2022.09.26.

Jó ár-érték arányú ingatlant keresel? Adunk pár tippet, hogyan találhatod meg

Jó ár-érték arányú ingatlant keresel? Adunk pár tippet, hogyan találhatod meg
Szeretnél a piaci árnál olcsóbban ingatlanhoz jutni? Következő cikkünkben bemutatjuk, hogyan teheted ezt meg, s hogy eközben mire kell figyelned.

hirdetés


„Az ingatlan mindig jó befektetés, tedd abba a pénzed!” – sűrűn hallhatjuk mostanában az alábbi mondatot, nem véletlenül. A gazdasági növekedés ugyanis lassan a végére ér, a helyére pedig a recesszió lép. Ezért nem árt elgondolkodnunk azon, hogy az ún. konjunktúra idején megtakarított pénzünket hogyan tegyük értékállóvá, melyek a számunkra legmegfelelőbb befektetési eszközök. Érdemes jól átgondolni, hogy pontosan mit szeretnénk elérni a pénzünk befektetésével, s hogy annak mennyi idő alatt kellene megvalósulnia. Fontos számításba vennünk, hogy a valuta árfolyama folyamatosan változik, az értékpapírok hozama sem annyira kiegyensúlyozott, míg az arany értéke sem éppen a legfixebb. Ezzel szemben egy ingatlan megvásárlása stabil hozamot kínál számunkra, ráadásul egy lejtmenetet követő gazdasági fellendülés képes a befektetettnél magasabb értéket generálni számunkra. Általában véve tehát az ingatlan a legjobb befektetési forma, főleg akkor, ha sikerül a piaci árnál olcsóbban hozzájutnunk. De vajon mely esetekben juthatunk ár-érték arányt tekintve a legjobb ingatlanokhoz, s mit érdemes tudnunk az ilyen helyzetekről?

„Sürgősen eladó”

Talán mindenkinek ismerős az a szituáció, amikor az eladó valamilyen oknál fogva nagyon gyorsan szeretne túladni az ingatlanán. Ez a helyzet kapóra jöhet bárkinek, aki szeretne olcsón lakást vagy házat venni, hiszen a tulajdonosok sokszor még nagyobb árengedményt is adnak, csak vegyük  meg a portékájukat. Nem ritkán pedig az ingatlanokon akár a jelzálogteher is átvehető, így ha valaki tudja fizetni a hitel részleteit, akkor szinte minimális befektetéssel juthat hozzá akár álmai ingatlanjához.

Vannak azonban olyan tényezők, melyeket mindenképpen érdemes tisztázni mielőtt megvásárolnánk az ingatlant, nehogy később meglepetés érjen minket. Ilyen lehet a múltban történt összes felújítás a lakásban vagy házban, főleg azok, amik nem látszanak (pl. vezetékek cseréje), vagy a lakás fenntartási költségeinek alakulása. Emellett nagyon fontos rákérdezni arra is, hogy volt-e korábban bejegyzett teher az ingatlanon.

Eladó ház

Felújítandót olcsón?

Manapság nagyon sok új építésű ingatlan épül, és a használt lakások/házak piaca is rendkívül telített. Utóbbiak között nagy számban fordulnak elő olyanok, melyek komolyabb felújításra szorulnak, éppen ezért az árukból is lehet alkudni. Az ilyen esetekben persze jogosan merül fel a kérdés a vásárlókban, hogy érdemes-e megvenniük a kiszemelt lakást/házat, vagy éppen az adás-vétellel követik el életük legnagyobb hibáját.

Amit mindenképpen érdemes figyelembe venniük, hogy a felújításhoz szükséges alapanyagárak folyamatosan növekednek, és a munkadíjak sem csökkennek. Ebből adódóan sajnos nem igazán lehet előre tudni, hogy pontosan mennyibe fog kerülni valójában egy felújítás. Szakértők szerint ezért érdemes a tervezettnél mintegy 40 százalékkal magasabb költséggel kalkulálni. Akinek pedig nincsenek már bejáratott szakember ismerősei, annak érdemes óvatosabbnak lennie a felújítással kapcsolatban, hiszen a munkák során bármilyen vis major helyzet felmerülhet, ami többletköltséggel járhat.

Vissza a Hello, Otthon! főoldalra