2024.06.10.Szerző: Árgyelán Dorina #ingatlanbefektetés #fenntarthatóság

Folytatódik a harc a parkolóhelyekért Budapesten, de van, aki örülhet

Folytatódik a harc a parkolóhelyekért Budapesten, de van, aki örülhet

A fővárosi autós közlekedésnek és parkolásnak megvannak a maga szabályai, ami néha olyan, mintha nem is lenne. Vagy mintha mindenki más kiadású KRESZ könyvből tanult volna. Az autókkal telített Budapesten a kormány mögül vívják az utcai harcot az elsőbbségért, a haladásért és a parkolásért. Az utóbbival kezdődnek igazán a bajok: a kerületek nagy részében kétszer annyi gépjármű van, mint parkolóhely, ha az állandó lakosokat vesszük figyelembe. Most itt a lehetőség a saját parkolókra, ezekből mutatunk néhány eladósorba került helyet.


Parkolás az utcán

Parkolásra több lehetőség is van. Ha nem vagy olyan szerencsés, hogy fedett garázsban parkolj, akkor marad a félig felállás a járdára vagy a P+R parkolók. Egyre több kerület vezeti be azt, hogy az összes szabadtéri parkolóhelyéből 30 százalékot kizárólag a helyi lakosoknak tart fenn este 6 és reggel 7 között. Ezzel szeretnék az önkormányzatok enyhíteni azt a feszültséget, hogy a munkából hazaérkezők egyáltalán ne, vagy csak az otthonuktól több háztömbnyire tudjanak megállni.

A korlátozást, valamint az ezt jelző táblákat az V., VI., VII., illetve a IX., és XIII. kerületekben szerelték fel. Míg azonban a IX. kerületben csak tábla hívja fel a figyelmet ezekre a parkolóhelyekre, addig a VI. kerületben nemcsak fehér színnel különböztetik meg a többi helytől ezeket, hanem még Terézváros címerét is felfestik rájuk.

Ha egy sofőr nem követi a változásokat, akkor a kicsit drága mulatságtól a drasztikusig terjedhet a büntetése. Ugyanis a retorzió sem egységes: hiába az érvényes parkolójegy, ha ilyen helyen állsz. Egyes kerületekben további 13 000 forint büntetésre is számíthatsz, esetleg kerékbilincsre vagy elszállításra. Máshol azért ennél kíméletesebbek: 11 500 forintos bírság mellett hagyják, hogy elhagyd az autóddal a helyszínt.

Biztonságosabb az utcai parkolásnál teremgarázst bérelni kiado-teremgarazs-budapest-ix-kerulet-87067676-t1.webp

Van megoldás?

Az biztos, hogy lehetetlen lesz olyan megoldást találni, ami mindenkinek tetszik. Viszont muszáj kompromisszumot kötnie a két végletes álláspontot képviselőknek. Míg az egyik tábor azt mondja, hogy legalább a belvárosból tiltsák ki az autókat, addig a másik tábor az így is gyér zöldterületet áldozná be további parkolókért.

Az világosan látszik, hogy bármennyi parkolóhelyet alakítanának ki – igen rövid időn belül megtelne. Ékes példa erre az Etele téri P+R parkoló, ahol a majdnem 500 hely reggel 8 órára megtelik. Az elhelyezkedéséből adódóan valószínűleg sok ingázó is él a még ingyenes parkolási lehetőséggel.

Érdekes, hogy a belsőbb kerületekben is az ingázóktól védik a parkolóhelyeket a fizető övezetek bővítésével vagy akár a fenti megoldással. Ahol már élesben működik a rendszer, ott vannak pozitív jelek az önkormányzat szerint. Azt a problémát, hogy sem a belváros, sem a lakótelepek tervezésénél nem kalkulálták bele, hogy mára egy háztartáson belül két autó is lesz, azt nem ilyen megoldásokkal lehet megszüntetni.

A belvárosban felbecsülhetetlen értékkel bír egy garázs kiado-teremgarazs-budapest-vii-kerulet-nagykoruton-beluli-terulet-90815890-k1.webp


Az OTP Otthon ingatlankereső portálról

Az OTP Otthon az egyik legnagyobb és legdinamikusabban fejlődő hazai ingatlankereső portál, ahol eladó házak, lakások és kiadó ingatlanok is elérhetőek országszerte. Az OTP Otthon célja egy olyan egyedülálló otthonteremtési portál kialakítása, amely iparágakon átívelő megoldásokkal vezeti végig az ügyfeleket az ingatlaneladás, ingatlanvásárlás, bérbeadás és bérlés folyamatán, az új otthon gondolatának felmerülésétől az ingatlan keresésen át egészen a beköltözésig.

ingatlankereső portáleladó házaklakások és kiadó ingatlanok
Vissza a Hello, Otthon! főoldalra

Találd meg új otthonod 140 884 ingatlanhirdetés között

Keresek
Eladok
Találd meg új otthonod

Hasonló cikkek

Ennél zöldebb nem lesz a magyar ingatlanpiacon
2024.07.22. #fenntarthatóság #okosotthon
Ennél zöldebb nem lesz a magyar ingatlanpiacon
Budapest emblematikusabb lakóépületfejlesztései a XIII. kerülethez kötődnek, közülük is a leglátványosabbnak a Marina-part számít, ahol az épülő lakásoknál és társasházaknál az energiahatékonyság legalább akkora súllyal bír, mint az élhetőség. Hogy ez a két kulcsfontosságú szempont hogyan tud szorosan kapcsolódni egymáshoz, annak jelképe a River Life lakópark. Nem magasodik bántóan a gyönyörű és ritka adottságokkal bíró öböl fölé, hanem szinte belesimul a környezetébe, szimbiózist alkot vele. Mutatjuk, hogyan.
Miért fontos a mosógép rendszeres tisztítása?
2024.07.20. #fenntarthatóság #energiahatékonyság
Miért fontos a mosógép rendszeres tisztítása?
A háztartási berendezések is igénylik a törődést, csakúgy mint a növények. Igaz, beszélni ugyan nem kell hozzájuk, de nekik is vannak igényeik, amikre erősen ajánlott odafigyelni. A gépek esetében sem működik a végtelen kizsákmányolás; ha nem törődsz velük, akkor jóval hamarabb felmondják a szolgálatot. Bár most a mosógépé a főszerep, de a javaslatokat a többi háztartási eszközre is vonatkoztathatod.
Szemrevaló panellakások Budapestről
2024.07.19. #ingatlanbefektetés
Szemrevaló panellakások Budapestről
Korábban negatív asszociációk kapcsolódtak hozzá, de sokan őszintén szeretik. Nem másról van szó, mint a panelról. A hazai panelállományt az elmúlt évtizedben sorra újították fel, kívülről-belülről, hogy jobban megfeleljenek a mai hőszigetelési elvárásoknak és igényeknek. Az otpotthon.hu oldalon hirdetett panelek közül a legszemrevalóbbakat válogattuk ki.
Vodkával a jó illatú otthonért?
2024.07.19. #fenntarthatóság #tippektrükkök
Vodkával a jó illatú otthonért?
A finom illatok mellett tisztaságot is varázsolhatsz az átlátszó rövid itallal, de még számos dolgot bevethetsz a kellemetlen szagok ellen.
Új fázisba került az angyalföldi BlueSide és a GreenTop lakóparkok kivitelezése
2024.07.17. #ingatlanbefektetés #építkezés
Új fázisba került az angyalföldi BlueSide és a GreenTop lakóparkok kivitelezése
A földmunkák és az alapozás befejezése után folytatódik az AVICO két angyalföldi lakóingatlanfejlesztése. A természet- és vízközeli BlueSide, valamint a nagyvárosi panorámát nyújtó, zöld tetőkertes GreenTop projektekkel összesen 120 új, modern és fenntartható otthonnal bővül a XIII. kerület. A környezetbarát megoldásokkal felszerelt lakóparkokat várhatóan 2025 végén adják át.
Európa legnagyobb fürdővárosa téged vár!
2024.07.12. #eladóház #ingatlanbefektetés
Európa legnagyobb fürdővárosa téged vár!
Hajdúszoboszló nemcsak Magyarország egyik legnépszerűbb üdülőhelye, de Európa legnagyobb fürdőkomplexuma is itt található. Ha neked is volt már szerencséd az alföldi város gyógyvízében regenerálódni, biztosan te is beleszerettél a településbe. Most pedig lehetőséged van nemcsak látogatóba járni ide, hanem a nagycsaláddal beköltözni vagy épp a pihenést keresőkkel megosztani az örömöt egy kiváló befektetés keretében.
Mennyi ideig tárolhatod az ételeket a hűtőben?
2024.07.04. #fenntarthatóság #tippektrükkök #konyha
Mennyi ideig tárolhatod az ételeket a hűtőben?
Biztosan fogyasztható még az a csirkemell a fagyasztó alján? És mi a helyzet a szójaszósszal, ami, ki tudja, mióta figyel a frigóban? Most megtudod, hogy még főzhetsz-e belőlük vacsorát.
A hatékony és okos fűtés receptje a hajdutól
2024.07.01. #energiahatékonyság #fenntarthatóság
A hatékony és okos fűtés receptje a hajdutól
A gázkazán hőszivattyú hozzáadásával a jó receptje a kis üzemeltetési költségű, de nagy üzemeltetési biztonsággal rendelkező, nem túl nagy beruházási igényű, hagyományos építésű – de a vonatkozó előírásoknak megfelelő – ház gépészetének.
Ilyen lakásban lakik Rihanna - de milyen a hasonló luxus Budapesten?
2024.06.29. #ingatlanbefektetés #budapest
Ilyen lakásban lakik Rihanna - de milyen a hasonló luxus Budapesten?
Ha belestél egy kicsit az énekesnő frissen eladott lakásába, összehasonlíthatod olyan eladó budapesti ingatlanokkal, amik hasonló szintet képviselnek. Nem hiszed? Mutatjuk.