2024.07.06.Szerző: OTP Otthon #tippektrükkök #lakberendezés

hogyan kell a parkettát karbantartani, hogy hosszú évekig megőrizze a minőségét?

hogyan kell a parkettát karbantartani, hogy hosszú évekig megőrizze a minőségét?

A parketta nagyon szép és számos előnye mellett nem mindegy, hogyan tartod karban a minősége megőrzése érdekében.


A parketta előnyei közül a legfontosabbak, hogy meleg hatást keltenek, kellemes rajtuk járni. Tökéletes megoldást jelenthet az allergiásoknak, a kisgyermekes családoknak és azoknak, akik könnyen tisztítható padlóra vágynak. De vajon hogyan kell a parkettát karbantartani, hogy hosszú évekig megőrizze a minőségét?

elado-teglalakas-budapest-v-kerulet-belvaros-92561068-t6.webp

Figyelj a páratartalomra

Mivel a fa természetes anyag, ezért folyamatosan idomul a helyiség levegőjének páratartalmához. Fűtési szezonban a levegő páratartalma lecsökken, amelyre a fa is nedvességleadással reagál, vagyis zsugorodik. A folyamat eredményeképpen a svédpadló és a faparketta is fugásodásnak indulhat, ez a jelenség pedig fokozódhat hosszan tartó fűtési szezon esetén, ami azt jelenti, hogy szélesebb rések jelenhetnek meg a fapadlódon. Nyár végén a fugák rendszerint kisebbek lesznek, vagy teljesen összezárnak, eltűnnek.

elado-csaladi-haz-siofok-aranypart-103435921-t6.webp

A fugaképződést valamelyest meg lehet előzni például a fűtőtestre függesztett vízpárologtatóval és/vagy megfelelő mennyiségű zöld növény adott helyiségben történő elhelyezésével. Általánosságban a helyiség hőmérsékletét kb. 20 °C-on, a relatív páratartalmat pedig 55-65 százalékon kell tartani a fa jelentősebb méretváltozásának megelőzése érdekében.

Hagyd ki a felmosást

A fapadlót köztudott, hogy ápolni kell ahhoz, hogy hosszú távon megőrizze a minőségét. Legyen lakkozott parketta, olajozott hajópadló vagy viaszolt fapadló, egy biztos: a vizet egyik sem szereti. Nem véletlen, hogy a legfőbb alapszabály szerint a parkettát elsősorban száraz tisztítással kell takarítani. Tehát a porszívózás, söprés vagy portörlés legyen az általános takarítási mód. Amikor pedig mégis szükség van nedves tisztításra, akkor olyan szereket érdemes választanunk, amiben elegendő tápláló anyag van a parketta megfelelő ápolásához.

elado-teglalakas-budapest-ii-kerulet-vizivaros-ii-ker-99309668-t6.webp

A vízhez hasonlóan a maró savas tisztítószerek sem ajánlottak a takarításra, ugyanis ezek károsíthatják a parketta felületét. Ha mindenféleképpen ragaszkodunk a tisztítószerekhez, akkor speciálisan az ilyen típusú padlók ápolásához kifejlesztett tisztítószert használjunk, így megőrizhetjük a padló fényét, szépségét és tartósságát.

Ne karistold össze

A parketta esetében fontos arra is figyelnünk, hogy a felület karcmentességét a lehető legnagyobb mértékben biztosítsuk. Ehhez a bútorok, széklábak aljára padlóvédő korongokat ragaszthatunk, amivel megóvjuk padlónkat a rongálódástól. A görgős bútorok görgőjét cseréljük puha görgőre, illetve az irodai görgősszék alá tegyünk székalátétet. Az átlátszó alátét a padló esztétikáját nem rontja, ráadásul vágható, a kívánt méretre és formára alakítható.

A padló napi használata során ügyeljünk arra, hogy szemcsés szennyeződéseket ne hordjunk be a helyiségbe és a padlóra esetlegesen kiömlő folyadékot minél hamarabb távolítsuk el.

elado-teglalakas-budapest-v-kerulet-belvaros-103060579-t6.webp

Összességében a parketta egy hosszú élettartamú és felújítható jellemzőkkel bíró burkolattípus. Természetes anyaga révén esztétikus és természetes környezetet teremt a helyiségben és soha nem megy ki a divatból. Nem véletlen, hogy a mai napig a legkedveltebb burkolattípus, legyen szó az otthonunkról vagy a munkahelyünkről.


Az OTP Otthon ingatlankereső portálról

Az OTP Otthon az egyik legnagyobb és legdinamikusabban fejlődő hazai ingatlankereső portál, ahol eladó házak, lakások és kiadó ingatlanok is elérhetőek országszerte. Az OTP Otthon célja egy olyan egyedülálló otthonteremtési portál kialakítása, amely iparágakon átívelő megoldásokkal vezeti végig az ügyfeleket az ingatlaneladás, ingatlanvásárlás, bérbeadás és bérlés folyamatán, az új otthon gondolatának felmerülésétől az ingatlan keresésen át egészen a beköltözésig.

ingatlankereső portáleladó házaklakások és kiadó ingatlanok
Vissza a Hello, Otthon! főoldalra

Találd meg új otthonod 140 884 ingatlanhirdetés között

Keresek
Eladok
Találd meg új otthonod

Hasonló cikkek

Felújítási rémálom: cigarettázó melósok és a füstös lakás kezelése
2024.07.13. #felújítás #tippektrükkök
Felújítási rémálom: cigarettázó melósok és a füstös lakás kezelése
Végre sikerült megtalálni a felújító brigádot? Akkor úgy érezheted, hogy rád ragyogott a szerencse a csillaga, és várhatod a felújítást. Vannak olyanok azonban, akiknek csak ekkor kezdődnek a rémálmai. Ha például a füstszag kezd terjedni az otthonukban. Mit teszel, ha a munkások dohányoznak a te szigorúan nemdohányzó ingatlanodban? Az internethez bármikor tanácsért fordulhatsz. Segítünk.
A szőnyegtisztítás művészete: hatékony módszerek és eszközök
2024.06.15. #tippektrükkök
A szőnyegtisztítás művészete: hatékony módszerek és eszközök
Biztosak vagyunk benne, hogy a te otthonodban is lapul minimum egy szőnyeg, a nappalidnak pedig elengedhetetlen bútora a kanapé. Akárhogy is, a textilek egyrészt barátságosabbá teszik a lakást, másrészt például a szőnyegeknek számos más hasznos funkciója is van. Csökkentik az alsó szomszéd felé terjedő hangokat, a port, és kellemesebb érzés egy puha meleg szőnyegen lépkedni, mint a hideg parkettán vagy járólapon. Időnként azonban rájuk fér egy alaposabb tisztítás, hogy újra friss illatú, élősködő- és koszmentes legyen a felület.
Pár trükk, amit ha betartasz, a szűk fürdődből egy palotát varázsolhatsz
2024.06.08. #felújítás #lakberendezés
Pár trükk, amit ha betartasz, a szűk fürdődből egy palotát varázsolhatsz
Éppen a panellakásod fürdőszobájának berendezésén vagy átalakításán ügyködsz, de sehogy sem boldogulsz a szűk térrel? Akkor ezt a bejegyzést mindenképpen olvasd el!
Színes otthon: Tippek és trükkök a hangulatos terekért
2024.06.01. #lakberendezés #tippektrükkök
Színes otthon: Tippek és trükkök a hangulatos terekért
Életünkben a színeknek nagyobb szerepe van, mint amennyit sokszor tulajdonítunk nekik. Hagyományok, szokások kötődnek hozzájuk: a fekete a halál, gyász jelképe, a piros a szerelemé. Mivel otthonod tükrözi a személyiséged, nem mindegy, hogy mit mivel kombinálsz. Míg az emberi lélek ezernyi árnyalatot él meg, ezt egy lakáson belül lehetetlen lekövetni, és nem is kell. Bőven elég, ha nagy vonalakban nyilvánítja ki, hogy temperamentumos, esetleg visszafogottabb a személyiséged.
Tippek: hogyan töltsd meg élettel az erkélyed?
2024.05.25. #lakberendezés #tippektrükkök
Tippek: hogyan töltsd meg élettel az erkélyed?
Az utóbbi években meglehetősen felértékelődtek azok a társasházi lakások, amik rendelkeznek erkéllyel. Hiába csak pár négyzetméternyi plusz helyről van szó, a szabadság, amit nyújtani tud, megéri a plusz költséget.
Padlók, amikkel nem lőhetsz mellé
2024.05.18. #felújítás #tippektrükkök
Padlók, amikkel nem lőhetsz mellé
Nem tudod, milyen padlót válassz a nappalidba? Akkor a következő bejegyzésünk neked szól. Hiszen nem csupán azt tudhatod meg, hogy milyen lehetőségeid vannak, hanem arra is választ kaphatsz, hogy az egyes padlótípusok, miért lehetnek jó választások a számodra.
Japán vagy Toszkána? Egyik sem, hanem Magyarország legjobb külföldi stílusú otthonai
2024.05.11. #ingatlaneladás #lakberendezés
Japán vagy Toszkána? Egyik sem, hanem Magyarország legjobb külföldi stílusú otthonai
Szívesen nézegeted, hogy más országokban milyen körülmények között élnek az emberek? Az eltérő lehetőségek miatt különböző hagyományok alakultak ki a világon, és sokszor nemcsak az építészetben, hanem a belsők kialakításában is eltérnek a stílusok. Ki mit szeret a világban? Nemzetközi stílusú otthonok az Otpotthon.hu-n.
A tiszta ivóvíz titka - mennyire hatékony a vízszűrőd?
2024.04.27. #tippektrükkök #fenntarthatóság
A tiszta ivóvíz titka - mennyire hatékony a vízszűrőd?
Az oxigén után vízre van a legnagyobb szüksége a szervezetünknek. Annak ellenére, hogy a Föld 71%-át víz borítja, ennek a készletnek a nagy része nem iható. Az édesvíz készlet pedig nem csak rohamosan fogy, hanem a szűrések ellenére is tartalmazhatnak (nem ártalmas mennyiségben) klórt, a csövekből kioldódó ólmot és egyéb mikroorganizmusokat. Az egészséged támogatásán túl otthonod értékét is növelheted, ha beruházol egy központi vízszűrő rendszerre. Ha most nincs lehetőséged egy ekkora változtatásba invesztálni, akkor mutatunk költségkímélőbb lehetőségeket, hogy tiszta vizet önthess a poharadba.
Hirdess úgy, mint egy profi – ilyen egy igazán jó ingatlanhirdetés
2024.04.21. #ingatlaneladás #ingatlanhirdetés #tippektrükkök
Hirdess úgy, mint egy profi – ilyen egy igazán jó ingatlanhirdetés
A következőkben abban nyújtunk segítséget, hogyan rakj össze egy ingatlanhirdetést, hogy az elérje a célját és meggyőző legyen a potenciális érdeklődőidnek. Tarts velünk!