2023.05.26.Szerző: fá #ingatlaneladás #ingatlanvásárlás

Elakadtál és az ingatlanos is eltűnt? Kerüld el ezeket a csapdákat!

Elakadtál és az ingatlanos is eltűnt? Kerüld el ezeket a csapdákat!
Ha van egy tuti ingatlanosod, szerencsés vagy. Ha azonban nem pörgetsz rendszeresen lakásokat, és így egyet sem ismersz, egy rossz választás nagyon megnehezítheti az életedet. Adunk pár szakértői tanácsot, hogy találd meg azt, akiben nem fogsz csalódni.

Ha lakáseladásba fogsz, és ehhez az ismerőseidtől kérsz tanácsot, biztosan többen fognak rossz példákat mondani ingatlanosokról, akikről így az a kép alakulhat ki benned, hogy náluk csak nagyon kevés kevéssé kedvelt embertípus létezik. Ez azonban csak a hírek terjedésének képlete miatt van így, ami szerint a rossz hír mindig jobban terjed a jó hírnél. Ezért inkább azt tanácsoljuk, tedd félre az esetleges előítéleteket, és próbáld meg ingatlanossal megoldani az eladást.

Nemcsak azért, mert az ingatlanértékesítés óriási nyűg, hanem azért, mert valójában léteznek jó ingatlanosok, akiket ráadásul fel is lehet ismerni. Ha pedig van jó ingatlanosod, akkor kiderül számodra az is, hogy ennek a szakmának valójában olyan szabályai vannak, amik révén nemcsak időt spórolhatsz meg, hanem például megúszhatod az átveréseket is.

Mi most arra vállalkozunk, hogy szakemberek segítségével elmondjuk, honnan tudod megkülönböztetni a kóklert a profitól, illetve hogy mik azok a veszélyek, amiktől egy profi megvédhet téged.

baby-dressed-up-as-business-person.jpg

Barna József, a Városi Ingatlaniroda alapítója szerint az ingatlanértékesítők szakmai hozzáállásában, ügyfélkezelésében és piaci aktivitásában óriási különbségek vannak. A jó ingatlanos kiválasztásához ezt a három dolgot javasolja a szakember:

  1. Nézd át az interneten az ingatlanos fellelhető referenciáit! Vizsgáld meg az éppen aktuális ingatlanhirdetéseinek minőségét, az esetleges ajánlóleveleit, illetve azt, hogy jelen van-e a leglátogatottabb portálokon! Ezek árulkodóak lesznek a tartalmat illetve a piaci jelenlét formáját tekintve, ezért szánd rá azt a néhány percet, és csak ezek után szabad bizalmat adni bárkinek is.
  2. Kérj ajánlást a saját ismeretségi körödből! A személyes ajánlásokban jobban meg lehet bízni, mert olyan tapasztalatokon alapulnak, amelyet valós személyek már átéltek.
  3. Vizsgáld meg a megbízási szerződést! A szakmailag stabil és jó kapcsolatrendszerrel rendelkező ingatlanértékesítő megbízási szerződésének is tükröznie kell az ügyfélbarát hozzáállást. Kerülni kell az egyébként is jogellenes kizárólagosságot, és minden olyan kötöttséget, amely a tulajdonost korlátozza az alapvető jogaiban. Léteznek korrekt és ügyfélbarát megbízási szerződések, amellyel éppúgy elérhető a kívánt cél.

Gadanecz Zoltán, a GDN Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosa azt tanácsolja, hogy érdemes sok adatot kérni. “Ha valaki el akarja adni az ingatlanját, és megbíz valami távoli ismerőst akár, az zsákutca. Nem tudja, kik jönnek megnézni, bemehetnek olyan idegenek is, akik látják akár az ékszereket vagy a tévét. A bizalom akkor van meg, hogy ha egy szakember leellenőrzi, hogy egy érdeklődő nemcsak bemond egy nevet, hanem igazolja magát” - mondta.

Az ingatlanosoknak jelentési kötelezettségük is van a gyanús érdeklődőkről, a profibbak pedig még listát is vezetnek az érdeklődőkről, hogy ha bármi visszaélés történik, akkor legyen mit ellenőrizni. “A kóklereket onnan lehet felismerni, hogy semmiféle dokumentációjuk nincs. A legtöbb egy szerződést sem tud megkötni, de ha kötnek is, akkor is el van spórolva a nyilatkozatban” - mondta a szakember. Szerinte már csak azért is fontos az ingatlaneladást profi ingatlanosra bízni, mert ha nincs például jól vezetett látogatási lista, akkor akár előfordulhat, hogy a lakás minden adatát kiismerve, hamis tulajdonlappal a lakásunkat eladják a fejünk felől.

Röviden úgy lehetne összefoglalni, hogy ne legyél felszínes! Ha már ekkora üzletbe vágsz, akkor legalább szánj rá némi időt arra is, hogy odafigyelsz, kire bízod a lebonyolítást, és a végén még hálát is adhatsz az égnek azért, amiért találtál valakit, aki levette a válladról ezt a feladatot.

Vissza a Hello, Otthon! főoldalra