2023.08.15.Szerző: Papillon #építkezés

Mivel fűtsek? Klíma, hőszivattyú - a nagy összehasonlítás

Mivel fűtsek? Klíma, hőszivattyú - a nagy összehasonlítás

Még a nyárban járunk, de mi már a fűtésen gondolkodunk. Olyan alternatív fűtésrendszert szeretnénk, ami a gáz mellett egyenletesen melegen tartja az otthonunkat és természetesen a fogyasztása sem másodlagos.


Szerencsére válogathatunk a különböző fűtési módok közül, de vajon melyik a legkedvezőbb ár- érték arányban?

A szakemberek a hőszivattyút vagy a klímát ajánlották. Mindkét rendszer sűrített hűtőközeget használ. A hűtésre használt klíma összegyűjti a hőt az ingatlan belső terében, majd kisugározza ezt a külső térbe. Fűtésnél összegyűjti a külső térből a meleget és kisugározza azt a belső térbe.

A hőszivattyú többféle közegben lévő energiát is képes hasznosítani, ez lehet föld, talajvíz vagy levegő, az üzemeltetéshez szükséges elektromos energia előállítása ezektől függetlenül, környezetbarát módon, károsanyag-kibocsátás nélkül is történhet például napelemek segítségével. A fűtéshez szükséges meleg víz vagy meleg levegő előállítására alacsony környezeti hőmérséklet esetén is képes a hőszivattyú, így a magyarországi hőmérsékleti viszonyok között is kiválóan megállja a helyét.

elado-csaladi-haz-erd-89678542-t1.webp

Ebben az érdi újépítésű családi házban hőszivattyús fűtési rendszer lett kiépítve.

Mi a különbség?

Amikor új fűtési vagy légkondicionáló rendszer vásárlása mellett döntünk, gyakran keveredünk össze a hőszivattyúk és a légkondicionálók között. Ha a hőszivattyú és a légkondicionáló külső egységeit nézzük, az átlagember nem tudja megkülönböztetni őket egymástól. A hűtési módban lényegében megegyeznek, a fűtési mód az már teljesen más történet. A levegő-víz hőszivattyúk meleg vizet is képesek biztosítani, amivel kiválthatjuk a bojlert is, és egy komplexebb rendszert tudunk kiépíteni. Emellett összehasonlíthatjuk a hagyományos és az inverteres hőenergiát. Egyes hőszivattyúk inverteres technológiáját úgy tervezték, hogy kevesebb villamos energiát fogyasszanak.

Mennyi az annyi?

Mindkét rendszer remek választás, míg a hőszivattyús rendszer alacsonyabb költségű beltéri egységgel rendelkezik, a kültéri egység költsége magasabb lehet. Ha párosítjuk egy kazánnal, akár hibrid rendszert is létrehozhatunk, ez azonban drágább mulatság, mint a légkondicionáló és a kazán párosított rendszere.

Ezek a rendszerek hosszú élettartammal bírnak, a megfelelő karbantartás mellett 15-20 évig is képesek gond nélkül fűteni, hűteni. Mind a külső mind a belső egységeket folyamatosan tisztán kell tartani, mert a hatékonysága is nő egy tiszta berendezésnek.

Csodát nem kell várni, ezek a fűtési módok is csak a megfelelő szigetelés és a megfelelő nyílászárók mellett fognak hatékonyan működni. Azt se felejtsük el, hogy mind a klíma, mind a hőszivattyú függ az elektromos áramszolgáltatástól. Igaz, ez az egyszerű fa tüzelésű kandallón kívül már minden fűtési megoldásra igaz. Végeredményben mindkét fűtési rendszert érdemes mérlegelni, és megkérdezni egy szakembert, aki felméri, hogy melyik alkalmasabb, kedvezőbb az otthonunk fűtésére.


Az OTP Otthon ingatlankereső portálról

Az OTP Otthon az egyik legnagyobb és legdinamikusabban fejlődő hazai ingatlankereső portál, ahol eladó házak, lakások és kiadó ingatlanok is elérhetőek országszerte. Az OTP Otthon célja egy olyan egyedülálló otthonteremtési portál kialakítása, amely iparágakon átívelő megoldásokkal vezeti végig az ügyfeleket az ingatlaneladás, ingatlanvásárlás, bérbeadás és bérlés folyamatán, az új otthon gondolatának felmerülésétől az ingatlan keresésen át egészen a beköltözésig.

ingatlankereső portáleladó házaklakások és kiadó ingatlanok
Vissza a Hello, Otthon! főoldalra

Találd meg új otthonod 150 474 ingatlanhirdetés között

Keresek
Eladok
Találd meg új otthonod

Hasonló cikkek

New York egyszerre oldaná meg az elavult irodák és a kevés lakás problémáját
2023.11.17. #fenntarthatóság #építkezés
New York egyszerre oldaná meg az elavult irodák és a kevés lakás problémáját
Előremutató projektben segít az ingatlanfejlesztőknek a város vezetése.
Ez a penészes falakra az utólagos gyógymód
2023.11.13. #felújítás #építkezés #építőanyag
Ez a penészes falakra az utólagos gyógymód
Kevés dolog kiábrándítóbb annál, mint néhány hónappal az új lakás megvásárlása után észrevenni, hogy penészfoltok jelentek meg a falon. A fal vizesedése összetett probléma: azon kívül, hogy csúnya, lassan, de biztosan felemészti az épület szerkezetét a benne élők egészségével együtt. Mi a megoldás?
Budapest első bevásárlóközpontja még a magyar nyelvnek is adott ajándékot
2023.11.10. #ingatlantörténelem #építkezés #budapest
Budapest első bevásárlóközpontja még a magyar nyelvnek is adott ajándékot
A plázázás mint ige 1996 óta él velünk, és azóta járunk multiplex moziba is. Akkor nyílt meg Magyarország első, nyugati értelemben vett bevásárlóközpontja, a Duna Plaza, ami megőrjítette az országot.
Minden, amit lomtalanítás előtt tudnod kell
2023.10.30. #építkezés #fenntarthatóság
Minden, amit lomtalanítás előtt tudnod kell
Mit tehetsz ki és mit nem? Hol tudsz utánajárni, mikor lesz? Mi legyen azzal a szeméttel, amit nem tehetsz ki? Segítünk.
Ezzel az építőanyaggal évtizedek múlva is stabil lesz az álmaid otthona
2023.10.24. #építkezés #építőanyag
Ezzel az építőanyaggal évtizedek múlva is stabil lesz az álmaid otthona
Az otthonépítés izgalmas, de néha zűrzavaros lehet, különösen ha nem vagy jártas az építőiparban. Az egész folyamat tele van kérdésekkel és döntésekkel a tervezéstől kezdve a kivitelezésig. Ismerkedj meg cikkünkben a transzbetonnal, hogy az építésvezető valóban olyan ház kulcsait adja át neked, amilyenről mindig is álmodtál: statikailag megbízható és biztonságos otthonét!
Trükkök, amikkel biztosan tágasabbnak tűnik az előszobád
2023.10.20. #építkezés #lakberendezés #dekor
Trükkök, amikkel biztosan tágasabbnak tűnik az előszobád
Ha már nem elég nagy a hely, legalább tűnjön kényelmesebbnek és otthonosabbnak! Hogy miképpen, arra adunk tanácsot.
Élj mint az urak! Kocsikázz a Dunakanyarban, és pihenj meg Tahitótfaluban!
2023.10.08. #vízpart #építkezés #újépítésű
Élj mint az urak! Kocsikázz a Dunakanyarban, és pihenj meg Tahitótfaluban!
Tahitótfalu környékén közel száz ingatlan közül választhatsz az otpotthon.hu kínálatában, hogy mennyire megéri, arra most négy példát mutatunk.
Zöldülő építkezések - hogyan csökkenthető a cementgyártás brutális környezeti lábnyoma?
2023.10.04. #építkezés #építőanyag #fenntarthatóság
Zöldülő építkezések - hogyan csökkenthető a cementgyártás brutális környezeti lábnyoma?
Az építkezések jelentős környezetszennyezéssel járnak, ezért a projektek tervezésénél ma már sokkal inkább figyelnek arra, hogy a leendő épületek ne csak a pillanatnyi igényeket elégítsenek ki, hanem a fenntarthatósági szempontoknak is teljesen mértékben megfeleljenek. Az első lépésektől. Igen, már a cement kiválasztásánál.
Erre figyelj, ha CSOK-ot igényelsz, ezeknek a feltételeknek kell megfelelned
2023.09.10. #építkezés #csok
Erre figyelj, ha CSOK-ot igényelsz, ezeknek a feltételeknek kell megfelelned
Pénzügyi, ügyvédi és ingatlanos segítségre is szükséged lehet, ha az otthonteremtéshez még a jelenlegi állami támogatási rendszerrel, főként a családi otthonteremtési kedvezménnyel (CSOK) akarsz élni. Mutatjuk, mire kell nagyon figyelned, amikor otthont választasz!