2022.08.17.

Fa vagy műanyag nyílászárót válasszak?

Fa vagy műanyag nyílászárót válasszak?
Egy ingatlan felújítása során gyakori feladat a nyílászárók cseréje, nem mindegy azonban, hogy a régi ablakok és ajtók helyére mi kerül. Következő cikkünkben a fa és műanyag nyílászárók tulajdonságait mutatjuk be.

 

Egy lakás vagy ház felújítása során rengetegen döntenek úgy, hogy kicserélik a nyílászárókat. Nem mindegy azonban, hogy milyen minőségű ablakok és ajtók kerülnek a régiek helyére, illetve hogy azok műanyagból vagy fából készültek-e. Ez egy nagyon fontos kérdés, hiszen a választásunk hosszú évekre meghatározza majd ingatlanunk összképét, emellett egy jó választás akár a pénztárcánkra is hatással lehet. Éppen ezért érdemes kicsit elidéznünk a témán, s megvizsgálnunk, mit adhat egyik vagy másik fajta nyílászáró nekünk.

Mert ez műanyag

A műanyag nyílászárók egyik legnagyobb előnye az áruk, hiszen a fa ablakokhoz és ajtókhoz képest olcsóbban lehet beszerezni őket. Könnyen tisztíthatók, a régebbi típusokkal ellentétben az erős napfény nem okoz gondot számukra, nagyon jól szigetelnek. A sok előnyük mellett azonban hátrányokat is hordoznak magukban: a műanyaghatásuk megkerülhetetlen, ami sok esetben ronthat az ingatlanok otthonosság érzetén. Az egyszerű fehérség kellemetlen lehet, hűvös érzést kelthet a lakásban. Jó hír viszont, hogy ez a probléma egyszerűen kiküszöbölhető! Léteznek ugyanis speciális mintázattal ellátott műanyag nyílászárók, melyek fahatást keltenek, ám ezek közel annyiba kerülnek, mint a fa ablakok és ajtók.

Eladó lakás

A fa egyedi és természetes

Ezen a ponton pedig érdemes elgondolkodnunk azon, hogy a fa nyílászárók nem lennének-e jobb választás? Hiszen azok teljes mértékben az egyediséget és a természetességet sugározzák otthonunkban, ami jót tesz a közérzetünknek. Persze nem hallgathatjuk el azt, hogy ezért tennünk is kell, hiszen évente érdemes fa nyílászáróinkat lekezelni a megfelelő UV védelmet nyújtó festékkel, hogy az élettartamukat maximalizálni tudjuk. Érdemes azzal is tisztában lennünk, hogy fa nyílászárókból sosem szabad olcsó változatot vásárolnunk, mivel a gyengébb minőség hamar éreztetheti a hatásait. Gondolunk itt arra, hogy az ilyen ablakok és ajtók könnyebben vetemedhetnek, szorulhatnak és a szigetelő értékük is jelentősen csökkenhet. A jó minőségű fa nyílászárók tömbösített és szárított borovi vagy lucfenyőből készülnek, a hőtágulásuk alacsony szintű, ezért a deformáció által bekövetkező vízszigetelő, hő- és hangszigetelő képesség az idők folyamán nem romlik.

Összességében rengeteg érvet fel lehetne sorolni mind a műanyag nyílászárók mellett, mind pedig a fa ablakok és ajtók mellett. Amit érdemes szem előtt tartanunk, hogy a megfelelő minőségű nyílászárók kiválasztásába érdemes időt és energiát fektetni. Hiszen ha ez megtörténik, úgy akár évtizedekig élvezhetjük otthonunk kényelmét.

Ha eladó lakást keresel
Ha kiadnád a felújított lakásod

 

Vissza a Hello, Otthon! főoldalra