2024.06.22. #felújítás #családiház #energiahatékonyság

Három tipp, hogy hogyan kerüld el az energetikai katasztrófát a kockaházadban

Három tipp, hogy hogyan kerüld el az energetikai katasztrófát a kockaházadban

Bár elsőre nem tűnik könnyűnek egy régivágású kockaház (értsd: Kádár-kocka) energetikai felújítása, ám az egyáltalán nem is megvalósíthatatlan. Ráadásul még ingatlanunk értékét is jelentősen növelhetjük vele.


Az úgynevezett Kádár-kocka egy négyzetes alaprajzú, általánosságban 100 négyzetméter körüli, zömmel földszintes és sátortetős családiház-típus, amelyet a hatvanas évek elejétől egészen a hetvenes évek végéig építettek. A kisebb települések utcaképét dominánsan meghatározó Kádár-kockák jellemzően a korábbi nyeregtetős parasztházak helyett, azokat kiváltva épültek. Noha ebben az időszakban a kockaházak mind esztétikailag, mind pedig technikailag az innováció magasiskoláját jelentették, mára jelentős mértékben eljárt az idő felettük. Ez főként az épületek energetikai tulajdonságaiban mutatkozik meg, nem véletlen, hogy sokan a felújításukra szánják el magukat. A következőkben olyan munkálatokat emeltünk ki, melyek megkerülhetetlenek egy Kádár-kocka esetében.

elado-csaladi-haz-zalaegerszeg-99430449-t6.webp

Terjeszkedj felfelé!

Bár a Kádár-kockák sokszor első ránézésre minden igényt kielégítenek, a legtöbb család kénytelen egy idő után áldozni a bővítésükre. Ez a jelenlegi építőipari árak mellett azonban jelentős ráfordítást igényel, amit a munkák során kialakuló felfordulás és stressz csak tetéz. Vannak azonban olyanok, akik– ha a ház statikai állapota engedi – inkább felfelé terjeszkednek. Ezzel nem csupán arra adnak lehetőséget, hogy minden családtag saját szobát kapjon, illetve hogy minden helyiséget a lehető leghatékonyabban használhasson ki a család, hanem megakadályozzák azt is, hogy télen az ingatlanuk egy gőzölgő pitére hasonlítson. 

elado-hazresz-budapest-xvi-kerulet-matyasfold-103268627-t6.webp

Fontos a jó szigetelés

A korabeli kockaházak jellemzője, hogy azok kő vagy vakolt lábazattal készültek, és a falai is vakoltak voltak. Az ehhez használt anyagok (például cement, kőpor) ugyan megfeleltek az adott kor építési szokásainak, de a legtöbb ilyen háznak az évtizedek alatt mállani kezdett a lábazata, illetve nedvesek lettek a falai vagy repedezik a vakolatuk. Egyszóval a cementes vagy kőporos vakolat ugyan sok estben fagyálló, de a hőszigetelő képességük már közel sem olyan jó, mint a ma kapható szigetelőanyagoknak. A kockaházak hőszigetelése ezért mondhatni elkerülhetetlen. A jó hőszigetelő anyagot ráadásul könnyű vakolni, majd később a kívánt színre festeni, amivel a házunkról alkotott első benyomást pozitív irányba terelhetjük.

elado-csaladi-haz-szekszard-csatar-103130788-k6.webp

Az energia nem vész el

Amit talán a falak szigetelésénél is fontosabb elvégeztetnünk, az a nyílászárók átvizsgáltatása egy szakemberrel, s adott esetben azok cseréje. A régi, fakeretes, vékony üvegű, többszárnyú ablakok ugyanis az évek során jelentős mértékben elvetemedhetnek, húznak és a rossz illesztések miatt nagy rések alakulnak ki rajtuk, amik akár háromszor több hőt bocsátanak át. Persze, aki ragaszkodik a régi ablakokhoz, annak van lehetősége a régi nyílászárókat megtartani, csupán egy jó asztalos munkája és egy ügyes üvegesre lesz szüksége. Könnyen lehet azonban, hogy egy új nyílászáróval jobban járunk, bár ebben az esetben érdemes figyelni arra, hogy az épületben továbbra is biztosított legyen a megfelelő szellőzés. Ezzel ugyanis elkerülhetjük a falak penészesedését.

Talán kevesen tudják, hogy a kockaházak anno valóban a luxust jelentették. Hiszen a már említett elődjeikhez képest ezekben volt fürdőszoba, illetve WC is, míg a családok további kényelmét a tágas szobák is kiválóan szolgálták. Idő kellett azonban az embereknek, amíg megszokták a tér nyújtotta szabadságot, sokáig ugyanis a családtagok egyetlen szobában élték az életüket, míg a többit ún. tisztaszobaként, csak ünnepekkor használták. Kádár-kockából egyébként összesen 844 000 darab épült az országban.

elado-csaladi-haz-miskolc-102248156-t6.webp


Az OTP Otthon ingatlankereső portálról

Az OTP Otthon az egyik legnagyobb és legdinamikusabban fejlődő hazai ingatlankereső portál, ahol eladó házak, lakások és kiadó ingatlanok is elérhetőek országszerte. Az OTP Otthon célja egy olyan egyedülálló otthonteremtési portál kialakítása, amely iparágakon átívelő megoldásokkal vezeti végig az ügyfeleket az ingatlaneladás, ingatlanvásárlás, bérbeadás és bérlés folyamatán, az új otthon gondolatának felmerülésétől az ingatlan keresésen át egészen a beköltözésig.

ingatlankereső portáleladó házaklakások és kiadó ingatlanok
Vissza a Hello, Otthon! főoldalra

Találd meg új otthonod 140 884 ingatlanhirdetés között

Keresek
Eladok
Találd meg új otthonod

Hasonló cikkek

Miért fontos a mosógép rendszeres tisztítása?
2024.07.20. #fenntarthatóság #energiahatékonyság
Miért fontos a mosógép rendszeres tisztítása?
A háztartási berendezések is igénylik a törődést, csakúgy mint a növények. Igaz, beszélni ugyan nem kell hozzájuk, de nekik is vannak igényeik, amikre erősen ajánlott odafigyelni. A gépek esetében sem működik a végtelen kizsákmányolás; ha nem törődsz velük, akkor jóval hamarabb felmondják a szolgálatot. Bár most a mosógépé a főszerep, de a javaslatokat a többi háztartási eszközre is vonatkoztathatod.
Felújítási rémálom: cigarettázó melósok és a füstös lakás kezelése
2024.07.13. #felújítás #tippektrükkök
Felújítási rémálom: cigarettázó melósok és a füstös lakás kezelése
Végre sikerült megtalálni a felújító brigádot? Akkor úgy érezheted, hogy rád ragyogott a szerencse a csillaga, és várhatod a felújítást. Vannak olyanok azonban, akiknek csak ekkor kezdődnek a rémálmai. Ha például a füstszag kezd terjedni az otthonukban. Mit teszel, ha a munkások dohányoznak a te szigorúan nemdohányzó ingatlanodban? Az internethez bármikor tanácsért fordulhatsz. Segítünk.
Chameleon: minél nagyobb tömegnek adjunk új funkciót, ami megkönnyíti az életet
2024.07.08. #energiahatékonyság #okosotthon
Chameleon: minél nagyobb tömegnek adjunk új funkciót, ami megkönnyíti az életet
Okosotthon nélkül egy új ingatlan ma már elképzelhetetlen, és a régebbi épületeknél is egyre népszerűbb az otthonok felokosítása. Hogy milyen előnyei vannak, milyen lehetőségeket nyújt egy ilyen intelligens rendszer, arról a legnagyobb magyarországi okosotthon cég vezetője beszélt. A már külföldön is terjeszkedő Chameleon okosotthonrendszer-fejlesztései a mindennapjaink jövőjébe engednek bepillantást.
A hatékony és okos fűtés receptje a hajdutól
2024.07.01. #energiahatékonyság #fenntarthatóság
A hatékony és okos fűtés receptje a hajdutól
A gázkazán hőszivattyú hozzáadásával a jó receptje a kis üzemeltetési költségű, de nagy üzemeltetési biztonsággal rendelkező, nem túl nagy beruházási igényű, hagyományos építésű – de a vonatkozó előírásoknak megfelelő – ház gépészetének.
Hány beltéri egység kell a klímádhoz, hogy hűvös legyen a lakás?
2024.06.30. #eladólakás #energiahatékonyság
Hány beltéri egység kell a klímádhoz, hogy hűvös legyen a lakás?
Elég volt a katlanná melegedett lakásból és beszerelteted életed első klímáját? Pontosan milyet is? Hányat és hova? Ebben a cikkben adunk egy kis rálátást, hogy hány beltéri egységre lehet szükséged.
Így hasznosíthatod a felesleges tárgyakat a lakásban
2024.06.27. #felújítás #barkácsolás
Így hasznosíthatod a felesleges tárgyakat a lakásban
Szerencsére egyre többen gondolkodnak úgy, hogy egy sor hasznos lakberendezési tárgyat nem feltétlenül kell újonnan megvenniük, elegendő, ha körbenéznek a kiszanált cuccok között, és máris a megfelelő alapanyagok sorakoznak elő, amelyek egy kis befektetett munkával új életre kelhetnek. Ezekhez a projektekhez nem kell aranykoszorús barkácsmesternek lenned, mutatjuk.
Mit csinál a statikus, és mikor van rá szükséged?
2024.06.26. #eladóház #építkezés #felújítás
Mit csinál a statikus, és mikor van rá szükséged?
Aki építkezik, annak olyan építészmérnökre van szüksége, aki elkészíti a terveket akár egy új ház, akár a régi átépítéséről van szó. Megállapodás kérdése, hogy kiviteli tervet is készíttetsz-e vele, illetve vállalja-e annak felügyeletét. A statikus lényegében az építész jobb keze, számol és tervez, hogy egy adott ingatlan hosszú ideig stabilan álljon az alapokon. Lakóház építésekor jogszabály írja elő a statikus felkérését, de vannak esetek, amikor ugyan nem kötelező, de erősen ajánlott a statikus bevonása.
Kijevtől Németországig tízezrek elégedettek vele - Budapestre érkeztek ezek a kedvezményes lakások
2024.06.20. #újépítésű #energiahatékonyság
Kijevtől Németországig tízezrek elégedettek vele - Budapestre érkeztek ezek a kedvezményes lakások
Van, aki régóta kacérkodik azzal a gondolattal, hogy új otthont vásárolna egy jó környéken, esetleg befektetés céljából keres lakást, de nem érdemes sokáig habozni, mert azok a kelendő, modern ingatlanok, amelyek minden igényt kielégítenek, illetve amelyeket gyorsan és megfelelő áron bérbe is lehet adni, nagyon gyorsan gazdára találnak. Érdemes azt is szem előtt tartani, hogy a lakás vonzó környéken legyen, ami otthonos és idővel az értéke is növekszik.
A legolcsóbb házak Budapest agglomerációjában
2024.06.16. #felújítás #eladóház
A legolcsóbb házak Budapest agglomerációjában
Sokan tervezik, hogy Budapest agglomerációjában keresnek ingatlant, melyet felújítva vagy újjáépítve lakhatóvá tesznek. A főváros déli része a legnépesebb szektor mind közül, most az ottani házak közül a legolcsóbbakat kerestük meg.