2022.09.15.

Így alakul az V. kerület ingatlanpiaca

Így alakul az V. kerület ingatlanpiaca
Cikkünkben bemutatjuk Budapest legrégebbi városrészét, és megvizsgáljuk annak ingatlanpiacát.

A Belváros, illetve a régi Pest alapja egészen a 11. század elejére nyúlik vissza. A kezdetben kereskedőtelepülésként működő terület a fejlődése csúcspontját Mátyás király uralkodása alatt, a 15. században érte el, ekkor a várost azonban még falak vették körül. A török uralom alatt aztán a város majdnem teljes egészében elpusztult, de Buda visszafoglalása után Pest is rohamos fejlődésnek indult: a városfalat lebontották, és elterjedt a Belváros elnevezés is. A következő fordulópontot aztán 1873. jelentette, amikor Pest, Buda és Óbuda egyesült. Az egyesített várost tíz kerületre osztották, melyek közül a Belváros a IV., a Duna és a Váci út között a Belváros határától egészen Újpest határáig nyúló Lipótváros pedig az V. sorszámot kapta. Az V. kerület északi határa 1930-tól a Dráva utca lett, az ezen túli rész az új XIII. kerülethez került. 1950-ben a Szent István körúttól északra fekvő Újlipótvárost is a XIII. kerülethez csatolták, az addig a IV. kerületet képező Belvárost viszont az V. kerülethez, így alakultak ki mai határai. Ekkortól az V. kerület Budapest két városrészét foglalja magába: a Deák Ferenc utcától északra a Lipótváros, attól délre pedig a Belváros, Pest történelmi városmagja található.

A kerületben a legfrissebb, 2021-es statisztikai adatok szerint összesen 25 629-en alkotják az V. kerületi lakosságot. Ez alapján kijelenthető, hogy a kerületben élők száma folyamatosan csökken: a 2011-ben mértnél 419-cel laknak kevesebben a városrészben, míg a 2001-es szintnél több mint 3 ezerrel kevesebben. Ezzel kijelenthető, hogy a főváros egészét alapul véve az V. kerület lakosságszám tekintetében majdhogynem sereghajtó, hiszen az ott mértnél kevesebben csupán a XXIII. kerületben, azaz Soroksáron laknak.

A koltozzbe.hu adatai alapján a kerületben összesen 19 683 lakóépület található, egy lakás átlagos alapterülete 69 négyzetméter. A magánszemélyek által tulajdonolt ingatlanok száma 16 930, önkormányzati lakás a kerületben 1 296 darab van. A bérlakások aránya 22,5 százalék.

A V. kerületi ingatlanok az országos átlagnál 153 százalékkal, míg a megyeinél 78 százalékkal drágábbak. Az előző hat hónapban 14 százalékkal nőtt a településen az ingatlanok átlagára. Az OTP Otthon oldalán jelenleg összesen 1107 eladó ingatlant hirdetnek a felhasználók, míg a kiadó lakások száma eléri a 282-t. Az eladó lakások közül a legolcsóbb 25,9 millió forintért lehet a miénk, míg a legdrágább ingatlan ára meghaladja az 1,6 milliárd forintot. A kiadó lakások közül legolcsóbban havi 150 ezer forintért juthatunk lakáshoz, de találhatunk lakhelyet magunknak akár havi 2,8 millió forintért is. Most pedig lássuk, milyen ingatlanokkal találkozni az V. kerületi kínálatban:

A kerület legdrágább ingatlana:

Eladó ingatlan

A kerület legolcsóbb eladó ingatlana:

Eladó ingatlan

A kerület egyik legolcsóbb kiadó ingatlana:

Kiadó ingatlan

A kerület egyik legdrágább kiadó ingatlana:

Kiadó ingatlan

Vissza a Hello, Otthon! főoldalra