2023.09.14.Szerző: OTP Otthon #energiahatékonyság #ingatlanpiac

Minden rosszban van valami jó? Az ingatlanpiaci beesés nem várt fordulatot hoz

Minden rosszban van valami jó? Az ingatlanpiaci beesés nem várt fordulatot hoz

Az idénre igencsak visszaesett ingatlanpiac nem fog gyorsan kikászálódni a jelenlegi nehézségekből, és az elkövetkező egy-két évben nem érdemes látványos javulásra számítani, de vannak biztató jelek, amik élénkítően hathatnak a piacra, ebből igencsak figyelemre méltó, hogy milyen sokaknál került előtérbe az energiahatékonyság, ami elősegítheti a költséghatékony otthonteremtést és lakhatást.


A jelenlegi ingatlanpiacot a tavalyihoz képest jelentős visszaesés jellemi, és ennek nem a kevés lakás az oka, ebben egyetértenek a szakértők, az OTP Ingatlanpont közleménye szerint a vevők és az eladók is inkább kivárnak. A lakáspiacot mozgató korábbi hajtóerők hiányában még a 2024-es évben sem várható jelentős változás, mondta Valkó Dávid vezető elemző az OTP Bank és az OTP Ingatlanpont közös sajtóbeszélgetésén.

Ha eladó lakásokat keresel, az otpotthon.hu ingatlankeresőn kedvedre válogathatsz.

A KSH előzetese adatai alapján 2022-ben tavaly a forgalom éves alapon körülbelül 13 százalékkal esett vissza, míg az OTP Ingatlanpont vezető elemzője szerint 2023-ban a csökkenés mértéke 25-30 százalékos lehet, ami százezer körüli tranzakciószámmal 10 éves mélypontot jelentene.

elado-csaladi-haz-diosd-95468061-t6.webp Padlófűtéssel az energiatakarékossággal: ez a diósdi ház ráadásul már az árával is imponáló.

A 2008-2013-as válságnál enyhébb, de évekig tartó lakáspiaci korrekcióval számolhatunk, és a zöld szempontok egyre meghatározóbbak lehetnek az otthonválasztásnál.

„A bizonytalan piaci környezetben nehéz tájékozódniuk azoknak, akik most lakást keresnek vagy akarnak eladni, ezért tapasztalataink alapján egyre tudatosabban és egyre többen fordulnak ingatlanközvetítőkhöz” – mondta Dr. Hartlieb Balázs, az OTP Ingatlanpont Kft. ügyvezető igazgatója, mintegy magyarázatként, hogy az év elejéhez képest szeptemberig 13 százalékkal növekedett az OTP Ingatlanpont tranzakciószáma és 17 százalékkal a jutalékbevétele.

Mit keresnek a vásárlók?

  • A használt, kisebb értékű lakások - 1-2 szobás, 50 négyzetméteresnél kisebb - iránt magas a kereslet, mert ezeknek a fenntartási költségei alacsonyak és költséghatékonyan felújíthatók.

elado-panellakas-budapest-xviii-kerulet-97021646-t6.webp Ideális lakás a többségnek: 46 négyzetméter, XIII. kerület és visszafogott árazás.

  • Családi házak esetében a 70-90 négyzetméteresek a legnépszerűbbek. Mivel itt könnyebb az alku.
  • Az emelkedő rezsiköltségek miatt a lakáspiacon egyre nagyobb teret kap az energiahatékonyság, hangsúlyosabbá váltak az új építésű otthonok, mivel ezek már garantáltan jó műszaki és energetikai minősítések szerint épülnek, így az üzemeltetési költségek sem olyan magasak.

A magas kamatok és az ügyfelek hiteltörlesztésre fordítható jövedelemének csökkenése miatt az idei évben a lakáshitelezési piacon is visszaesés várható, a 2022. évi 1200 milliárd forintról körülbelül a felére csökkenhet, mondta Kasziba Erika, az OTP Bank lakáshiteleinek üzletfejlesztését végző csapat szakmai vezetője.

elado-teglalakas-monor-96326539-t6.webp Vonzó környezet és vadonatúj lakások várnak Monoron.

„A korszerű otthonok nemcsak a fenntarthatósághoz járulnak hozzá, hanem megtakarítást is eredményeznek és az ingatlan értékét is növelik. Ugyanakkor a lakosság hitelfelvételi kedvét negatívan befolyásoló hatások az ügyfelek igényeit is megváltoztatták, ebben a környezetben pedig még fontosabb az, hogy az új elvárásokra hogyan tud egy bank reagálni. Az idén július óta igényelhető, új lakás vásárlására, építésére, valamint meglévő ingatlan korszerűsítésére igényelhető OTP Zöld Hitel három fontos ügyféligényre is megfelelő választ ad” – mondta Kasziba Erika.

  • kamatkedvezmény
  • hosszútávú
  • a felújítás, korszerűsítés esetén felmerülő költségek kezelésében nyújtott támogatás az egy év türelmi időt biztosító OTP Évnyerő hiteltermékekkel.

A bank zöld lakáshitelével kapcsolatos első tapasztalatok azt mutatják, hogy az érdeklődők inkább az építkezők és az új ingatlant vásárlók közül kerülnek ki nagyobb arányban.

Vissza a Hello, Otthon! főoldalra

Találd meg új otthonod 148 116 ingatlanhirdetés között

Keresek
Eladok
Találd meg új otthonod

Hasonló cikkek

Megéri az energiát, ha a fejlesztés eredménye megtakarítás
2023.09.29. #energiahatékonyság #lakáshitel
Megéri az energiát, ha a fejlesztés eredménye megtakarítás
Noha a jelen gazdasági környezet nem kedvez különösebben a nagy otthonfelújításoknak, az OTP Ingatlanpont szakemberei szerint akár részletekben is érdemes belefogni a lakások energetikai korszerűsítésébe. Az aktuális, akár kisebb lehetőségek kihasználásával így olyan értéket lehet létrehozni, amit a piac is egyre inkább méltányolni fog.
Vége a szezonnak: lehet-e olcsóbban balatoni üdülőt venni most?
2023.09.27. #vízpart #ingatlanpiac
Vége a szezonnak: lehet-e olcsóbban balatoni üdülőt venni most?
Az ingatlanok iránti kereslet szezonális, tavasszal és nyáron a vízparti nyaralók, házak ára megugrik, és nagy kérdés, hogy a szezon elmúltával valamelyest rendeződik-e a helyzet. Az otpotthon.hu balatoni ingatlankínálatát elnézve, úgy tűnik, máris vannak olyan nyaralók, amiknek levitték az árat. Ezekből mutatunk párat.
8 mosási hiba, amitől minden lesz a ruha, csak tiszta nem
2023.09.25. #tippektrükkök #energiahatékonyság
8 mosási hiba, amitől minden lesz a ruha, csak tiszta nem
Bár egyszerűnek és gyorsnak tűnik egy nagyobb adag piszkos cuccot bedobálni a gépbe, de ha nem készíted elő megfelelően a mosást, a ruhaneműk piszkosak és rossz szagúak maradhatnak. Annak érdekében, hogy kedvenc darabjaid friss illatúan és – ami a legfontosabb – tisztán hagyják el a mosógépet, ezeket a gyakori bakikat kell elkerülnöd.
Még nem késő egy hangulatos piknikhez – így lesz tökéletes a program
2023.09.23. #tippektrükkök #ingatlanpiac
Még nem késő egy hangulatos piknikhez – így lesz tökéletes a program
Most, hogy nincs már elviselhetetlen kánikula, még napközben sem, irány a természet, ahol minden falat jobban esik, mint a zárt a térben. Hogyan fogj hozzá egy kirándulás megtervezésének?
Százezer forintot alkudtál? És mit szólsz ahhoz, aki 26 milliót?
2023.09.22. #ingatlanpiac #ingatlanárak
Százezer forintot alkudtál? És mit szólsz ahhoz, aki 26 milliót?
Nyáron átlagosan 6,5 százalékos árcsökkentéssel mentek el az eladó ingatlanok. Ötből négy lakást árengedménnyel tudnak eladni.
Ezek az építészeti trendek határozzák meg a következő éveket - de mit látunk ebből Budapesten?
2023.09.22. #építőanyag #energiahatékonyság #fenntarthatóság
Ezek az építészeti trendek határozzák meg a következő éveket - de mit látunk ebből Budapesten?
Már nem csak modernnek kell lennie egy új épületnek: a modern kor kihívásai miatt egyre nagyobb terepet kap a környezetbarátság is.
6 udvarias figyelmesség, amit a takarítónők titokban utálnak
2023.09.21. #tippektrükkök #ingatlanpiac
6 udvarias figyelmesség, amit a takarítónők titokban utálnak
Nem csak agyára mész az illetőnek, de nagyban hátráltatod a munkában is.
Őrületesen jól kinéző házakkal pakolják tele a kertvárost
2023.09.18. #budapest #újépítésű #energiahatékonyság
Őrületesen jól kinéző házakkal pakolják tele a kertvárost
Zöld környezet, kényelmes lakópark, miközben élvezheted egy nagyváros belvárosának szolgáltatásait? Ha e három feltételt egyszerre keresed, érdemes egy kis figyelmet Zuglóra fordítani, ahol ráadásul még elképesztően jó házak is nőnek ki a földből.
Chrissy Teigen és John Legend álomotthona
2023.09.16. #luxusingatlan #ingatlanpiac
Chrissy Teigen és John Legend álomotthona
A Beverly Hills-i ingatlanban bőven van élet – a sztárpár négy kisgyerekkel költözött be a házba, de a barátok és a családtagok előtt is mindig nyitva áll az ajtó.