2022.09.12.

Így alakultak az átlagos négyzetméterárak augusztusban

Így alakultak az átlagos négyzetméterárak augusztusban
Nem történt komoly változás egy hónap elteltével sem a hazai ingatlanpiacon, legalábbis a koltozzbe.hu adatai alapján. Eszerint augusztusban a legtöbbet Somogy megyében kellett fizetni az ingatlanokért, míg a legkevesebbet továbbra is Békés megyében kérték el az eladók. A főváros is tartja magát, bőven az országos átlag felett teljesített.

Bár a gazdasági válság árnyékában kevesebbet gondolunk a költözésre, ugyanakkor a legtöbben figyelemmel kísérjük az ingatlanpiaci változásokat. Következő cikkünkben arra vállalkoztunk, hogy összeszedjük neked a legfőbb adatokat, amiből nyomon követheted, hogy árak tekintetében változott-e valami egy hónap leforgása alatt.

Az országos átlag 21 százalékkal nőtt tavalyhoz képest

Talán már senkit sem ér váratlanul az a tény, hogy egy újabb válsággal kell szembenéznünk. Az elérhető lakáshitelek kamatai ennek megfelelően kilőttek, míg az infláció az elmúlt években mért szintet jelentősen meghaladja. A gazdaság rengeteg területe közül talán az ingatlanpiac az egyetlen, amelyik nem rengett meg, a lakásárboom továbbra is brutális méreteket ölt. Ezt az országban tapasztalt átlagos négyzetméterárak is alátámasztják: amíg tavaly augusztusban az ingatlanok négyzetméteréért átlagosan 549 ezer forintot kellett fizetnie a vásárlóknak, addig idénre ez az összeg már jelentősen magasabban, 672 ezer forinton tetőzött. Azaz tavalyhoz képest összesen több mint 22 százalékkal, de idén év elejéhez képest is 13 százalékot meghaladó mértékben nőttek a négyzetméterárak. 

Eladó ház

Somogyban kilőttek az árak

Az ország egészében mért átlagos adatok tükrében érdemes megvizsgálnunk azt is, hogy mi a helyzet az egyes megyékben, hol mennyit változtak az átlagos négyzetméterárak egy hónap leforgása alatt. A rendelkezésre álló adatok alapján a legdrágábbnak idén augusztusban Somogy megye mutatkozott, ahol egy ingatlan egyetlen négyzetméteréért 1,041 millió forintot kellett fizetni. Azaz ezer forinttal kevesebbet, mint júliusban. Ez az adat azonban még így is majdnem kétszeres értéket jelent az 1 évvel korábbinál, amikor „csupán” 597 ezer forintba került egy lakás vagy ház egyetlen négyzetmétere. Ehhez képest szinte ingyen adják az ingatlanokat Békés megyében. Itt az átlagos négyzetméterár továbbra is brutálisan alacsony, mindössze 188 ezer forintot jelent. Ami azonban 9 ezer forinttal magasabb a júliusi adatokhoz képest, míg az egy évvel korábbi szintnél több mint 20 ezer forinttal magasabb.

Budapest = Békés megye X 5

Az ingatlanpiaci folyamatok vizsgálatakor nem feledkezhetünk el a fővárosi viszonyokról sem. Budapesten ugyanis messze többen élnek, mint hazánk egyéb városaiban, ez pedig az árakra is komoly hatással van, azaz pusztán ez a tény képes a többszörösére emelni az árakat. Számszerűsítve: idén augusztusban az átlagos négyzetméterár a fővárosban megközelítette az egymillió forintot, de azért még alatta maradt, és megállt 953 ezer forintnál. Ezzel az ország legolcsóbb megyéjéhez képest a fővárosban továbbra is több mint ötszörös áron lehet csak ingatlanhoz jutni. Az idén augusztusi árak amúgy 145 ezer forinttal magasabbak az egy évvel korábban mérthez képest, de a januárban mért 849 ezer forintnál is 104 ezer forinttal magasabbak.

Eladó ingatlanok az OTP Otthonon
Ha hirdetést szeretnél feladni

Vissza a Hello, Otthon! főoldalra