2023.11.16.Szerző: OTP Otthon #ingatlanvásárlás #újépítésű

Egy év alatt nagyot fordult a világ a lakásépítőkkel is

Egy év alatt nagyot fordult a világ a lakásépítőkkel is

A magyarországi lakásépítési helyzetről publikált legfrissebb KSH adatok nemcsak jelentős visszaesést mutatnak 2022-höz képest, hanem arra is rávilágítanak, hogy még nem hagytuk magunk mögött a gödör alját. Persze ezzel nem vagyunk egyedül, és az Európai Unióban is ritka kivételnek számít, ha valahol még mindig növekvőben van a lakásépítési kedv.


A lakásépítés jelentősen visszaesett 2023 első három negyedévében. A KSH legfrissebb adatai szerint 21 százalékkal kevesebb új otthont adtak át, ami a 2019-es szintre csökkent így, míg építési engedélyből 43 százalékkal kevesebbet adtak ki, mint az előző év azonos időszakában, írja közleményében az OTP Ingatlanpont. Ez viszont legutóbb 2016 előtt volt ilyen alacsony.

Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője szerint még nem is érte el a hazai lakáspiac a mélypontot, és a közeli jövőben még kevesebb új lakás átadására számít. Ha lakást keresel, az otpotthon.hu ingatlankeresőn találhatsz neked megfelelőt.

elado-csaladi-haz-nyirpazony-98070127-t6.webp Nem messze Nyíregyházától vadonatúj házat kínálnak megvételre ötven millió alatt.

Az, hogy 2023 januárjától szeptemberéig visszaesést tapasztalhattunk, teljesen általános, ugyanakkor eltérő mértékben érinti a hazai piac egyes szegmenseit.

  • A vállalkozások által épített új lakások száma nagyobb mértékben (-22%) csökkent
  • a magánberuházással létrejötteké -16 százalékkal csökkent.
  • Észak-Magyarországon 63 százalékos a csökkenés
  • Pest vármegyében csak -1,6 százalékot tapasztaltak.
  • A vármegyeszékhelyeken 37 százalékos a visszaesés
  • Budapesten 29 százalékos a csökkenés
  • a többi városban, illetve a községekben csak 8-9 százalékkal kisebb.

A szakértő szerint a vállalkozók esetenként igen nagy lakásszámú, és így a statisztikát is akár számottevően befolyásoló projektjei akkor haladnak, ha eléggé serkentő számukra a piaci kereslet. A befektetők most is építenek, de visszafogottan és a befejezést és piacra vitelt illetően nincsenek időnyomás alatt. Például azért sem, mert akár 2028 végéig is alkalmazhatják az 5 százalékos kedvezményes áfát, ha 2024 végéig megszerzik a projektjükre a végleges építési engedélyt.

A bizakodást jobban tükröző építési engedélyeket illetően ugyancsak különbségeket mutat a statisztika. Azok körében, akik maguknak építkeznek, nagyobb mértékű a csökkenés. A fővárosban és a vármegyeszékhelyeken 39, a kisebb városokban 43, míg a falvakban 49 százalékos visszaesést mértek. Ebben ugyancsak megmutatkozhat a nagyobb projektek nagyvárosi dominanciája, azok irányítói ugyanis jobban állják-menedzselik a válságot, mint a magán-lakásépítők zöme.

elado-sorhaz-budakeszi-94161477-t6.webp Budakeszi legkeresettebb részén, új építésű, három lakásos sorházban, belső kétszintes lakásokat árulnak.

Az Eurostat adatai Ausztriában mutatják a legrégebb óta tartó folyamatos visszaesést az lakásépítésekben, az új építési engedélyek száma már 2021 április-júniusától egyre csökken. 2023 tavaszára mindössze hat olyan EU-s ország maradt, amelynél az építési kedv még felülmúlta az egy évvel korábban regisztráltat. Közülük kiemelkedik Lettország (+36%), Görögország (+26%), Luxemburg (+18%) és Spanyolország (+17%). , utóbbi azzal is, hogy ott immár kilenc negyedéve tart töretlenül a növekedés.

Az idei II. negyedév legrosszabbul a finneknek sikerült, nálunk 62 százalékkal kevesebb lakás építésébe fogtak most, mint egy évvel korábban. Svédországban (-57%), Litvániában (-43%) ugyanez az adat: aztán jön Észtország (-41%), majd Magyarország (-40%). Az uniós átlag (-19%).


Az OTP Otthon ingatlankereső portálról

Az OTP Otthon az egyik legnagyobb és legdinamikusabban fejlődő hazai ingatlankereső portál, ahol eladó házak, lakások és kiadó ingatlanok is elérhetőek országszerte. Az OTP Otthon célja egy olyan egyedülálló otthonteremtési portál kialakítása, amely iparágakon átívelő megoldásokkal vezeti végig az ügyfeleket az ingatlaneladás, ingatlanvásárlás, bérbeadás és bérlés folyamatán, az új otthon gondolatának felmerülésétől az ingatlan keresésen át egészen a beköltözésig.

ingatlankereső portáleladó házaklakások és kiadó ingatlanok
Vissza a Hello, Otthon! főoldalra

Találd meg új otthonod 150 474 ingatlanhirdetés között

Keresek
Eladok
Találd meg új otthonod

Hasonló cikkek

Mit kértél a Télapótól, vevőt vagy álomotthont?
2023.11.29. #ingatlaneladás #ingatlanvásárlás
Mit kértél a Télapótól, vevőt vagy álomotthont?
Ingatlaneladásnál általános tapasztalat, hogy míg a tavasztól őszig tartó időszakban pörög az ingatlanpiac, a tél mintha holtszezon lenne. De vajon nem éppen ez adja-e a legjobb lehetőséget a vevőknek és az eladóknak? Lássuk, miért is érdemes ebben az időszakban is szétnézni az ingatlanpiacon!
Levezetjük, hogy mennyibe kerül a használt lakás felújítása, meglepő az újhoz képest
2023.11.28. #újépítésű #finanszírozás
Levezetjük, hogy mennyibe kerül a használt lakás felújítása, meglepő az újhoz képest
Új lakás vásárlásánál a többség eleve nem számol az új építésű ingatlanok kínálatával, mert például drágának tartja azokat. Holott alaposabb utánaszámolással árnyaltabb lenne a kép. Lássuk azokat a jellemzőket, amiken spórolsz egy új építésű lakásnál!
Nézd meg képeken Budapest első Four Points by Sheraton szállodáját a Duna-parton!
2023.11.25. #újépítésű
Nézd meg képeken Budapest első Four Points by Sheraton szállodáját a Duna-parton!
A főváros egyik leghangulatosabb részében, az Újlipótvárosban nyitott meg az első Four Points by Sheraton szálloda Budapesten, a Four Points by Sheraton Budapest Danube.
Így válhatsz szimpatikus albérlővé - gyakorlati tanácsok a kevésbé szimpatikusoknak
2023.11.24. #albérlet #ingatlanvásárlás #budapest
Így válhatsz szimpatikus albérlővé - gyakorlati tanácsok a kevésbé szimpatikusoknak
Bizonyos szempontból nagyobb - legalábbis hosszabb ideig tartó - bizalomra van szükség lakáskiadásnál, mint ingatlanértékesítésnél. Nemcsak a lakásnak kell megfelelnie bizonyos elvárásoknak, hanem bérlőnek is. Hogy kettejük között jobban működhessen a kémia, ahhoz tanácsokat adunk.
Black Friday az ingatlanpiacon - 10 milliós áresés?
2023.11.23. #eladólakás #újépítésű
Black Friday az ingatlanpiacon - 10 milliós áresés?
Egyesek képesek időzítőt állítani, hogy a legnagyobb webáruházak akcióiban megszerezhessék az új tévét, okostelefont, háztartási gépet. Nem ritka, hogy ilyenkor túlterhelődik a rendszer vagy alig 1-2 perc alatt elkapkodják az árukészletet. Ilyen őrületre az ingatlanpiacon még Black Friday-kor sem kell számítani, de olyan tényleg előfordul, mint most is, hogy az ingatlanosok tesznek egy visszautasíthatatlan ajánlatot.
Miért éri meg a XIII. kerületben újépítésű lakást vásárolni?
2023.11.22. #ingatlanbefektetés #újépítésű
Miért éri meg a XIII. kerületben újépítésű lakást vásárolni?
Budapest átalakításának egyik szimbolikus helyszíne a XIII. kerület. Az egykori gyárnegyed a modernizálódó főváros élmunkásaként előbb jelentős irodaövezetté nőtte ki magát, mostanra pedig a középosztály legkedveltebb otthonteremtési célpontja lett. Ennek a változásnak az egyik hajtómotorja Magyarország egyik vezető lakóingatlan-fejlesztője, a LIVING. Az új lakások jövőjéről, annak behozhatatlan előnyeiről a használt lakásokkal szemben, és hogy milyen lehetőségeket kínál a kerület, arról Martin János, a WING vezérigazgató-helyettese, a LIVING lakó üzletágért felelős igazgatója beszélt.
A pandémiát követő vásárlási hullám után eladási hullám jöhet a Balatonon
2023.11.20. #építőanyag #újépítésű
A pandémiát követő vásárlási hullám után eladási hullám jöhet a Balatonon
Miközben a használt lakások esetében már elkezdődött az árak mérséklődése, ez a trend nem volt jellemző az újépítésű lakásoknál. Ez is közrejátszott abban, hogy jelentősen mérséklődött irántuk az érdeklődés, de van egy nagyobb gond.
Modern technológia az otthonodban - miért éri meg a hőszivattyús rendszer?
2023.11.20. #eladóház #újépítésű #energiahatékonyság
Modern technológia az otthonodban - miért éri meg a hőszivattyús rendszer?
Akár új otthonba költözik, akár a régit igyekszik felújítani, ma már szinte mindenki a modern technológiát, a hőszivattyús hűtő- és fűtőrendszereket keresi. Most ezt a témát járjuk körbe és mutatunk rá példákat is.
Egyszerű ragyogás? - nem kivitelezhetetlen a glamour lakás a Svábhegyen
2023.11.19. #luxusingatlan #budapest #újépítésű
Egyszerű ragyogás? - nem kivitelezhetetlen a glamour lakás a Svábhegyen
A Svábhegy közegéhez tökéletesen illeszkedő épület éles kontrasztban áll a glamour lakberendezési stílusra jellemző, szemet gyönyörködtető csillogással. Az enteriőr egyelőre csak a látványterveken létezik, viszont a leendő tulajdonos, nem kizárt, hogy ennek hatására fogja megvásárolni az ingatlant. Sehol egy drámaian túlzó giccses díszlet vagy harsány elem. A tervező elegánsan nyúlt a belső terekhez, ami így meglepően jól harmonizál Budapest egyik legkedveltebb zöld területének egyszerűségével.