2023.01.31.

Így illik visszaadni az albérletet

Így illik visszaadni az albérletet
Amikor valamilyen okból megszűnik a bérleti szerződés, az albérlőnek nem csak új lakást kell keresnie, hanem a jelenlegit is legalább olyan állapotban kell visszaadnia a tulajdonosnak, ahogyan ő átvette. A vitás helyzetek elkerülése érdekében egy alapos szerződés azt is tartalmazza, hogy annak lejártakor kell-e tisztasági festést csinálni és mi tartozik bele a természetes, használatból eredő avulás kategóriába. Már csak azért is érdemes ezeket tisztázni, hogy ne vesszen kárba az egy- vagy kéthavi kaució.

hirdetés


A szerződés mindkét félre vonatkozik

Az ingatlan bérbeadásának megszűnésével felmerülhetnek kérdések, amikre egy tapasztalt ügyvéd már a dokumentum megírásakor kiemelt figyelmet fordít. Ilyen például, hogy a kiköltözésen kívül milyen helyreállítási teendője van a volt bérlőnek. Természetesen nem kell felújítani az ingatlant, de ha betört egy ablak, vagy leszakadt a redőny, azt meg kell csináltatni. Ha kisállatot is tarthattál a lakásban, aki nem kímélte a tapétát, akkor ennek javításáról is gondoskodnod kell. Röviden: úgy kell a tulajdonosnak visszaszolgáltatni a bérleményt, ahogy átvetted. Ellenben a csőtörés, penészesedés általában olyan probléma, ami nem az éppen ott lakó életviteléből származó probléma, ezeknek a javíttatása általában a bérbeadót terheli.

kiado-teglalakas-budapest-ix-kerulet-rehabilitacios-terulet-ix--89609979-k1.webp

Mit vihet magával a bérlő kiköltözéskor?

Evidensnek tűnik, mégis számtalan vitás eset van, amikor a bérlő és a bérbeadó elszámolási, egyéb vitás kérdésekben nem tud megegyezni. Minden olyan ingóság, amit a bérlő vitt az ingatlanba, őt illeti meg, annak elszállításáról neki kell gondoskodni. A felek megállapodhatnak abban, hogy a lakásban hagyott értékekért a bérbeadó megfizeti az ellenértékét. Ha huzamosabb ideig lakott a bérlő a lakásban, és méretre csináltatott egy előszobabútort, akkor a törvény szerint nem élhet az elviteli jogával, ellenben a bérbeadó kártalaníthatja.

kiado-teglalakas-budapest-vi-kerulet-nagykoruton-beluli-terulet-89340003-k1.webp

Utolsó simítások

Miután a költöztető cég elszállította a bútorokat, illik egy utolsó általános takarítást csinálni. Az üres térben könnyen és gyorsan le lehet pókhálózni a plafont és a sarkokat, a porszívóval nem kell kerülgetni már semmit és a felmosás után tiszta illat marad a lakásban. Amennyiben gépesített volt az albérlet, akkor a háztartási gépeken is célszerű egy üres járatos vízkőtelenítő, tisztító átmosást végezni.

kiado-teglalakas-budapest-xxiii-kerulet-soroksar-89585453-k1.webp

A beköltözéskor elkért kaució csak abban az esetben jár vissza a bérlőnek a szerződés megszűnésekor, ha épségben adja vissza a bérleményt, és nem halmozott fel közüzemi vagy közös költség hátralékot. Ez általában 1-3 havi bérleti díj összegének felel meg, amire szükség lehet az új albérlet kauciójának kifizetésekor is. Ha valaki szeretné ezt hiánytalanul megkapni, akkor a javításokat minél hamarabb javasolt elvégeztetni, vagy egyeztetni a bérbeadóval, hogy kinek a reszortja, hogy ne az utolsó pillanatban kelljen szakembert keresni.

Láttad már legújabb albérletválogatásunkat?

Ha eladó ingatlant keresel, ide kattints

Vissza a Hello, Otthon! főoldalra