2022.08.22.

Hogyan rendezd be a tanulósarkot?

Hogyan rendezd be a tanulósarkot?
Közeledik a szeptember, az iskolakezdés, a tanszerlista beszerzése, a gyerekszoba újragondolása…ismerős? Akár most megy elsőbe a gyermeked, akár csak a dizájnt szeretné lecserélni, van néhány sarkalatos pont, amiket érdemes betartani, hogy jól funkcionáljon a tanuló kuckó.

 

Legyen saját íróasztala

Minden gyermeknek legyen külön íróasztala. A testvérek klasszikusan össze tudnak veszni azon is, hogy ki szívja el a szobában a több levegőt, ne adj plusz lehetőséget a konfliktusra. Alakítsa ki ő: rendezze be a fiókot, a tárolót, döntse el ő, hogy mit szeretne a keze ügyében tartani az asztalon. Legyen helye a ceruzáknak, tollnak, hegyezőnek stb. Igyekezz kialakítani benne azt a szokást, hogy azonnal tegyen a helyére vissza mindent, amit nem használ, hogy később ne kelljen keresgetni. Szépen van rendszerezve a sok holmi ebben a Debrecen Püspök palotai lakásban. A sok apróságot elnyeli a kihúzható fiók, az asztalon csak a legszükségesebbek vannak elöl.

Debrecen, püspök palota

Kütyü az asztalon?

Ha akad otthon egy családi számítógépasztal, ahol mondjuk a saját idejében gépezhet, az sokáig jó megoldás lehet. Ilyenkor az iskolai feladatnak közösen utána tudtok nézni, és korlátozott ideig ül képernyő előtt. Alsóban még nem jellemző, de időnként be lehet adni projekt munkákat, felsőben viszont gyakoribbak az ilyen elvárások. Mérlegeljétek, hogy kell-e a lurkónak saját gép, amíg nincs online oktatás. Ebben a budapesti lakásban az egyszerű vonalvezetés uralkodik, a tanuló / dolgozósarok kialakítása is ezt követi.

Budapest, I. kerület

Rendszerezzük a feladatokat

Ha van egy könyöklő az asztalon, vagy a szemben lévő falon egy fali tábla, oda kifüggesztheted a sikereit, hogy mindig szem előtt legyenek és / vagy a feladatait. Etesse meg délután a hörcsögöt, melyik napon van különórája, mikor segít a házimunkában stb. Ezzel könnyebben kialakul a feladattudat. Ebben a budapesti felújított téglalakásban például az íróasztallal szemközti falon helyet kaphat egy mágneses vagy lukacsos tábla.

Budapest, XIII. kerület

Hogy ülsz a széken?

A szék még a felnőttek esetében is sokszor problémás. Mennyire legyen kényelmes? Legyen-e kartámasza, hátra lehessen-e dőlni? A kisebbek (jó esetben) még nem töltenek hosszú órákat az asztal fölött görnyedve leckeírással. Az első néhány évben olyan ülőalkalmatosságot érdemes beszerezni, aminek nincs karfája. Legyen gurulós, az több szempontból is hasznos, és a gyermek is szeretni fogja. Jó, ha a háttámlája van olyan hosszú, hogy akár tényleg hátra neki tudjon támaszkodni. Pusztán a komfort miatt, ha műanyag az ülőrésze, akkor párnát is vegyél rá. Egy ilyen forgószék, mint amilyen ebben az encsi házban is helyet kapott, főleg a nagyobbaknak vagy a felnőtteknek jó választás.

Családi ház,Encs

Világítás

Ha lehet, akkor minél több természetes napfényt kapjon az asztal. Az esti órákra vagy amikor szükséges jó minőségű lámpa álljon rendelkezésre, ami minél nagyobb területet világítson meg úgy, hogy közben ne bántsa a szemet.

Nézd meg a többi ingatlant a Startlak.hu oldalon

 

Vissza a Hello, Otthon! főoldalra