2023.10.27.Szerző: OTP Otthon #felújítás #tippektrükkök

Konyhafelújítás okosan – tippek és jótanácsok

Konyhafelújítás okosan – tippek és jótanácsok

A konyhafelújítás izgalmas feladat, és sok évre meghatározza az otthonunk egyik legfontosabb részét. Akkor használjuk örömmel, ha megfelel az igényeinknek és a szokásainknak, minden kéznél van, akkor és ott, amikor és ahol szükségünk van rá.


Több okból adhatjuk a fejünket konyhafelújításra: túl kicsi, elavult, sötét vagy egyszerűen csak meguntunk az aktuális állapotot. Mindegy, hogy mi a kiváltó ok, van pár szempont, amit érdemes megvizsgálni a felújítás megkezdése előtt. Összeszedtük a szerintünk leghasznosabbakat, amikkel nem csak a későbbi bosszúságoktól kímélhetjük meg magunkat, hanem pénzt is spórolhatunk.

elado-csaladi-haz-budapest-xix-kerulet-93523853-t6.webp

Gondoljuk végig mindennapi szokásainkat

A konyha háromszög elvét szem előtt tartva (ami a hűtőszekrény-sütő-mosogató hármasát jelenti) az egyéb bútorok elhelyezkedését a saját szokásaink alapján tervezzük meg. Sokszor sütünk-főzünk egyszerre több mindent vagy nagyobb adagokat? Minél több munkapultra lesz szükségünk. Kicsi gyerekeink vannak? Hasznos lehet a nyitott, amerikai konyhás elrendezés, így az sincs kizárva a családi életből, aki éppen a konyhában tüsténkedik. Nem szeretjük az ételek szagát a lakásan? Akkor válasszunk inkább zárt konyhát, erős, hatékony szagelszívóval.

Sok példát hozhatnánk még, de jól átgondolva a mindennapi rutinunkat, megválaszolhatjuk a saját kérdéseinket.

Használjuk a teret okosan

Írhatnánk, hogy ez főleg a kisebb konyhákra érvényes, de szerintünk nem létezik olyan, hogy valakinek túl sok konyhaszekrénye legyen. Bármennyi polc és fiók áll rendelkezésünkre, előbb-utóbb biztosan megtelnek.

Ezért azt javasoljuk, hogy a rendelkezésünkre álló teret a lehető legjobban használjuk ki. Ehhez pár tipp:

  • A plafonig szerkényezzük be a konyhát. Nem baj, ha túl magasan van, sok olyan eszköz van minden konyhában, amik évente csak párszor kellenek: az óriás méretű tepsiknek vagy a különleges konyhagépeknek nem kell mindig kéznél lenniük, irány a felső polc!

  • Ha kicsi az alapterület vagy sötét a helyiség, nyissuk össze a nappalival vagy az étkezővel. így nem csak tágasabb lesz az érzetünk, de berendezni is könnyebb lesz. Ebben a XVI.kerületben található családi házban például egy étkezőpult beépítésével nyertek két főnek elegendő étkező részt és jól használható plusz pultfelületet is.

elado-csaladi-haz-budapest-xvi-kerulet-rakosszentmihaly-90400247-t6.webp

  • Kerüljük a nyitott polcokat és az üveges szekrényeket. Egy-egy ilyen elem belefér, de ha túl sok van, akkor nehéz lesz rendet tartani a konyhában, minél kevesebb dolog van szem előtt, annál jobb.

Tervezzünk alaposan

Ha megvan már az elképzelésünk az elrendezésről és a stílusról, akkor jöhet a méricskélés. Nagyon pontosan le kell mérni minden falat és sarkot, mert a már megvásárolt konyhabútort nehézkes visszacserélni, ha mégsem fér be. Arra is figyeljünk, hogy sajnos a régebbi épületeknél gyakran előfordul, hogy nem zárnak derékszöget a falak, ezt is ellenőrizzük.

A tervezés másik sarkallatos pontja még az egyes csatlakozók helyének meghatározása. Az, hogy hol van a víz, a gáz és az elektromos csatlakozás, ad némi keretet a tervezésnek. Persze ezeken is lehet módosítani, de ha inkább elkerülnénk a falbontást, akkor a meglévő vezetékekhez és konnektorokhoz igazodjunk.

Ne feledkezzünk meg a világításról sem. Még akkor is nagyon fontos, ha egy nagy ablakos, világos konyhánk van. Sokszor főz az ember este, amikor már sötét van vagy a téli, sötét napokon, amikor egész nap szürkeség van. Ilyenkor jön nagyon jól a körültekintően megtervezett világítás. Ne csak a csillárban gondolkodjunk, az új konyhabútorok legnagyobb részébe már kérhető beépített világítás: a fali szekrények aljába rejtett LED sor vagy izzók szuperül megvilágítják a munkafelületeket.

elado-csaladi-haz-szeged-alsovaros-90924251-t6.webp)


Az OTP Otthon ingatlankereső portálról

Az OTP Otthon az egyik legnagyobb és legdinamikusabban fejlődő hazai ingatlankereső portál, ahol eladó házak, lakások és kiadó ingatlanok is elérhetőek országszerte. Az OTP Otthon célja egy olyan egyedülálló otthonteremtési portál kialakítása, amely iparágakon átívelő megoldásokkal vezeti végig az ügyfeleket az ingatlaneladás, ingatlanvásárlás, bérbeadás és bérlés folyamatán, az új otthon gondolatának felmerülésétől az ingatlan keresésen át egészen a beköltözésig.

ingatlankereső portáleladó házaklakások és kiadó ingatlanok
Vissza a Hello, Otthon! főoldalra

Találd meg új otthonod 149 217 ingatlanhirdetés között

Keresek
Eladok
Találd meg új otthonod

Hasonló cikkek

Fa vagy műanyag nyílászárót válasszak?
2023.12.02. #felújítás #tippektrükkök
Fa vagy műanyag nyílászárót válasszak?
Egy ingatlan felújítása során gyakori feladat a nyílászárók cseréje, nem mindegy azonban, hogy a régi ablakok és ajtók helyére mi kerül. Következő cikkünkben a fa és műanyag nyílászárók tulajdonságait mutatjuk be.
Mivel fűtsünk biztonságosan, olcsón és kevés munkával?
2023.11.25. #tippektrükkök
Mivel fűtsünk biztonságosan, olcsón és kevés munkával?
A cserépkályha nemcsak a hagyományos dizájn és a kényelmes otthoni légkör kedvelt eleme, de számos praktikus előnnyel is bír. Egyedülálló hőtartó képességének köszönhetően órákon át sugároz meleget, még a tüzelés befejezte után is, miközben rendkívüli energiahatékonysággal csökkenti a fűtési költségeket. Környezetbarát mivolta a megújuló fűtőanyagok használatával párosul, így kevesebb szén-dioxidot bocsát ki. A cserépkályha nem csak funkcionális, hanem egy igazi dísz is otthonunkban, hiszen egyedi dizájnnal és személyre szabott megjelenéssel harmonizál a lakás bármely részével. Hosszú élettartama és a modern változatokban megtalálható léghűtési opciók csak hab a tortán, tovább emelve ezen régi-új kedvencünk praktikumát és népszerűségét.
Tökéletes albérlőt keresel? Akkor ez a cikk neked szól
2023.11.18. #albérlet #tippektrükkök
Tökéletes albérlőt keresel? Akkor ez a cikk neked szól
Az ingatlankiadás egyáltalán nem fenékig tejfel, nagyon nehéz megtalálni azt a személyt, akire teljes nyugalommal rábízhatjuk a lakásunkat. Nem is véletlen, hogy ez a folyamat sokszor elég időigényes, a főbérlőknek ugyanis nagyon sok mindenre kell odafigyelniük.
Látod? Nem látod? Na látod! – Avagy a láthatatlan fűtés előnyei
2023.11.17. #eladóház #energiahatékonyság #felújítás
Látod? Nem látod? Na látod! – Avagy a láthatatlan fűtés előnyei
Ha építkezel, ha lakásfelújításban hagyományosan radiátorokat használnak hőleadóként. Ezért szokatlannak és modernnek gondoljuk az olyan alternatívákat, mint amilyen a padlófűtés vagy a szalagradiátor. Pedig utóbbi több mint 40 éve van a piacon, csak szinte láthatatlanul.
Mit érdemes tudni az elektromos fűtőpanelekről?
2023.11.16. #fenntarthatóság #energiahatékonyság #felújítás
Mit érdemes tudni az elektromos fűtőpanelekről?
Az igaz, hogy nincs új a Nap alatt, viszont a már ismert technológiák innovatív köntösbe bújva az újdonság erejével hatnak. Így azok a mostanában újra népszerűvé váló kérdések, hogy ki, mivel fűt, melyik a gazdaságosabb, környezetbarátabb, komfortosabb fűtési mód, ismerősnek tűnhetnek a régmúltból. Így bukkanhatunk rá az elektromos fűtőpanelre, amiről elmondjuk, mit érdemes tudni.
Ez a penészes falakra az utólagos gyógymód
2023.11.13. #felújítás #építkezés #építőanyag
Ez a penészes falakra az utólagos gyógymód
Kevés dolog kiábrándítóbb annál, mint néhány hónappal az új lakás megvásárlása után észrevenni, hogy penészfoltok jelentek meg a falon. A fal vizesedése összetett probléma: azon kívül, hogy csúnya, lassan, de biztosan felemészti az épület szerkezetét a benne élők egészségével együtt. Mi a megoldás?
Hogyan tárolj a konyhában, hogy mindennek legyen helye?
2023.11.11. #lakberendezés #tippektrükkök
Hogyan tárolj a konyhában, hogy mindennek legyen helye?
Időd jelentős részét a konyhában töltöd, hiszen itt készíted el az ételeket, de sokszor itt kap helyet az étkező is. A jól kialakított konyhában minden szinte egy karnyújtásnyira van, és könnyen rendben tartható. Utóbbi azért is fontos, mert itt egy mosogatóban hagyott tányér látványa is rumlis hatást kelt. Márpedig ahhoz, hogy jól érezd magad, a környezetedet is érdemes rendszerezned. Ebben a cikkben a konyhai tárolásra adunk néhány tippet, és mutatunk pár ötletes konyhát az OTP Otthon ingatlanjai közül inspirálódás gyanánt.
Hogyan rendezkedj be az albérletben?
2023.10.28. #albérlet #tippektrükkök
Hogyan rendezkedj be az albérletben?
Vannak, akik rutinos költözők, de mindenkinek volt egy első összepakolása, amiről utólag derült ki, hogy mennyire volt hiányos vagy éppen eredményes. Ebben a bejegyzésben összegyűjtöttük azokat a praktikumokat, amik másoknak beváltak, remélve, hogy így segítünk neked, hogy tényleg azt dobozold be, amire szükséged lehet.
Hamarosan indul a fűtésszezon, használd ki a kandallódat
2023.10.14. #felújítás #lakberendezés #tippektrükkök
Hamarosan indul a fűtésszezon, használd ki a kandallódat
Míg régen a kemence, cserépkályha ontotta a meleget a házakban, az iparosodással megjelenő lakótelepek kisebb méretű lakásaira más fűtési rendszert kellett kidolgozniuk a szakembereknek. A központi fűtés vívmánya egyszerű, és könnyen kezelhető, ám korántsem olyan romantikus ülni a radiátorral szemben, mint egy pattogó tüzet őrző kandalló előtt egy bögre forró csokival a kezedben.