2023.02.07.

Hogyan dobd fel színekkel az otthonod?

Hogyan dobd fel színekkel az otthonod?
Életünkben a színeknek nagyobb szerepe van, mint amennyit sokszor tulajdonítunk nekik. Hagyományok, szokások kötődnek hozzájuk: a fekete a halál, gyász jelképe, a piros a szerelemé. Mivel otthonod tükrözi a személyiséged, nem mindegy, hogy mit mivel kombinálsz. Míg az emberi lélek ezernyi árnyalatot él meg, ezt egy lakáson belül lehetetlen lekövetni, és nem is kell. Bőven elég, ha nagy vonalakban nyilvánítja ki, hogy temperamentumos, esetleg visszafogottabb a személyiséged.

hirdetés


Ismerkedés a színkerékkel

Amikor elhatározod, hogy megtervezed az otthonod stílusát, óriási kihívás elé nézel. Nagy segítség, ha előveszel egy színkört és nem csak az éppen aktuális kedvenc színedre vagy trendekre hagyatkozol. Az elsődleges színek (piros, kék, sárga) élénkségük miatt nem csak egyediek, hanem meghökkentőek is lehetnek ezért érdemes óvatosan bánni velük. A másodlagos színek ezeknek a visszafogottabb megfelelői, a harmadlagosak pedig az első kettő összekeverésből jönnek létre, éppen ezért kiválóan tompítják az elsődleges és másodlagos színek közötti kontrasztot.

elado-teglalakas-budapest-vii-kerulet-89005879-t6.jpg

Energikus vagy flegmatikus (nyugodt) egyéniségek színei

A különböző színeket aszerint is válogathatod, hogy milyen személyiségtípusba tartozol. A pörgős, energikus, temperamentumos egyének gyakran szívesen veszik körbe magukat a mediterrán országokra jellemző árnyalatokkal (piros, narancs, terrakotta), míg a flegmatikus jegyeket hordozók kellemesebben érzik magukat a skandináv irányzat letisztult, semleges világában.

elado-teglalakas-budapest-ii-kerulet-88717160-t6.webp

Vigyázz, hogy hol milyen színt alkalmazol

Minthogy a színek hatással vannak ránk, ezért van néhány ökölszabály, amire érdemes odafigyelni. Az egyik ilyen, hogy a hálószobád, ahol a cél a pihentető alvás, ne legyen piros. Ha mindenképpen szeretnéd szenvedélyessé tenni, akkor bordó árnyalatot válassz. Egy másik jó tanács, hogy kék szín minimálisan, vagy egyáltalán ne jelenjen meg a konyhában. Érdekesség, hogy a kék szín elveszi az étvágyat, ezért ebben a helyiségben csak nagyon ritkán használják.

elado-teglalakas-budapest-iii-kerulet-testverhegy-89400727-t6.webp

Ellensúlyozás semleges színekkel

Ha erőteljes, élénk színt választasz, nézd meg egy tervező programban, hogy valóban úgy mutatna-e, mint ahogy elképzelted. Előfordulhat, hogy egy jónak tűnő szín optikailag összenyomja a teret, és hiába meleg színt választottál, a végeredmény frusztráló érzést kelt. Ilyenkor az is lehet megoldás, hogy csak a főfal lesz hangsúlyos, a többi valamilyen semleges vagy pasztell felület.

elado-teglalakas-budapest-v-kerulet-lipotvaros-87963929-k6.webp

Hideg és meleg kombinációja

Ahogy a jin-jang filozófia tartja: semmi sem egyszerűen csak fekete vagy fehér, jó vagy rossz. Mindenben mindkettő megtalálható, még ha nem is ugyanolyan mértékben. Variáld bátran a neked tetsző hideg és meleg színeket, ügyelve, hogy a színkör alapján hol helyezkednek el. Az egymással szemben helyezkedő árnyalatok az úgynevezett komplementer színek, amik elképesztően jól mutatnak egymás mellett. A színkört többféleképpen is alkalmazhatod: rátehetsz egy egyenlő szárú háromszöget vagy akár négyzetet, így garantáltan összeillő árnyalatok közül válogathatsz.

elado-teglalakas-budapest-iii-kerulet-testverhegy-89400708-t1.webp

Nézd meg, hogy az OTP Otthon hirdetéseiben szereplő lakásokban milyen színek dominálnak

Vissza a Hello, Otthon! főoldalra