2023.03.14.

Így lehet őszig tartó virágpompa az erkélyeden

Így lehet őszig tartó virágpompa az erkélyeden
Lassan itt az ideje, hogy beszerezd a balkonra a színes virágokat, ha élvezed a kertészkedést és a színes virágok látványát az erkélyeden. Kísérletezhetsz fűszernövényekkel, chilivel, vagy olyan hasznos növényekkel, amik távol tartják a szúnyogokat, a lényeg, hogy mindig vedd figyelembe a balkon adottságait és olyan virágokat válassz, amiknek ki tudja elégíteni az igényeit. Ebben a bejegyzésben olyan növényeket gyűjtöttünk össze, amik sokáig tündökölhetnek neked.

hirdetés


Cserép vagy virágláda?

Mindkettő jól mutat a balkonon, de akár a mennyezetről is lógathatsz le egy-egy csüngő fajtájú növényt. Szárazságtűrő típusokat ültethetsz balkonládába is, hiszen ezeket általában a korlátra szokták aggatni. A félárnyékot kedvelő fajtáknak olyan helyet keress, ahol védve vannak a tűző napsugarak elől - ehhez a cserép alkalmasabb. Az edény alja mindenképp lyukas legyen, hogy a felesleges víz el tudjon folyni és ne keletkezzen pangó víz.

Az ültetés menete

Amikor megvannak a virágok és a leendő helyük, ültesd át őket. Vásárolj jó minőségű virágföldet, ami biztosan nem tartalmaz kártevőket és nem gyomosodik. Töltsd fel félig földdel az edényt, majd tedd rá a növényt. A régi földet hagyd a gyökerén, és vigyázz rá, hogy a mozgatás közben se sértsd meg. Ezután takard be még földdel, és kicsit nyomkodd le a tövénél. Végül alaposan locsold meg.

A virágláda vagy cserép kiválasztásánál vedd figyelembe, hogy a virágok még nőni fognak. A megfelelő méret akkor is fontos, ha egyesével ültetsz, de akkor különösen, ha a ládába több azonos vagy különböző fajta kerül. Sőt, utóbbi esetben még az is tervezést igényel, hogy ezek milyen tulajdonságokkal rendelkeznek.

Népszerű hagymások

A jácint, a csillagvirág, nárcisz és a tulipán a legkedveltebb korai virágok. Ezek közül sajnos csak a jácint és a nárcisz élvezhető viszonylag sokáig. Ezeket a hagymás növényeket leginkább az előkertekben látni, de kis odafigyeléssel lakásban is jól nevelhetők. Ha illatozó jácintot szeretnél az erkélyen nevelgetni, akkor ültetés után ne feledkezz meg a tápoldatozásról. Nagy melegben megnő a folyadékigénye, virágzás után pedig le kell vágni róla a tokkocsányokat. Ha jövőre is szeretnél benne gyönyörködni, akkor a teleltetésről se feledkezz meg. elado-csaladi-haz-budapest-ii-kerulet-remetekertvaros-90353159-k1.webp

Dália, a színkirálynő

A dáliáknak rengeteg változata létezik, így színben, nagyságban biztosan megtalálod azt, amelyik teraszod éke lehet. Kedveli a napsütötte helyet, és akár dézsában, balkonládában is jól érzi magát. A gumó előnevelését és / vagy a magról való csíráztatást is most, márciusban kell elkezdeni, hogy nyáron ki tudd tenni. Egészen az első fagyokig hozza a virágait. elado-csaladi-haz-tahitotfalu-86379284-k6.webp

Csüngő fajták

A mennyezetről lógó kaspókban esztétikusan mutatnak a különböző csüngő típusok. Ez lehet akár egy érdekesebb muskátli, vagy a dúsan burjánzó verbéna. A fentről való lelógatással helyet spórolhatsz a teraszon. Érdemes olyan helyre tenni, ahol nem közlekedtek, különben inkább zavaróvá válik, mint élvezetessé. A locsoláshoz legyen kézközelben olyan alkalmatosság, amelyre stabilan felállhatsz az öntözéskor.
elado-csaladi-haz-veresegyhaz-mezesvolgy-85862223-t6.webp

A kankalin többedmagával látványos

A kankalin vagy más néven primula tipikusan az a növény, ami kertbe, vagy erkélyre való. Nem bírja ugyanis a lakás melegét, ahogy a fagyok is ártanak neki. Csoportosan ültetve mutat a legszebben a balkon egy árnyékosabb részén. Szereti a nedvességet, de nem jó, ha vízben áll. Sokáig tartó virágzással hálálja meg, ha tőzeggel kevert általános virágföldbe ülteted, az alapos öntözés után leöntöd róla a felesleges vizet és virágzáskor némi tápoldattal látod el.
elado-csaladi-haz-vonyarcvashegy-86930984-k6.jpg

Vissza a Hello, Otthon! főoldalra