2022.09.13.

Három fenntartható kerítéstípus, amivel biztosan nem fogsz mellé

Három fenntartható kerítéstípus, amivel biztosan nem fogsz mellé
Folyamatosan bővül az olyan családok száma a világban, akiknek egyre fontosabb, hogy otthonuk megfeleljen a klímaválság elleni küzdelem kívánalmainak. Ők a fenntarthatóságot nem csak belül, de kívül igyekeznek elérni, így akár a legapróbb részletekre is kiemelt figyelmet fordítanak. Például arra, hogy milyen kerítés vegye körbe az ingatlanjukat, illetve az milyen anyagból készüljön. A következőkben erre adunk tippeket.

Egy családi ház esetében mindig nagy feladat annak eldöntése, hogy milyen legyen a kerítés, az hogyan lesz a legesztétikusabb, hogyan rejtheti el megfelelően a birtokunkat a kíváncsi szemek elől. Emellett fontos szempontot jelent az is, hogy elég természetes legyen és bírja a folyamatos strapát, főleg a klímaváltozás okozta körülményekből adódó megpróbáltatásokat. A következőkben három, ezeknek a szempontoknak tökéletesen eleget tevő kerítéstípust mutatunk be, hogy neked már ne kelljen gondolkodnod azon, milyen fenntartható anyaggal vedd körbe a házadat.

Fő a természetesség

Fontos számodra a fenntarthatóság, esetleg folyamatosan azon gondolkodsz, hogy miként tehetnél a bolygóért? Akkor a zöld térelválasztót neked találták ki. S hogy mit jelent ez pontosan? Egy olyan növényfajtát, amelyet ha egymás mellé ültetsz, akkor az annyira tömött és átláthatatlan lesz, hogy akár kerítést is kialakíthatsz belőle. Megfelelő választás lehet erre a babérmeggy vagy az örökzöld puszpáng, mely növényeket ízlésed szerint, kényelmesen alakíthatsz olyan formára, amilyet megálmodtál az otthonod köré. A zöldellő kerítés remek tulajdonsága, hogy könnyen formára nyírható, és egy egységes, homogén zöld falat alkothat. Ráadásul a téli hónapokban is tökéletes takarást biztosít. További (és talán legfőbb) előnye viszont, hogy amennyiben ebből a növényből álmodod meg az élő falat a birtokod köré, úgy tulajdonképpen kevesebbet kell törődnöd vele, mint egy hagyományos kerítéssel.

Eladó ház

A fakerítés előnyös, de törődést igényel

Egy szépen kivitelezett, fából készült kerítés az egyik legszebb dolog, ami a kertedet övezheti. Hiszen minden esetben otthonos érzetet kelt, ezen kívül könnyen színezhető és festhető, illetve könnyedén felszerelhető. Ám sok bosszúságot képes okozni akkor, ha nem jól választottad meg az alapanyagot hozzá, hiszen így idő előtt romolhat a minősége. A fa kerítésnek tehát a megannyi előnye mellett vannak hátrányai is: a gondos kezelés ellenére is megvetemedhet, deformálódhat, az időjárás viszontagságainak pedig fokozottan ki van téve. Idővel el is kezdhet rothadni, ha a felületét nem kezeljük rendszeresen. Ez pedig sokszor nem csak egy újabb réteg festéket jelent, hanem akár csiszolást, alapozást és a fa festését, rosszabb esetben a teljes cserét is jelentheti. Ez persze már a legvégső esetben fordul elő, így ha megfelelő ápolást kap, akkor hosszú évtizedeken keresztül nyújthat gyönyörű látványt számodra.

Eladó ház

Fémkerítés: a rideg elegancia

A hideg fémszínű kerítés kevésbé nyújt otthonos érzést, mint mondjuk egy fa változat, ugyanakkor egy modern háznak kiváló párja lehet. Ráadásul az ilyen típusú térlerekesztő elemeknek ma már rengeteg változata ismert, így választhatsz akár szín, összetétel vagy hatás alapján is. Ha tehát tartósabb fémre vágysz, de szereted a fa látványát, akkor nem kell kétségbe esned, csak kicsit keresgélned kell, és biztosan megtalálod a számodra legideálisabb fém kerítéselemet. S hogy milyen további előnyöket hordoz az ilyen típusú kerítés? A közhiedelem úgy tartja, hogy ezek általában sokkal erősebbek és ellenállóbbak más kerítésfajtáknál. Ezt szakemberek is elismerik, ugyanakkor felhívják a figyelmet arra, hogyha ezt szeretnénk elérni, akkor vagy kezelt fémet kell alkalmaznunk a kerítésünkhöz, vagy időnként magunknak kell elvégeznünk a korrózió elleni védelmet. Illetve választhatunk horganyzott, gondozásmentes acélkerítést is, amelynek színezett változata is létezik. A legjobban azonban akkor jársz - persze ha a pénztárcád megengedi -, ha kovácsoltvas kerítést építtetsz a házad köré. Ebben az esetben azonban tudnod kell, hogy a kerítés elemei súlyosabbak lehetnek, és a felszerelésük is nagyobb szaktudást igényel. Kinézetre azonban az egyik legjobb és leggyönyörűbb kerítéstípust jelenti.

Eladó ház

Ha egy olyan helyet keresel, ahol saját kerítést építhetsz
H
a valaki más kerítése tetszett meg

Vissza a Hello, Otthon! főoldalra