2023.10.15.Szerző: Árgyelán Dorina #családiház #energiahatékonyság

3 apróság, ami a többgenerációs családi házak vonzerejét növeli

3 apróság, ami a többgenerációs családi házak vonzerejét növeli

Hogy egy családon belül több generáció is összeköltözzön, az sokaknál kizárt. Összeszedtük az előnyöket, hátha ez a szemlélet megváltozik.


”Anyámmal élek, babettával járok, macskám van”

A kamaszkor fontos szakasza a szülőkről való leválásnak az igénye. A középiskolai, egyetemi kollégium vagy albérlet megalapozza az önállósodást, a fiatal bepillantást nyer abba, hogy mit jelent egy otthon fenntartása. Mind anyagilag, hiszen a számlákat és a bérleti díjat fizetni kell, mind a háztartási teendők tekintetében.

Érthető az igény a különköltözésre, ami a XX. században természetessé vált, hiszen a tanulmányok, a munkahely miatt egy fiatal akár több száz kilométerre is elkerülhet a szülői háztól. A hatvanas években gombamód szaporodó lakótelepeken nem is volt lehetőség arra, hogy a másfél szoba-konyhában több generáció együtt éljen.

Az utóbbi években viszont újra előtérbe kerültek a több generációs ingatlanok, aminek jóval több előnyük van, mint a költséghatékonyság.

Népszerű tud lenni egy többgenerációs családi ház elado-csaladi-haz-gyor-menfocsanak-96905199-t1.webp

Megoszló költségek

Annak ellenére, hogy több személy fogyasztja a vizet, áramot, mégis, gazdaságosabb egy nagyobb otthon fenntartása, mint két kisebbé. Ha több felnőtt él az ingatlanban, akár dolgozó, akár nyugdíjas, el lehet osztani a kiadásokat. Ha a gázt csak főzésre használjátok, akkor teljesen mindegy, hogy hat emberre főzöl vagy csak háromra.

A 2022 augusztusában bevezetett új rezsiszabályok a többgenerációs ingatlanokra kisebb mértékben voltak kedvezőtlen hatással. A jegyző által kiállított hatósági bizonyítvány igazolja, hogy az épületen belül, hány önálló lakóegység található, így továbbra is nagyobb mennyiségű gázt használhatnak rezsicsökkentett áron.

A társasházzá nyilvánított házban gazdaságosabban fűthettek gázkazánnal elado-csaladi-haz-vachartyan-96229746-t6.webp

Ki vigyáz a gyerekre, a mamára, a jószágra?

Kisgyermekes családoknál állandó kihívást jelent a gyerek felügyeletét megoldani, ha az beteg, vagy beköszönt a 10 hetes nyári szünet. Ilyenkor elképesztően nagy segítség, ha van egy olyan családtag kéznél, aki ráér és el tudja látni napközben a gyereket.

A nagyszülőknek is segítség, ha a „gyerekek” intézik a bevásárlást, a gyógyszer kiváltását és nem nekik kell a nehéz csomagokat cipelni. A gyakorlatias dolgokon túl már önmagában az is öröm egy nyugdíjasnak, ha van kihez szólnia és érzi, hogy szükség van rá.

A felvigyázás ugyanakkor hárulhat a fiatalokra is, hiszen egy-egy betegség ledöntheti a lábáról az idősebb hozzátartozót. Ebben az esetben is érdemes nem teherként megélni a szituációt, hanem meglátni azt a pozitívumot, hogy ellenőrizhetjük a gyógyulását.

Együtt vagyunk, külön lakunk

Az együttélés lehet egy nagyobb házon belül, de akár különálló épületben is ugyanazon a telken. A szeparálással megelőzhetőek a konfliktusok, mindenki a saját tempójának, vérmérsékletének, szokásainak megfelelően élhet. A közös terek, a kert összehozzák a családot, így mégis részt vesztek egymás életében, lesznek közös emlékeitek.

A középkorúak számára legalább ugyanakkora terhet ró a szüleikről való gondoskodás, mint a gyermekeik támogatása. Az összeköltözéssel az ebből a kötelességtudatból eredő stressz csökkenthető és kialakítható egy mindenki számára kedvező helyzet. Ez persze csak akkor működik jól, ha a felek toleránsak egymással és olyan a kapcsolat, hogy mindent meg tudnak beszélni és nem fajul el érzelmi vagy pénzügyi kizsákmányolásba.

Úgy is lehet együtt élni, hogy közben mindenkinek megmarad a privát szférája elado-csaladi-haz-zalaegerszeg-96883818-t6.webp


Az OTP Otthon ingatlankereső portálról

Az OTP Otthon az egyik legnagyobb és legdinamikusabban fejlődő hazai ingatlankereső portál, ahol eladó házak, lakások és kiadó ingatlanok is elérhetőek országszerte. Az OTP Otthon célja egy olyan egyedülálló otthonteremtési portál kialakítása, amely iparágakon átívelő megoldásokkal vezeti végig az ügyfeleket az ingatlaneladás, ingatlanvásárlás, bérbeadás és bérlés folyamatán, az új otthon gondolatának felmerülésétől az ingatlan keresésen át egészen a beköltözésig.

ingatlankereső portáleladó házaklakások és kiadó ingatlanok
Vissza a Hello, Otthon! főoldalra

Találd meg új otthonod 140 884 ingatlanhirdetés között

Keresek
Eladok
Találd meg új otthonod

Hasonló cikkek

Miért fontos a mosógép rendszeres tisztítása?
2024.07.20. #fenntarthatóság #energiahatékonyság
Miért fontos a mosógép rendszeres tisztítása?
A háztartási berendezések is igénylik a törődést, csakúgy mint a növények. Igaz, beszélni ugyan nem kell hozzájuk, de nekik is vannak igényeik, amikre erősen ajánlott odafigyelni. A gépek esetében sem működik a végtelen kizsákmányolás; ha nem törődsz velük, akkor jóval hamarabb felmondják a szolgálatot. Bár most a mosógépé a főszerep, de a javaslatokat a többi háztartási eszközre is vonatkoztathatod.
Chameleon: minél nagyobb tömegnek adjunk új funkciót, ami megkönnyíti az életet
2024.07.08. #energiahatékonyság #okosotthon
Chameleon: minél nagyobb tömegnek adjunk új funkciót, ami megkönnyíti az életet
Okosotthon nélkül egy új ingatlan ma már elképzelhetetlen, és a régebbi épületeknél is egyre népszerűbb az otthonok felokosítása. Hogy milyen előnyei vannak, milyen lehetőségeket nyújt egy ilyen intelligens rendszer, arról a legnagyobb magyarországi okosotthon cég vezetője beszélt. A már külföldön is terjeszkedő Chameleon okosotthonrendszer-fejlesztései a mindennapjaink jövőjébe engednek bepillantást.
A hatékony és okos fűtés receptje a hajdutól
2024.07.01. #energiahatékonyság #fenntarthatóság
A hatékony és okos fűtés receptje a hajdutól
A gázkazán hőszivattyú hozzáadásával a jó receptje a kis üzemeltetési költségű, de nagy üzemeltetési biztonsággal rendelkező, nem túl nagy beruházási igényű, hagyományos építésű – de a vonatkozó előírásoknak megfelelő – ház gépészetének.
Hány beltéri egység kell a klímádhoz, hogy hűvös legyen a lakás?
2024.06.30. #eladólakás #energiahatékonyság
Hány beltéri egység kell a klímádhoz, hogy hűvös legyen a lakás?
Elég volt a katlanná melegedett lakásból és beszerelteted életed első klímáját? Pontosan milyet is? Hányat és hova? Ebben a cikkben adunk egy kis rálátást, hogy hány beltéri egységre lehet szükséged.
Három tipp, hogy hogyan kerüld el az energetikai katasztrófát a kockaházadban
2024.06.22. #felújítás #családiház #energiahatékonyság
Három tipp, hogy hogyan kerüld el az energetikai katasztrófát a kockaházadban
Bár elsőre nem tűnik könnyűnek egy régivágású kockaház (értsd: Kádár-kocka) energetikai felújítása, ám az egyáltalán nem is megvalósíthatatlan. Ráadásul még ingatlanunk értékét is jelentősen növelhetjük vele.
Kijevtől Németországig tízezrek elégedettek vele - Budapestre érkeztek ezek a kedvezményes lakások
2024.06.20. #újépítésű #energiahatékonyság
Kijevtől Németországig tízezrek elégedettek vele - Budapestre érkeztek ezek a kedvezményes lakások
Van, aki régóta kacérkodik azzal a gondolattal, hogy új otthont vásárolna egy jó környéken, esetleg befektetés céljából keres lakást, de nem érdemes sokáig habozni, mert azok a kelendő, modern ingatlanok, amelyek minden igényt kielégítenek, illetve amelyeket gyorsan és megfelelő áron bérbe is lehet adni, nagyon gyorsan gazdára találnak. Érdemes azt is szem előtt tartani, hogy a lakás vonzó környéken legyen, ami otthonos és idővel az értéke is növekszik.
Duna-part, szabadság, otthon: páratlan élmények a Marina Cityben
2024.06.12. #újépítésű #energiahatékonyság
Duna-part, szabadság, otthon: páratlan élmények a Marina Cityben
A jövő városa épül a pesti Duna-parton: a lakások a folyóra és a budai hegyekre kínálnak örök panorámát, 90 000 négyzetméternyi autómentes zöldterület ölelésében.
A főváros kapujában: hogy működik ez a gazdasági erőközpont és befektetési paradicsom?
2024.05.22. #eladóház #energiahatékonyság
A főváros kapujában: hogy működik ez a gazdasági erőközpont és befektetési paradicsom?
Fejér vármegye mindig is különleges státuszban volt más országrészekhez képest, hiszen a főváros közelsége és a jó közlekedés is arra predesztinálta, hogy fontos események és beruházások helyszínévé váljon. Fejér az ország egyik legerősebb gazdasági régiója, ráadásul két népszerű tóhoz is közel esik, ezért különlegesek az itteni ingatlanok is.
7 dolog, amivel akaratlanul is csökkentheted az ingatlan értékét
2024.05.14. #ingatlanárak #energiahatékonyság
7 dolog, amivel akaratlanul is csökkentheted az ingatlan értékét
Ingatlanértékesítés előtt a legtöbb lakástulajdonos célja az, hogy növelje otthona értékét. Ha azonban nem gondolja át, pontosan mit és hogyan, úgy akár pont az ellenkezőjét is elérheti. Mielőtt meghirdetnéd a lakásod, gyorsan fusd át az alábbi hibákat.