2022.09.16.

Hogyan ne bánd meg az ingatlanvásárlást 5 vagy 10 év múlva?

Hogyan ne bánd meg az ingatlanvásárlást 5 vagy 10 év múlva?
Ingatlant nem vesz minden nap az ember, még akkor sem, ha nem lakhatási céllal vásárolja őket, hanem befektetésként. Amikor ennyire hosszú távban kell gondolkodnunk, akkor érdemes először tájékozódni a témában, felmérni a piacot, a lehetőségeket, az igényeket. Egyszóval tervezést igényel. Olyan tervet, amiben stabilan állnak bizonyos kritériumok, mint sarokpontok, de vannak rugalmasan kezelhető részei is. Ebben a cikkben mutatunk néhány szempontot, amiken, ha végig mész, biztos, hogy nem fogod megbánni az ingatlanvásárlást 5 vagy akár 10 év múlva sem.

hirdetés


Milyen az álomotthon?

Ha a pénz nem számítana hol élnél szívesen? Kertes házban? Vagy egy luxus újépítésű társasházban, ahol 0-24 órás portaszolgálat van? Valamelyik erdő szélén vagy egy kis falu közepén? Egyelőre hagyd szárnyalni a képzeleted, most „csak” keresed azt a helyet, ahol igazán jól éreznéd magad minden nap. A helyszín mellett azonban legalább ilyen fontos, hogy ezeket a kérdéseket is feltedd magadnak:

· Vannak gyermekeid? Tervezel családot alapítani a közeljövőben?

· Egyedül költözöl vagy családdal? Esetleg több család költözik össze?

· Mennyire sürgős a költözés?

· Mennyire lesz távol a munkahelyedtől, lesz-e a közelben munkalehetőség vagy otthonról tudsz dolgozni?

Találd meg az álomotthonod
A kép forrása: Pixabay

Elő a tiszta lappal!

Fontos, hogy tisztában legyél a saját anyagi helyzeteddel, így először is ezt mérd fel. Ha van lakás előtakarékosságod, járj utána, hogy pontosan mennyi összeget gyűjtöttél össze, mikor jár le, mi történik, ha előbb van szükséged a tőkére, kombinálható-e lakáshitellel. Általában ezeket a hiteleket jóval kedvezőbb kamattal tudják kiajánlani, mint a hasonló konstrukciókat.

Amennyiben hitelre van szükséged 20% önerővel kell rendelkezned. Ez származhat megtakarításból, a korábbi lakás eladásából, lakás célú előtakarékosságból, állami támogatásból (pl. CSOK) bizonyos esetekben hitelből (pl. babaváró hitel).

Ha a jelenlegi ingatlanod eladása vagy több generáció összeköltözése esetén van olyan ingatlan, aminek az eladási árát beforgatnád az új vásárlásába, akkor érdemes tisztában lenned az aktuális piaci árakkal. Van néhány bevált tippünk a blogon, hogy hogyan növeld a lakásod értékét, és arra vonatkozóan is, hogy hogyan adj fel lakáshirdetést, ha gyorsan szeretnél rá vevőt találni.

Az álmok és a valóság találkozása

Ha megvan az a keret, amit nagyjából az ingatlanra költhetsz, akkor jöhet a legizgalmasabb rész: az új otthon megtalálása. Az OTP Otthon portálon több, mint 140.000 hirdetés fut az eladó kategóriában, ráadásul folyamatosan frissül a kínálat. A részletes keresőben megadhatsz bizonyos kulcsszavakat, így a számodra fontos szempont alapján szűri a rendszer a találatokat. Ezzel rengeteg időt spórolsz, és valóban csak a releváns otthonokat látod.

Amikor felméred a lehetőségeket, akkor kezd körvonalazódni, hogy milyen összegért milyen lakás vásárolható, és az ország melyik részén. Most térj vissza a kívánságlistádra és realizáld. Nem biztos, hogy le kell róla mondanod, de lehet, hogy újra kell tervezni. Lehet egy álomlistád, amikor minden megvalósul, amit elképzeltél, egy B verzió, amiben picit kevesebb minden van, plusz egy C, amikor a szükséges dolgok megvannak, de mondjuk az idő sürgetése miatt nem tudsz tovább a vásárlással várni.

Készíts számvetést a megtakarításaidról
A kép forrása: Pixabay

Készíts akár több költségvetést: felújítandó ingatlan esetén anyagköltséggel, munkadíjjal, inflációval is számolj. Ezekhez tudsz-e állami támogatást igénybe venni? Vagy jobban megéri kivárni míg az újépítésű ház elkészül? Ha nagyon messzire kerül a szeretnéd kategória a büdzsétől, akkor nincs más megoldás le kell húzni a listáról. Nem baj, ha most nincs medence, lehet, hogy 1-2 év múlva lesz.

Ha hitelt veszel fel

Sokszor van szükség külső forrásra, hogy meg tudjuk venni a kiszemelt lakást vagy házat. Erre az esetre is készülj fel. Mekkora a jövedelmed? Van-e olyan nagyobb összegű havi rendszerességű kiadásod, ami miatt elutasíthatják a kérelmed? Mekkora összegű havi törlesztőrészletet tudsz vállalni? Ne felejtsd el, hogy egyéb fizetni valók is akadnak, mint az illeték, ügyvédi díj, és az ingatlan értékét fel kell becsültetni eladás előtt. Vedd számításba ezeket a kiadásokat is, és ezzel együtt határozz meg egy értéksávot, ami fölé nem mész.

Elhelyezkedés

Hiába szeretnél egy kietlen faluban élni, ha egy pörgős nagyvárosban kezded el az egyetemet, hiszen praktikusabb a közelben választani egy kis lakást. Ha a család költözik, akkor a felnőttek munkába járásán kívül fontos szempont az óvoda, iskola közelsége, hol van a környéken bevásárlási lehetőség, orvosi rendelő. Milyen az infrastruktúra, vannak-e olyan utak, ahol a családi autó már nem tud közlekedni, milyen tömegközlekedési eszközök vannak, ezek milyen gyakran járnak és mennyi a menetidejük.

A tudatos tervezés hosszú távon megtérül
A kép forrása: Pixabay

Lakás vagy kertes ház?

Mindkét típusnak megvan az előnye és a hátránya, a hangsúly azon van, hogy te mennyire érzed a magadénak, hogy állandóan tegyél-vegyél a ház körül. A kertes ház a nagyobb területtel és szabadsággal együtt azt is jelenti, hogy nem csak a lakótér tisztántartásáról kell gondoskodni, hanem a kinti részről is. Füvet nyírni, havat söpörni, kerítést festeni / javítani, medencét állítani, gyümölcsöt leszedni stb. Ugyanakkor előnyökből is akad szép számmal: ha van terasz, tudsz kint napozni, reggelizni. Privát strandod lehet a kertben, készíthetsz lekvárt, befőttet a saját gyümölcseidből. A lakás ezzel szemben kényelmesebb életformát biztosít, igaz, cserébe nincs ekkora szabadságod. Ha nincs ezekhez affinitásod, akkor vagy találj rá egy ezermestert / kertészt, aki elvégzi helyetted, vagy inkább lakásban gondolkozz.

Mire jó a hirdetésfigyelő?

Amikor megvan feketén-fehéren, hogy mik azok, amikhez ragaszkodsz, mi az, ami nem baj, ha később lesz meg, és ehhez van bizonyos nagyságú összeg a fejedben, a hirdetésfigyelő azonnal értesít téged, ha újabb ingatlan került a számodra fontos paraméretekkel a kínálatba. Ezzel nem csak azt a terhet veszi le a válladról, hogy neked kelljen minden nap átbogarásznod az ajánlatokat, hanem akár elsőként csaphatsz le az új portékára.

Vissza a Hello, Otthon! főoldalra