2022.08.09. #tippektrükkök

Ingatlanunk ellensége, a penész

Ingatlanunk ellensége, a penész

Sokan tagadják ugyan, de a legtöbbünknek volt már dolga penésszel. Így már pontosan tudjuk, hogy a mérgező gomba nem csak a fürdőben jelenhet meg, hanem az egész életterünket megkeserítheti. A következőkben azt mutatjuk be, hogy mi pontosan a penész, hogyan jön létre, s hogy ingatlantulajdonosként mit tehetünk ellene.


Biztosan te is belefutottál már olyan hirdetésbe, aminek a képén látszott, hogy valami nem stimmel a fallal. Sajnos a régi építésű lakásokban gyakori a penészesedés problémája, de nem lehetetlen felvenni ellene a versenyt. Mutatjuk hogyan! 

Mi a penész és miért alakul ki?

A penész egy gombafajta, ami lebontja a közvetlen környezetében lévő szerves anyagokat. A penészesedés szinte bárhol jelentkezhet, ahol megfelelő hőmérséklet és elegendő nedvesség áll a gomba rendelkezésére. Az egyik legismertebb penészgombafajta a feketepenész, mely nemcsak hogy nem szép, de borzasztó egészségtelen is. Megtelepedését alapvetően két tényező határozza meg, a penészesedésnek azonban vannak egyéb feltételei is, melyek a következők:

1. Alacsony a fal felületi hőmérséklete

A penészesedés egyik leggyakoribb oka a fal alacsony felületi hőmérséklete. Ennek hátterében általában a vizes falszerkezet áll. Gyakori penészesedést okozó tényező még, ha a fal hőhidas, vagyis a falfelület hővezetési képessége jobb, mint környezetéé. A hőhidak okozta problémákat nehéz kivédeni, ugyanis bizonyos hőhídtípusok nehezen vagy nem szigetelhetőek.

Penész

2. Túl magas a lakás páratartalma

Tudta? Már a puszta létezésünkkel is párásítjuk a lakásunkat, míg egy négyfős család átlagosan akár 10-14 liter párát juttathat a levegőbe. A vizesedő falak a fent leírt alacsony falfelületi hőmérséklet mellett szintén növelik a levegő páraterhelését, a sok pára pedig felhalmozódhat, ami a nedvesség kicsapódását okozhatja, ezzel megteremtve a penészesedés lehetőségét.

3. Az ingatlan műszaki jellemzői és belső kiegészítői

Ma már szinte alapelvárás, hogy egy ház vagy lakás legyen felújított vagy új nyílászárókkal felszerelve, amelyek minden meleget benn tartanak. Ám a benntartott meleg levegőtől hiába lesz alacsonyabb a fűtésszámla, levegő és szellőztetés nélkül megindul a penészesedés. A folyamathoz ráadásul – bármilyen meglepő is – a berendezési tárgyaink is hozzájárulnak. A falokon lévő műanyagalapú festékek és tapéták például kevésbé ellenállóak a penésznek, illetve a bútorok alatt/mögött is könnyűszerrel kialakulhat a gombásodás. Tipikus “penészesítő” berendezés lehet minden beépített bútor, kiváltképp a konyhabútorok. Ezek alatt ugyanis nem jár a levegő, illetve takarják a falakat, így az általuk borított felületek alacsonyabb felszíni hőmérséklettel bírnak.

Mit tehetünk ellene mi magunk?

A penészesedés elleni védekezés során kiemelten fontos a probléma megelőzése, melynek során érdemes mielőbb kivizsgálnunk az aktuális helyzetet. Azaz tisztáznunk, hogy a penészesedés emberi hibából alakult-e ki, vagy inkább az épület tulajdonságai tehetnek róla? Érdemes a szellőzetlen helyiségekben (például ablaktalan WC, fürdőszoba) szagelszívó/párátlanító berendezéseket felszerelni, emellett páramentesítő készülékek használatával is felvehetjük a harcot a penészesedés ellen.

Persze vannak olyan helyzetek, amikor nem tudjuk mi magunk felvenni a kesztyűt a penészesedés ellen. Ilyenkor feltétlenül szakember segítségét kell igénybe vennünk, és általában a következő munkák elvégzésére van szükségünk: a fal szennyeződésektől való megtisztítása és a durva kiálló szemcsék, érdes felületek, sószerű kivirágzások csiszolással vagy kaparással történő eltávolítása, penészölő (fungicid) tartalmú alapozás elvégzése, az esetleges felületi egyenetlenségek tömítéséhez, tapaszolásához, gletteléséhez kapcsolódó munkák, majd az érintett falfelület festése.

Ha megválnál penészmentes ingatlanodtól
Ha épp ingatlant vennél
Amennyiben álmaid albérletét keresed

Vissza a Hello, Otthon! főoldalra

Találd meg új otthonod 148 116 ingatlanhirdetés között

Keresek
Eladok
Találd meg új otthonod

Hasonló cikkek

Útmutató a legjobb szárítógép vásárlásához
2023.09.10. #energiahatékonyság #tippektrükkök
Útmutató a legjobb szárítógép vásárlásához
A napon száradt ruhák finom illatáról egyre többen mondanak le, és választják helyette a szárítógépet. Ennek legfőbb oka a helyhiány lehet, a gyakori mosás, esetleg a penészesedésre hajlamos falak. Segítünk végiggondolni, hogy érdemes-e beszerezned neked is egy szárítógépet, és ha igen, akkor milyen szempontok alapján válassz.
Mit, hogyan és meddig érdemes fagyasztani? - Tippek és trükkök otthonra
2023.08.28. #eladólakás #eladóház #tippektrükkök
Mit, hogyan és meddig érdemes fagyasztani? - Tippek és trükkök otthonra
Óriási segítség a fagyasztó a háztartásban, hiszen megmenthetjük a kidobástól a készételeket vagy éppen előre beszerezhetjük az alapanyagokat. A fagyasztásnak azonban megvannak a maga szabályai, mert nem lehet mindent jégre tenni, és a közhiedelemmel szemben nem is jelent örök garanciát. De ha okosan használod, akkor néhány hónapot nyerhetsz az élelmiszereknek.
Ezekkel az optikai trükkökkel teheted tágasabbá a legapróbb panelt is
2023.08.21. #lakberendezés #tippektrükkök #felújítás
Ezekkel az optikai trükkökkel teheted tágasabbá a legapróbb panelt is
Egyesek száz négyzetméteres házban sem férnek el, míg mások 35-38 négyzetméternyi kuckóból is élhető otthont tudnak varázsolni. Mi a titkuk? Hogyan lehet egy adott tér adottságait teljes mértékben kihasználni? Megmutatjuk, hogy hogyan tudsz egy kisméretű lakásból tágasabb, rendezett otthon benyomását kelteni.
Garázs vagy fedett beálló: melyik lehet a jobb választás?
2023.08.11. #tippektrükkök
Garázs vagy fedett beálló: melyik lehet a jobb választás?
Biztos tippet nem tudunk adni, hogy melyik lehet a jobb választás, ugyanis mindkét verziónak megvannak a maga előnyei és hátrányai, és ezeket az egyéni szükségleteid és preferenciáid érdemes is figyelembe venned a döntés előtt. Mi inkább abban segítünk, hogy mik lehetnek azok a fontos tényezők, amelyek elvezethetnek a jó döntéshez, és felmerül egy harmadik opció is.
TOP 7 fagyizó a porondon, amiket muszáj neked is letesztelned
2023.07.20. #eladólakás #tippektrükkök
TOP 7 fagyizó a porondon, amiket muszáj neked is letesztelned
Izgalmas ízkavalkád, falatnyi hűsítés édes kalanddal kombinálva. Ha ilyen egyszerű lenne, akkor akár házi fagyigéppel is készíthetnénk díjnyertes fagyikat. A legjobbak azonban vagy Olaszországban tanulták ki a mesterséget, vagy örökül kapják a sikeres alapreceptet. A megfelelő arányú alapanyagokhoz némi kreativitás és fantázia szükséges. Igyekeztünk a legjobbakat összegyűjteni az ország legjobb fagyizói közül.
7 dolog, amit soha ne tárolj a garázsban!
2023.07.19. #családiház #tippektrükkök
7 dolog, amit soha ne tárolj a garázsban!
A kerékpárok, a strandszékek és a mélyhűtő is mehet a kocsi mellé, de van néhány tiltólistás holmi, aminek inkább a házban keress helyet.
Hűsítő édességek, üdítő konyhák - receptek a kánikulára, amikor édeset kívánsz
2023.07.18. #eladóház #tippektrükkök
Hűsítő édességek, üdítő konyhák - receptek a kánikulára, amikor édeset kívánsz
Könnyű és frissítő recepteket válogattunk össze, hiszen a kánikulában is rád törhet az igény édességre. Most lakások helyett néhány gyorsan összedobható, alig néhány összetevős sós és édes ínyencséget ajánlunk a cikkben. De ezzel is az otthonodat teszed komfortossá, hiszen ezekkel például vendégeket is várhatsz, vagy egészséges finomságokat vihetsz magaddal egy piknikre is.
Ezek a legidegesítőbb hibák egy ingatlanhirdetésben
2023.07.16. #ingatlanhirdetés #dekor #tippektrükkök
Ezek a legidegesítőbb hibák egy ingatlanhirdetésben
Sok-sok ingatlanhirdetés átböngészése után felsoroljuk, mit érdemes elkerülni! Ami marad, az a tökéletes hirdetés.
Vegyszermentes és saját minifarmot alakíthatsz ki - kezdd az önellátást balkonkerttel!
2023.07.14. #tippektrükkök #kertészet
Vegyszermentes és saját minifarmot alakíthatsz ki - kezdd az önellátást balkonkerttel!
Még egy talpalatnyi erkélyen is valóságos kertet alakíthatsz ki, ahol nem csak színpompás virágok díszeleghetnek. A balkonkertészet egyre többeket érdekel, hiszen megnőtt az igény a vegyszermentes, nem génmanipulált, illetve mesterségesen előállított táplálékra. Tarts velünk a következő cikk erejéig, ha téged is érdekel, hogyan termeszthetsz az ablakpárkányon epret vagy paradicsomot!