2023.03.17.

Ezekre figyelj, ha felújítod a teraszod

Ezekre figyelj, ha felújítod a teraszod
A komor, szürke napok után jól esik, ha a nap melengeti az arcunkat. Hol máshol élvezhetnéd leginkább a napfürdőzést, mint a saját erkélyeden vagy teraszodon? Persze csak akkor, ha nem bántja a szemed a megrepedt járólap vagy a rozsdásodó korlát. Ha a tavasz első napsugarai a te balkonodat is ilyen állapotban találják, akkor itt az ideje felújítani, hogy néhány hét múlva teljes pompájában tündökölhessen. Természetesen ebben sem hagyunk magadra, mutatjuk, mire érdemes figyelned.

hirdetés


Mi lesz a funkciója?

Családi házak esetében egyszerűbb lehet a kérdés megválaszolása: elsősorban az élettér megnövelésére használjuk; kerti bútorokkal rendezzük be, árnyékolóról gondoskodunk, hogy napközben vagy este élvezzük a szabad levegőt. Mennyivel hangulatosabb itt elfogyasztani a reggelit, vagy beszélgetni egy kancsó, jeges limonádé társaságában, ugye? elado-sorhaz-szeged-86174350-k6.webp

A panellakások erkélyei jellemzően több funkciót is betöltenek. Egyrészt itt is adott, hogy kisebb méretű bútokkal berendezzük, és ha a fényviszonyok engedik, akár munkára vagy tanulásra is alkalmas helyiséget kapunk. De gyakran itt száradnak a ruhák, vagy afféle szerelőműhelynek van berendezve. Gondold át, hogy mire szeretnéd használni ezt a néhány extra négyzetmétert.

Milyen felújításokra lehet szükség erkély esetén?

Felújítás előtt mindenképpen érdemes egy statikus szakemberrel megvizsgáltatni a tartószerkezet állapotát. Ezután a többit már te is felmérheted: mennyire rozsdásodik a korlát? Meg van-e repedve az üveg? A falaknak elég egy frissítő festés vagy vakolni, javítani is szükséges? A járólap töredezett, esetleg hiányos? Szeretnénk árnyékolót elhelyezni vagy lecserélni? Milyen a világítás? Kisállat van-e lakásban? A háziállatod az erkélyre is követ, gondoskodj róla, hogy ne tudjon a korlátok közé beszorulni, netán kiesni.
elado-teglalakas-budapest-xiii-kerulet-angyalfold-89063574-k6.jpg

Így újítsd meg a teraszod

Teraszoknál a járólap a kényes pont, hiszen, ha nincs terasztető, akkor ez a felület van leginkább kitéve az időjárásnak. A csapadék, a rossz vízelvezetés, valamint a fagy jelentős károkat okozhatnak. Mielőtt nekikezdenél a javítási munkálatoknak, ellenőrizd, hogy az emeleti balkonok felett a födém mennyire ép. Földszintiek esetében a talaj süllyedését kell megvizsgálni. Ha valamelyiknél azt tapasztalod, hogy nem megfelelő, akkor először ezeket korrigáld.

A feltört lapokat ki kell cserélni - előfordulhat, hogy nem kapható már a korábban lerakott típus, ebben az esetben a teljes területet javasolt újra járólapozni. Ne aggódj, elképesztően nagy a választék mind a hideg, mind a meleg burkolatok tekintetében. Ismerd meg az egyes típusok előnyeit, hátrányait, vesd egybe a teraszod tulajdonságaival és ez alapján dönts. elado-teglalakas-budakeszi-87450762-k6.jpg

Varázsold oázissá!

Nagy hiba lenne a gyönyörűen felújított erkélyt csupaszon hagyni. Alakíts ki polcokat, amikre a virágaidat, bájos locsolókannát teheted. A székeket tedd kényelmessé párnákkal, az asztalra helyezz vidám terítőt. Ne feledkezz meg az árnyékolóról sem, mert a tűző napon nélkülük nem fogsz tudni megmaradni. Hangulatos fényekkel este is élvezheted a varázsát. A gyertyák, mécsesek vagy napelemes égősorok pont elegendő fényt biztosítanak borozáshoz vagy csillagnézéshez.

Vissza a Hello, Otthon! főoldalra