2023.09.17.Szerző: Árgyelán Dorina #eladólakás #vízpart

Kávé vagy tea gőzölög a csészédben? Ezért megy nehezen az ébredés

Kávé vagy tea gőzölög a csészédben? Ezért megy nehezen az ébredés

A kávé jótékony hatásairól szóló híreket hol megerősítik az orvosok és kutatók, hol pedig erősen cáfolják. Ilyenkor mindig előkerül a másik népszerű reggeli italunk, a tea is, hiszen a teafajták többsége szintén rendelkezik koffeintartalommal. Szavazás indítása helyett lélegzetelállító válogatást mutatunk neked.


Élénkítő koffein, ha nehezen indul a nap

Minden reggel megiszol egy csésze feketét? Vagy inkább hagysz időt az elmélyülős reggelikre és teázásra? Lehet, hogy az első étkezést elképzelni sem tudod kávé vagy tea nélkül, azonban a dietetikusok szerint érdemes kivárni a megfelelő időpontot a fogyasztásukkal. Ami az angolok szokásával ellentétben nem délután 5 órára esik, hanem az ébredést követő 3-4 órában jön el.

Ilyenkorra csökken a normális szintre a szervezet kortizol szintje, ami alvás után megemelkedik. A kortizolt a köznyelvben stresszhormonként is emlegetik, ami a koffein hatására éberség helyett zaklatottság érzését keltheti.

Rituálék

Mind a kávézáshoz, mind a teázáshoz rituálék köthetők. Nemcsak a japánok és a britek kötik össze ceremóniával a teázást. Nem ilyen kötött módon, de mindkét folyadék alkalmas a közösségi, társasági kapcsolatok mélyítésére a mai napig.

Egy üzleti megbeszélés elképzelhetetlen kávé nélkül, de ugyanilyen jól működik teával vagy éppen a magánéletben is. A kiadós beszélgetésekhez jár a finom meleg ital, ami az ellazulásban, megnyílásban segíthet.

Szemet gyönyörködtető látvány a budapesti Hárshegyre elado-egyeb-lakas-budapest-ii-kerulet-harshegy-96538605-t6.webp

Kávé mint gyorssegély

Általánosságban azzal lehet számolni, hogy egy csésze fekete 80-115 milligramm koffeint tartalmaz még akkor is, ha tejjel hígítod. A kávét sokan csak felhörpintik, mások lassabban ugyan, de 10-15 percen belül megisszák. Ahogy a fogyasztását, úgy a koffein érezhető hatását is egy szóval lehet jellemezni: gyors.

Sokan ezért is esnek bele abba a csapdába, hogy naponta több csészével is felhajtanak belőle. Rövid idő alatt felpörget, viszont az élénkség ugyanilyen hamar el is múlik.

Órákig bele lehet merülni a Balaton figyelésébe elado-teglalakas-keszthely-89759957-t6.webp

Tea, a hosszantartó figyelemért

Teázni nem lehet gyorsan. Már csak azért sem, mert a legtöbb teafüvet lobogó vízzel kell nyakon önteni. Kevesen tudnak az égetően forró folyadékból kortyolni, másrészt a mennyiség is nagyobb. Teából minimum 2 decilitert iszol, de nem ritkák a fél literes bögrék sem, míg az eszpresszó egy kortynyi mennyiség.

A Börzsöny és a Morgó-patak ölelésében még élvezetesebb a kávé vagy tea elado-ikerhaz-kismaros-borzsonyliget-91784794-t6.webp

A fekete teák, zöld teák, maté teák nagyjából fele annyi koffeint juttatnak a szervezetbe, mint egy adag kávé. Ez a szám meglehetősen hozzávetőleges, hiszen befolyásolja a pontos típus, a csersavtartalom, hogy mekkora lesz a koncentrációt fejlesztő anyag. A teából felszívódó koffein lassabban fejti hatását, ellenben tovább is tart. Kifejezetten ajánlott egy hosszú napot kiadós reggelivel és teázással indítani, hogy a munkában már érezd a hatását.

Egyik kutya, másik eb

Egyáltalán nem baj, ha elköteleződtél az egyik vagy a másik csoportba, hiszen így vagy úgy mindkét kedvenc felrázza az elméd. Ráadásul nem csak ebben hasonlóak. Mindkét növényből készült főzet antioxidáns, tehát segíthetnek megelőzni a betegségeket.

Felmérésekkel bizonyították, hogy egy átforgolódott éjszaka után a kávé és a tea kombó a legeredményesebb az agyunk felfrissítésére.

Vissza a Hello, Otthon! főoldalra

Találd meg új otthonod 148 116 ingatlanhirdetés között

Keresek
Eladok
Találd meg új otthonod

Hasonló cikkek

Vége a szezonnak: lehet-e olcsóbban balatoni üdülőt venni most?
2023.09.27. #vízpart #ingatlanpiac
Vége a szezonnak: lehet-e olcsóbban balatoni üdülőt venni most?
Az ingatlanok iránti kereslet szezonális, tavasszal és nyáron a vízparti nyaralók, házak ára megugrik, és nagy kérdés, hogy a szezon elmúltával valamelyest rendeződik-e a helyzet. Az otpotthon.hu balatoni ingatlankínálatát elnézve, úgy tűnik, máris vannak olyan nyaralók, amiknek levitték az árat. Ezekből mutatunk párat.
A Dunakanyar legszebb települései: Leányfalu, ahonnan szemmel tarthatod a fél országot
2023.09.26. #ingatlaneladás #vízpart
A Dunakanyar legszebb települései: Leányfalu, ahonnan szemmel tarthatod a fél országot
Rengeteg nyilvánvaló oka lehet annak, hogy valaki a Dunakanyart válassza új otthonául. Ha neked nincsenek meg ezek az okok, most megismerheted őket néhány példán keresztül.
Nyugalom, csend és patakpart - dőlj hátra és élvezd, ahogy Sobri Jóska tette
2023.09.10. #eladóház #ingatlaneladás #családiház #vízpart
Nyugalom, csend és patakpart - dőlj hátra és élvezd, ahogy Sobri Jóska tette
Sokak álma egy csodálatos telek, távol a város zajától, mondjuk pont egy patak partján, ahol élni és kipihenni is a hétköznapokat ideális. Nagy szerencsére bőven akad az OTP Otthon kínálatában ezekkel a kritériumokkal. Mutatunk is négy példát.
Jönnek a dolgos hétköznapok? Dehát a magyarok jelentős része szeptemberben nyaral!
2023.09.09. #vízpart #tippektrükkök
Jönnek a dolgos hétköznapok? Dehát a magyarok jelentős része szeptemberben nyaral!
Az utazási szolgáltatók foglalásaiból az derül ki, hogy sok magyar szeptemberben kezdi meg a nyaralását: a közkedvelt tengerpartokon még ilyenkor is lehet fürdeni, és a perzselő forróság elmúltával a városnéző kiruccanás is kellemesebb. És talán, ami a leglényegesebb: anyagilag szeptemberben jobban megéri, hiszen ilyenkor sok helyen a szállás is olcsóbb és a repülőjegyekhez is kedvezőbben lehet hozzájutni.
Kezdd el tervezni a következő nyarakat! A pénztárcához mérten is van élet
2023.09.04. #vízpart #ingatlanvásárlás
Kezdd el tervezni a következő nyarakat! A pénztárcához mérten is van élet
A jó hír, hogy jövőre is lesz nyár, és talán nem ördögtől való gondolat, és neked is eszedbe juthatott, hogy milyen jó lenne a következő szabadságokat egy kellemes és megfizethető környezetben tölteni. Ha közvetlen vízpartra nincs is pénzed, egy közkedvelt fürdő és strand közelében is találhatsz ideális helyet, ahol kikapcsolódhatsz, és ahol kedvezőbb áron juthatsz ingatlanhoz. Ilyenből mutatunk pár példát.
Privát Balaton-partért nagyobb ház - és kié a közvetlen vízpart a világban?
2023.08.28. #vízpart #építkezés
Privát Balaton-partért nagyobb ház - és kié a közvetlen vízpart a világban?
A vízpartok a legtöbb országban a legkeresettebb területek közé tartoznak, nemcsak a turisták, hanem az ingatlanvásárlók és a vállalkozók körében is. A víz közelébe vágyók lehetőségei ugyan országonként és vidékenként meglehetősen különbözőek, elsősorban a természeti adottságok, a jogi környezet és a helyi politika szándékai szerint, de jellemző, hogy a beach-ek, fövenyek, strandok felé közeledve sűrűsödnek a konfliktusok. Kié a part, ki és hogyan férhet hozzá? Néhány ország példája következik.
Jön az iskolakezdés - íróasztal variációk nem csak gyerekeknek
2023.08.21. #eladólakás #budapest
Jön az iskolakezdés - íróasztal variációk nem csak gyerekeknek
Az íróasztal sarkalatos pontja a gyerekszobának, de dolgozósarok is értelmezhetetlen nélküle. Ez a bútordarab már az ovis kortól része az életünknek, csak a mérete, kinézete és a funkciója változik. Később a számítógép elhelyezése miatt lehet szükséged egy masszív asztalra. Mutatjuk, melyik korosztálynak milyen az ideális munkaasztal.
Neked a Balaton északi partja egy átlagos Riviéra? - nyár végi ingatlankínálat luxusban
2023.08.18. #luxusingatlan #vízpart
Neked a Balaton északi partja egy átlagos Riviéra? - nyár végi ingatlankínálat luxusban
Bár a forgalom visszaesett a nyáron, de van egy módosabb réteg, akiknek a Balaton továbbra is vonzó célpont. Veszprém és Zala vármegyei, Balaton melletti, vagy ahhoz nagyon közeli nagyon luxus lakóparkokat mutatunk. Érdemes végigkattintani őket, álmodozáshoz is.
Most határoztad el, hogy vízparti házat veszel?! Körséta a tavaink körül az olcsóbb sávban
2023.08.16. #eladóház #ingatlaneladás #vízpart
Most határoztad el, hogy vízparti házat veszel?! Körséta a tavaink körül az olcsóbb sávban
Ki ne sóvárogna egy vízparti ingatlan után? A népszerűségük továbbra sem csökken, de csöppet sem mindegy, mennyit kell fizetni egy balatoni, Velencei-tavi, vagy egy Tisza-tavi vízparti házért. De ki tudja, talán éppen ez a gyűjtés segít hozzá egyhez. Nézzük!