2023.09.15.Szerző: Árgyelán Dorina #eladólakás #lakópark #lakáshitel

Az előző generációknak ment, de te miből fogsz saját lakást venni?

Az előző generációknak ment, de te miből fogsz saját lakást venni?

Lakást az átlagember nemhogy nem évente, de még évtizedenként sem vesz. Sokan egy ingatlanban élik le az életüket, azt szépítgetik, alakítják. De hogyan lehet ma lakáshoz, házhoz jutni? Még ha az árak el is kezdenek csökkenni, már egy 40 millió forintos lakást sem egyszerű megfinanszírozni.


Élet az albérletben

Adódhat olyan élethelyzet, amikor az albérlet jelenti a lakhatásra a megoldást. Fiatalok körében ilyen lehet a szülői háztól való búcsú az egyetemi évek idejére. Esetleg munkahely miatt az eredeti lakóhelyről el kell költözni egy távolabbi településre. Ideig-óráig az albérlet megfelelhet az igényeknek, azonban a mi kultúránkban saját otthon megteremtését programozták belénk.

Ha hosszabb távra szól a bérleti szerződés, akkor kialakulhat egy „mintha a sajátom lenne” érzés, de ez egy felmondással bármikor megszüntethető. Azon túl, hogy bérlőként nem biztos, hogy a saját igényeid szerint alakíthatod a lakást, korlátozva vagy. A főbérlő megszabhatja az állattartást, a falfúrást is.

Miből lesz a fiataloknak a lakása?

Régen sem kapott a szüleitől 18-20 éves korára mindenki akár csak egy kis garzont se, de a lakáshoz jutást megkönnyítette egy-egy nagyvállalatnál történő elhelyezkedés, mivel kedvezőbb feltétellel tudtak hitelt felvenni.

Az öröklés mellett ma szintén a hitelfelvétel, illetve az előtakarékosság jöhet számításba, ha lakást szeretnél venni. Ezeket persze lehet kombinálni, és érdemes tájékozódni a mindenkori állami, -esetleg önkormányzati támogatások feltételeiről.

Gyakran kedvezőbb kamatozású hiteligénylésre van lehetőség, ami egy 20-25 futamidőnél kifejezetten jelentős megtakarítás.

A tavalyihoz képest nagyjából 6%-kal emelkedtek Pécsen a négyzetméterárak a költözzbe.hu adatai alapján elado-panellakas-pecs-85945806-t6.webp

Tervezés és milliók

Az évekig sikeres lakás előtakarékossági modellek vonzereje az éves befizetések után járó 30 százalékos, de legfeljebb évi 72 000 Ft-os állami támogatásban rejlett. Amikor 2018-ban megszűnt a támogatás, az a lakás előtakarosság halálos ítéletével volt egyenlő. Legalábbis abban a formában.

Néhány intézet, köztük az OTP Bank is kidolgozott egy új formát, ami 2023 március óta Lakástakarék Prémium néven elérhető a közönségnek. Maga a megtakarítás mentes az adó- és járulékfizetési kötelezettségektől, valamint az Országos Betétbiztosítási Alap védelmét élvezi.

Egy kis lakás hosszú évekig megfelelhet elado-teglalakas-szeged-felsovaros-91730335-t1.webp

4 vagy 8 év alatt megalapozhatod a lakásvásárlást

A Lakástakarék Prémium szépsége abban rejlik, hogy az új konstrukcióban is elérhetőek bónuszok. A teljes befizetés összegének 10 vagy 30 százalékos kamatprémiumot ad évente egyszer az OTP. A havi befizetés minimális összege 10 000 forint, a maximális pedig 50 000 forintban van meghatározva. Érdemes figyelni a fizetési ütemre, mert a nem rendszeresen fizetett szerződéseknél kevesebb lesz a kamatprémium.

A 4 vagy 8 évre szóló szerződéseknek 180 Ft a számlavezetési díja, illetve van egy számlanyitási díj, ami a szerződéses összeg 1 százaléka. Egy pontosan fizetett, végig futó 4 éves szerződés lejártakor, ha 50 000 forintot tudsz félretenni, akkor a negyedik év végére 2 400 000 forint lesz az összes befizetésed, ami további 240 000 forinttal kiegészül.

A fővárosban is találni modern, lakóparki, új építésű ingatlant 40 millió alatt elado-teglalakas-budapest-xiv-kerulet-92592107-t1.webp

Ha a távolabbi tervek között szerepel a lakásvásárlás vagy felújítás, akkor érdemesebb a hosszabb, 8 éves konstrukciót választani. Egyrészt azért, mert dupla annyi idő alatt duplára emelkedik a befizetés összege (ugyanakkora összeg esetében). Viszont a kamatprémium itt már 30 százalékos.

Kihasználva az 50 000 forintos maximumot, tehát 4 800 000 forint gyűlhet össze a számlán, amihez az OTP 1 440 000 forintot ad. Ez már akár önerőre is elég lehet, de kombinálhatod kedvező kamatozású hitellel, ha a lejáratkor már meg is találtad álmaid otthonát.

Vissza a Hello, Otthon! főoldalra

Találd meg új otthonod 148 116 ingatlanhirdetés között

Keresek
Eladok
Találd meg új otthonod

Hasonló cikkek

Megéri az energiát, ha a fejlesztés eredménye megtakarítás
2023.09.29. #energiahatékonyság #lakáshitel
Megéri az energiát, ha a fejlesztés eredménye megtakarítás
Noha a jelen gazdasági környezet nem kedvez különösebben a nagy otthonfelújításoknak, az OTP Ingatlanpont szakemberei szerint akár részletekben is érdemes belefogni a lakások energetikai korszerűsítésébe. Az aktuális, akár kisebb lehetőségek kihasználásával így olyan értéket lehet létrehozni, amit a piac is egyre inkább méltányolni fog.
Sokat spórolhat egy kiadó lakást kereső diák, ha hajlandó erre a lépésre
2023.09.19. #albérlet #lakáshitel
Sokat spórolhat egy kiadó lakást kereső diák, ha hajlandó erre a lépésre
A legtöbb felsőoktatási intézményben már megkezdődött a tanítás, a kollégiumokban is beindult az élet, már akinek jutott hely, a többiek kénytelenek más lakhatási megoldást keresni. Bár a kiadó lakások bérleti díja emelkedett az otpotthon.hu adatai szerint, a panellakások a legkedvezőbb megoldást nyújthatják a diákoknak.
Slambuccal és nemzetközileg elismert felsőoktatással hívogat Debrecen
2023.09.17. #eladóház #eladólakás #lakópark #ingatlantörténelem #családiház
Slambuccal és nemzetközileg elismert felsőoktatással hívogat Debrecen
Irodalmi nagyjaink közül sokan voltak a debreceni református kollégium diákjai; ez és a Virágkarnevál valószínűleg egybeforrt Debrecen nevével. Hajdú-Bihar vármegyeszékhelye mindemellett igyekszik megújulni is. A cívisváros az utóbbi években új lendületet kapott, ami kétségtelenül előnyére vált. Nézzük, milyen területeken fejlődött a város!
Itt találhatod meg a boldogság kék madarát
2023.09.13. #eladóház #újépítésű #lakópark
Itt találhatod meg a boldogság kék madarát
Mennyire vagy boldog? Megbecsülve érezed-e magad a munkahelyeden? Váratlan tragédia esetén tudnál-e a családodból, baráti körödből valakihez segítségért fordulni? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre várták a válaszokat több hazai és nemzetközi felmérésben, hogy kiderítsék, hogy áll a pandémia után a mentális, pszichés és fizikai jólétünk.
Az öt legidegesítőbb szomszédtípus
2023.09.06. #albérlet #lakópark
Az öt legidegesítőbb szomszédtípus
Mindig olyan szépen indul a költözés, amíg ki nem derül, hogy az egyik szomszéddal mennyi baj van. Alaposan feltérképeztük az idegesítő szomszédokat, és találtunk olyan jellemzőket, amik az átlagosnál sokkal gyakrabban bukkannak fel.
Jön az iskolakezdés - íróasztal variációk nem csak gyerekeknek
2023.08.21. #eladólakás #budapest
Jön az iskolakezdés - íróasztal variációk nem csak gyerekeknek
Az íróasztal sarkalatos pontja a gyerekszobának, de dolgozósarok is értelmezhetetlen nélküle. Ez a bútordarab már az ovis kortól része az életünknek, csak a mérete, kinézete és a funkciója változik. Később a számítógép elhelyezése miatt lehet szükséged egy masszív asztalra. Mutatjuk, melyik korosztálynak milyen az ideális munkaasztal.
Már most érdemes elkezdeni hétvégi házat keresni a Fertő tónál - járd velünk körbe!
2023.08.14. #eladólakás #luxusingatlan #vízpart
Már most érdemes elkezdeni hétvégi házat keresni a Fertő tónál - járd velünk körbe!
Beléptünk a nyár utolsó hónapjába, ezért az idei szezonra már nem érdemes nagyobb terveket szőni, de jövőre is lesz nyár, amire érdemes már most felkészülni, például a pénztárcának megfelelő nyaralót keresni. Kicsit trükközzünk: a Balaton már túl drága? A Velencei-tó meg aztán pláne? Zoomolj ki, és foglalkozz kicsit a Fertő tóval! Már csak azért is, mert így esélyed van átruccanni az osztrák oldalra is. Mutatunk néhány csábító eladó nyaralót.
Miért nem választanának a kertépítők műfüvet a valódi fű helyett?
2023.08.14. #eladóház #eladólakás #kertészet
Miért nem választanának a kertépítők műfüvet a valódi fű helyett?
Vannak olyan felületek, ahol kényelmes a műfű használata, de a természetes füvet nem szabadna ezzel helyettesíteni. A természetben mindennek megvan a maga szerepe, így a fűnek is. Táplálékként, búvóhelyként szolgál, megköti a szén-dioxidot, csökkenti a környezet hőmérsékletét. Ezzel szembe lehet állítani a műfüvet, aminek most elmondjuk a hátrányait, hogy teljesen képben legyél, ha arra készülsz, hogy műfüvet telepíts a kertbe.
Ózd: a város, ami többet érdemelt volna
2023.08.13. #ingatlantörténelem #eladólakás
Ózd: a város, ami többet érdemelt volna
Tudod, miért ilyen rossz a híre a borsodi városnak? És azt tudod, hogy nem is olyan régen még virágzó település volt? Következzék egy kis helytörténet egy borsodi tollából.