2024.07.02. #eladólakás #ingatlaneladás

Hogyan vált élhetőbbé és emberibbé a szombathelyi Derkovits?

Hogyan vált élhetőbbé és emberibbé a szombathelyi Derkovits?

A lakáshiány nem egy újkori jelenség, hanem már a 20. századot is végig kísérte. A II. világháború utáni romeltakarítás után pedig erre is kerestek megoldást. Elsősorban a fővárosban és a megyeszékhelyeken építettek lakótelepeket, ezek közül az egyik leghíresebbet mutatjuk be, Szombathelyen.


Hogy milyen Miskolcon, Nagykanizsán és Szegeden egy virtigli lakótelep, arról már annak is lehet némi fogalma, aki nem ott él, ha elolvasta a cikkeinket. Ezeket az ikonikus lakótelepeket a tervezők a lehető leghatékonyabban igyekeztek megtervezni, és a lehető legtöbb családot oda bezsúfolni. Szombathelynek is jutott egy ilyen, a Derkovits-lakótelep. A városrész a település szülőttéről, a fiatalon meghalt festőjéről, Derkovits Gyuláról kapta nevét.

A Derkovits-lakótelep Szombathely észak-nyugati részén helyezkedik el, a Perintparti sétány, a Váci Mihály utca, Paragvári utca, a Sűrcsapó utca, a Bólyai János utca és a Bartók Béla körút határolja. A hivatalos adatok szerint körülbelül 13 ezren élnek itt. Ez az tömegigény szülte az ötletet, majd a VÁTI 1961-ben tervezőasztalon el is készítette a terveket, két évvel később pedig az építkezés is elkezdődött. Kezdetben elsősorban öt emeletes házakat építettek, majd 1974-től magasabb, házgyári panelekből épülő lakások is épültek itt.

A lakótelep egyik meghatározó adottsága, hogy nincs közvetlen kapcsolata a történelmi városmaggal, attól egy családi házas terület választja el. Ennek ellenére a városba jutni nem ördöngösség, kedvezőek a forgalmi összeköttetések. Más városokkal összehasonlítva a szombathelyi lakótelepet különlegessé teszi az is, hogy kevésbé zsúfolt beépítésű, néhány részen kifejezetten terebélyes zöldterületek teszik élhetővé, emberibbé, írták róla a közösségi oldalán. A város hét bölcsődéjéből négy itt, a Derkovits városrészen található, továbbá öt óvoda, három általános iskola és egy középiskola is működik itt.

A szombathelyi átlagos négyzetméterár a lakásoknál 708 ezer forint, a paneleknél 561 ezer. Az előző hat hónapban tizenhét százalékkal nőtt a településen az átlagár.

Kétszobás lakás a harmadikon

Egy négy szintes társasház harmadik emeletén található ez az 56 négyzetméteres, kétszobás lakás. Az ingatlan felújított, erkélyes. Az új ablakokon redőnyök, a burkolatokig szinte minden ki lett cserélve. Fűteni gázkonvektorral lehet és gázbojler szolgáltatja a meleg vizet. A szobák igény esetén összenyithatók. A rezsiért ezen a helyen sem kell sokat fizetni.

2_elado-teglalakas-szombathely-derkovits-lakotelep-99874620-t6.webp

2+1 félszobás panellakás

A 10 emeletes épület a Derkovits-lakótelep zöldövezeti részén található, nyugodt, zöld parkra néz. A teljesen felújított harmadik emeleti lakásban néhol prémium minőségű anyagokra, gépekre is figyelmet fordítottak és beépítették azokat. A fürdőszoba és a WC külön helyiségben található, a fűtés távhővel, egyedi mérővel történik. A 28 ezer forint rezsiben minden energia költsége, közös költség is beletartozik. A lakáshoz még egy saját pince és közös tároló is tartozik.

3_elado-panellakas-szombathely-derkovits-lakotelep-103586273-t6.webp

1+1 szobás lakás

Egy tízemeletes társasház nyolcadik emeletén található ez a 40 négyzetméteres, 1+1 félszobás lakásA fürdőszoba és a WC külön helyiségbe került, az ingatlan jó állapotban van, műanyag nyílászárókat szereltek fel. A lakáshoz saját pincerekesz, közös tároló tartozik, a házban még külön teherlift is található. Az ingatlan alacsony közös- és rezsiköltséggel, azonnal költözhető.

4_elado-tarsashazi-lakas-szombathely-derkovits-lakotelep-101034418-t6.webp

Borítókép: Szombathely, Shutterstock


Az OTP Otthon ingatlankereső portálról

Az OTP Otthon az egyik legnagyobb és legdinamikusabban fejlődő hazai ingatlankereső portál, ahol eladó házak, lakások és kiadó ingatlanok is elérhetőek országszerte. Az OTP Otthon célja egy olyan egyedülálló otthonteremtési portál kialakítása, amely iparágakon átívelő megoldásokkal vezeti végig az ügyfeleket az ingatlaneladás, ingatlanvásárlás, bérbeadás és bérlés folyamatán, az új otthon gondolatának felmerülésétől az ingatlan keresésen át egészen a beköltözésig.

ingatlankereső portáleladó házaklakások és kiadó ingatlanok
Vissza a Hello, Otthon! főoldalra

Találd meg új otthonod 140 884 ingatlanhirdetés között

Keresek
Eladok
Találd meg új otthonod

Hasonló cikkek

Japán vagy Toszkána? Egyik sem, hanem Magyarország legjobb külföldi stílusú otthonai
2024.05.11. #ingatlaneladás #lakberendezés
Japán vagy Toszkána? Egyik sem, hanem Magyarország legjobb külföldi stílusú otthonai
Szívesen nézegeted, hogy más országokban milyen körülmények között élnek az emberek? Az eltérő lehetőségek miatt különböző hagyományok alakultak ki a világon, és sokszor nemcsak az építészetben, hanem a belsők kialakításában is eltérnek a stílusok. Ki mit szeret a világban? Nemzetközi stílusú otthonok az Otpotthon.hu-n.
Hirdess úgy, mint egy profi – ilyen egy igazán jó ingatlanhirdetés
2024.04.21. #ingatlaneladás #ingatlanhirdetés #tippektrükkök
Hirdess úgy, mint egy profi – ilyen egy igazán jó ingatlanhirdetés
A következőkben abban nyújtunk segítséget, hogyan rakj össze egy ingatlanhirdetést, hogy az elérje a célját és meggyőző legyen a potenciális érdeklődőidnek. Tarts velünk!
Nem biztos, hogy hallucinálsz - megmozgatnak a geometriai minták a lakberendezésben
2024.04.01. #ingatlaneladás #lakberendezés
Nem biztos, hogy hallucinálsz - megmozgatnak a geometriai minták a lakberendezésben
Hogyan válik egy ingatlan bohókássá, vagy elegánssá, esetleg olyanná, ami már szinte pszichedelikus hatást eredményez? Számos lakberendezési stílus geometriai formákkal teszi izgalmasabbá vagy éppen a letisztulttá az enteriőrt. A geometria óriási hatással van az építészetre, a belsőépítészetre és a lakberendezésre is. Nem hiszed? Itt a bizonyíték.
Ismerd meg a nagypolgári lakások történelmét!
2024.03.16. #ingatlantörténelem #eladólakás
Ismerd meg a nagypolgári lakások történelmét!
A Kiegyezést követően Budapest gyorsan kereskedelmi és közlekedési központtá vált. Ennek folyományaként jelentősen megnőtt a lakosság száma, megélénkült a lakások iránti kereslet, ami új ingatlanok építtetését vonta maga után. Ezek a bérházak lettek az úgynevezett nagypolgári lakások, tipikusan körfolyosóval, belső udvarral és hatalmas belső terekkel. Mi maradt belőlük?
Loft lakások: tér és stílus a magasban
2024.02.10. #eladólakás
Loft lakások: tér és stílus a magasban
Régen az olcsóságuk miatt voltak népszerűek, ma azonban a luxus megtestesítői a loft lakások. Nem véletlenül, hiszen egy ilyen ingatlan megvásárlása óriási lehetőségeket hordoz magában.
Modern tetőtéri lakások
2024.01.13. #eladólakás
Modern tetőtéri lakások
A tetőtéri lakások az igencsak megosztó ingatlantípusok közé tartoznak. Sokan vannak, akik imádják a tetőtéri érzést, mások viszont irtóznak tőle. Pedig egy tetőtéri lakás a különleges lehetőségek tárházát rejti magában. Nem is gondolnánk, hogy a ferde falak alatti terek ugyanolyan hatékonysággal kihasználhatók, mint az egyenes falak által határolt terület. Mindemellett a város felett is kevesebb a zajhatás és nagyobb a nyugalom. Továbbá ezek az ingatlanok minden évszakban fényárban úsznak, hozzájárulva a kellemes közérzethez és az egészséghez.
Hogyan hirdess jól ingatlant?
2023.09.30. #ingatlaneladás #ingatlanhirdetés
Hogyan hirdess jól ingatlant?
Ha gyorsan és megfelelő áron szeretnénk ingatlant eladni, akkor egy jól megírt hirdetés és hozzá az ingatlant reálisan bemutató képek nagyon fontosak. Mai cikkünkben hoztunk pár tippet, hogy mivel tehető érdekessé és informatívvá a szöveg és mi kell ahhoz, hogy a képek felkeltsék az érdeklődők figyelmét.
Panelből új építésűbe költöznél? Abszolút lehetséges!
2023.09.11. #ingatlaneladás #újépítésű
Panelből új építésűbe költöznél? Abszolút lehetséges!
Néhány éve a panellakások befektetési szempontból még zsákutcának tűntek, és bár azóta sem energiahatékonyabb a panel, az értékük mégis nőtt. Ha tízemeletesben laksz, de inkább a zöldbe vágynál, akkor most itt a lehetőség, hogy elcseréld új építésűre.
Nyugalom, csend és patakpart - dőlj hátra és élvezd, ahogy Sobri Jóska tette
2023.09.10. #eladóház #ingatlaneladás #családiház #vízpart
Nyugalom, csend és patakpart - dőlj hátra és élvezd, ahogy Sobri Jóska tette
Sokak álma egy csodálatos telek, távol a város zajától, mondjuk pont egy patak partján, ahol élni és kipihenni is a hétköznapokat ideális. Nagy szerencsére bőven akad az OTP Otthon kínálatában ezekkel a kritériumokkal. Mutatunk is négy példát.