2023.02.23.

Hozd ki a maximumot gyermeked szobájából

Hozd ki a maximumot gyermeked szobájából
A gyerekszoba - legyen bármilyen kis kuckó - a lurkóknak egy egész birodalmat jelent. Ide vissza lehet vonulni játszani, biztonságot nyújt, és ha gyermeked már elég nagy, akár a saját ízlése szerint is alakíthatja, díszítheti. Utóbbihoz azért nem árt némi szülői segítség, hiszen felnőttként már van tapasztalatod, hogy milyen színeket érdemes kerülni, vagy milyen bútor beszerzése praktikus. A gyerekszoba berendezésével akkor lesz mindenki elégedett, ha a lurkót is bevonod (életkorának megfelelő mértékben) a kialakításába.

hirdetés


Színes gyerekkor

Míg a babaszoba kialakítása teljesen a szülők elképzelései, ötletei és kreativitásuk alapján valósul meg, addig már egy óvodásnak konkrét elképzelései vagy igényei jelentkezhetnek. Bár sztereotipnek hangozhat, a kis hercegnők szívesen veszik körbe magukat rózsaszín pompával, ahol igazi királylánynak érezhetik magukat. A kisfiúknak esetében nehezebb a dolgunk: könnyű túlzásba esni a zöld, a kék, esetleg halványszürke kombinációkkal, ügyeljünk arra, hogy a helyiség hangulata maradjon játékos, vidám hangulatú, semmiképp ne legyen a hideg vagy sötét színek miatt nyomasztó.

Ennek a tatabányai otthonnak a gyerekszobájában valószínűleg már iskolás csemete tölti a mindennapjait. Az egyik fal egyszínű lilás árnyalatban tündököl, ami egy kisebbik fal tapétáján is megfigyelhető. A fehéren hagyott falak és bútorok szépen ellensúlyozzák a nőies, de sötét szín mélységét, a puha szőnyeg és a szőrme barátságos kuckóvá alakítja a teret.

elado-csaladi-haz-tatabanya-85674541-k6.webp

Funkcionális bútorok

Erről a szókapcsolatról a kicsik még mit sem tudnak, de szülőként, pláne, ha kis hely áll a rendelkezésedre, akkor érdemes vele megismerkedned és megbarátkoznod. Ha a belmagasság lehetővé teszi, akkor galériaággyal nyerhetsz egy kis plusz helyet. A kisebbeknek szánt modellek elfüggönyözhetőek; puha takaróval, babzsákfotellel egy kis plüss tárolóval remek kis kuckó varázsolható az alvóhely alatt. Ha tudsz lámpát rögzíteni az ágyrácsra, akár még olvasósarokként is szolgálhat.

A kamaszoknak tervezett galériás ágyak alsó részében íróasztal szokott helyet kapni. Ilyenkor is javasoljuk, hogy gondoskodj plusz fényforrásról. Vékony polc vagy mágneses tábla helyezhető az asztal fölé, ahová emlékeket, fontos teendőket írhat ki magának a kiskamasz. A kétszemélyes kanapéágy is jó választás, hiszen megindulnak az ottalvós programok. Praktikusabb, ha egy nagy fekhelyen tudnak beszélgetni és aludni a fiatalok.

Ennek a nagytétényi fiatalnak egy közkedvelt bútortípus a könyvespolca. Az alsó rekeszekben a szoba színének megfelelő tárolók kaptak helyet, ahová számtalan játék vagy mütyür elrejthető. Kisebbeknek a négy polcos változatból ötletes építőkocka szigetet lehet létrehozni.

elado-csaladi-haz-budapest-xxii-kerulet-nagyteteny-89214866-k6.jpg

Mikor kell a gyereknek asztal?

Mire iskolás lesz, mindenképpen szükséges beszerezni egy íróasztalt. Az önálló kreatív tevékenységekhez is jó, ha van olyan bútor, ami az ő méreteinek megfelelő. Természetesen az is jó program, hogy míg te teszel-veszel a konyhában, ő gyurmázik vagy rajzol a konyhaasztalon. Mégis, ha van rá lehetőség, akkor az a legszerencsésebb, ha kényelmesen, nem a földön görnyedve vagy egy jóval magasabb asztalra könyökölve tud építeni, rajzolni.

Az iskolakezdésre nélkülözhetetlen egy jól funkcionáló íróasztal. Átláthatóan lehessen elrendezni benne a füzeteket, könyveket, praktikus, ha „együtt tud nőni” a gyerekkel. A helyes testtartás megőrzése miatt jó választás a dönthető asztallap.

elado-csaladi-haz-remeteszolos-85838919-k6.webp

Ilyen vidám asztalnál jóízűen lehet elfogyasztani az uzsonnát, sőt, akár a kedvenc babákat és plüssöket is vendégül lehet látni egy csésze teára. Neked sem kell félteni a drága alapanyagból készült nívós konyhaasztal épségét, egy ilyen darabon bátran lehet vagdosni, festeni, zsírkrétázni is.

Vissza a Hello, Otthon! főoldalra