alapvető tárgyakon kívül olyan dolgokra is szükséged lehet, ami eddig otthon megszokott volt. Pirítóst szoktál reggelizni? Kávé nélkül nem indul a napod? Akkor ezekre a konyhai kisgépekre feltétlenül gondolj, ha nincs felszerelve a konyha. De ezeken kívül is adunk néhány tippet, hogy mit vigyél magaddal.
De miből áll össze egy albérlet ára? - ezek is befolyásolják a költségedet
2023.08.09. #budapest #albérlet
De miből áll össze egy albérlet ára? - ezek is befolyásolják a költségedet
Egy lakbérből elég sokat ki lehet következtetni: a kereslet nagysága éppúgy meghatározza, mint hogy alkalmas-e otthoni munkavégzésre.
El se tudod képzelni az életed kedvenced nélkül? Ezekben az állatbarát albérletekben nem is kell!
2023.07.31. #budapest #albérlet
El se tudod képzelni az életed kedvenced nélkül? Ezekben az állatbarát albérletekben nem is kell!
Kiadó lakás keresése már önmagában kihívás, megtalálni a megfelelő árkategóriájú, nagyságú és lokációjú albérletet nem egyszerű. Ha mindez sikerül is, még mindig van egy bökkenő, amivel sokan szembesülnek: kedvencüket nem látják szívesen. Azért akadnak kivételek, gyűjtésünkben most olyan budapesti lakásokat hoztunk, ahol az állattartásnak semmi akadálya.
Ezekre figyelj oda nagyon, ha albérletet veszel ki!
2023.07.30. #albérlet #ingatlanbefektetés #ingatlanhirdetés
Ezekre figyelj oda nagyon, ha albérletet veszel ki!
Ha teljesen nyugodtan és balhémentesen akarunk hátradőlni új ideiglenes otthonunkban, kicsit érdemes időt szánni különböző kacifántosnak tűnő jogi szövegek értelmezésére. Esetleg zaklatni kicsit a jogász barátainkat.