2022.10.28.

Ezeket érdemes átgondolnod, ha gyerekekkel költözöl

Ezeket érdemes átgondolnod, ha gyerekekkel költözöl
Amennyiben éppen költözésen töröd a fejed, és fontos számodra a gyermeked jövője is, akkor mindenképpen érdemes elolvasnod a következő cikket!

hirdetés


A legtöbb otthonkereső rögtön elsőre szeretne olyan ingatlant találni magának, mely minden vágyát tükrözi, és aminek megvétele után gyakorlatilag csak a bőröndjét kell magával vinnie költözéskor. Ez az eshetőség kétségkívül csábító, a valóságban azonban nem feltétlenül kivitelezhető, főleg akkor, ha egy egész családot – köztük a gyermekeinket – kell elköltöztetnünk. De vajon mire érdemes figyelnünk ilyenkor, hogyan találhatjuk meg álmaink ingatlanát egy kisgyerekkel?

elado-csaladi-haz-erd-81033977-k6-1075.jpg

Mindig válasszuk meg jól a helyet

Egy új otthon megválasztása során kiemelkedően fontos, hogy a gyerekek igényeinek is megfelelő, az addigi életvitelünkhöz tökéletesen igazodó helyet válasszunk a továbbélésre. Hiszen ezek olyan tényezőt jelentenek, amiken a beköltözés után már nemigen lesz lehetőségünk változtatni. Éppen ezért mindig alaposan gondoljuk végig, hogy egy csendes környékre szeretnénk-e költözni, vagy épp ellenkezőleg, a pörgősebb és sokkal zajosabb belvárosba vágyunk.

Emellett érdemes azt is figyelembe vennünk, hogy jövendőbeli lakóhelyünkhöz milyen távolságra vannak a gyerekek számára nélkülözhetetlen iskolák és óvodák, illetve a kikapcsolódási lehetőségek milyen arányban és formában állnak a rendelkezésünkre, van-e játszótér a közelünkben. A legjobb döntés meghozatala érdekében jó módszer lehet egy lista összeállítása, melyre minden, a számunkra legfontosabb szempontot felírunk, így még véletlenül se feledkezünk meg róluk.

elado-csaladi-haz-nyiregyhaza-oros-85166793-k6-1074.jpg

Fókuszban a felújítás?

Miután megtaláltuk az elképzeléseinknek minden szempontból megfelelő környéket, azután érdemes kiválasztani azokat az eladó ingatlanokat, melyek érdekelhetnek minket. Ennek során természetesen fontos szempontot jelent, hogy az adott lakás/ház állapota milyen, mert egyáltalán nem mindegy, hogy csupán egy festést kell beiktatnunk, vagy egész falakat kell áthelyeztetnünk, esetleg nyílászárókat kell-e cserélnünk.

Egy rossz állapotú ingatlan megvásárlása esetén számítanunk kell arra, hogy a költözés hosszabb időt fog igénybe venni, valamint további kiadásokkal is számolnunk kell. Persze nem megkerülhető szempont, hogy egy ilyen lakáshoz/házhoz akár lényegesen olcsóbban juthatunk hozzá, de azért mindig alaposan gondoljuk végig, hogy mekkora kedvünk és energiánk van a gyerek(ek) mellett belevágni egy nagyobb felújításba. Ha pedig egy kicsit is kételkedünk a választásunkban, akkor inkább keressünk egy olyan lakást, ami jobb állapotban van.

elado-csaladi-haz-budapest-ii-kerulet-csatarka-85373772-k6-1072.jpg

Engedjük el az őskáoszt

Az új otthonba költözés mindig rengeteg stresszel jár, egy ilyen esemény során a legapróbb feladatok is komoly hangsúlyt kapnak. Főleg a költözés napján, amikor minden dobozokban áll és szinte semminek sincs még meg a helye. Talán ilyenkor érdemes a legjobban törődni a gyerekekkel, így a dobozok és zsákok kipakolása helyett időt szakítani egy hangulatos első élményre. Mondjuk, ha a konyha még romokban áll, akkor rendeljünk egy pizzát vagy dobjunk össze pár szendvicset, amit egy arra alkalmas szőnyegen megterítve fogyaszthatunk el. Így egyfelől egy felejthetetlen élményben lehet részünk, másfelől kicsit elengedhetjük a körülöttünk lévő őskáoszt.

S ha már rendetlenség: az sem rossz ötlet, ha a dobozok és zsákok kiürítése helyett kézen fogjuk a gyerekeket, s egy felderítő utat teszünk a környéken, hogy megismerjük az új környéket, a legfőképp gyerekbarát helyszíneket. Ez azért is hasznos lehet, mert így a gyerekek hamar megismerik a nevezetességeket, és otthon érezhetik magukat az új lakókörnyezetükben.

Összességében a gyerekekkel való költözködés mindig nehezebb feladat, de sosem leküzdhetetlen. Csupán néhány szempontot kell figyelembe vennünk, melyek elsőre ugyan egyszerűnek tűnnek, de hosszútávon jelentősen könnyebbé tehetik a lakóhelyváltást.

Vissza a Hello, Otthon! főoldalra