2023.05.25.Szerző: Árgyelán Dorina #budapest #tippektrükkök

Megújítanád a lakást, de nincs sok pénzed? - Ezek a pesti lakások mutatják a pár tízezer forintos lehetőségeket

Megújítanád a lakást, de nincs sok pénzed? - Ezek a pesti lakások mutatják a pár tízezer forintos lehetőségeket
Ha asszociációs játékot játszunk és azt mondom, lakásfelújítás, neked valószínűleg először a következő szavak fognak az eszedbe jutni: drága, esetleg, hogy feszkó. Ennek persze van alapja, hiszen már egy helyiség felújítása is több százezer forintos tétel lehet, nem beszélve az állandó stresszről. Ennek ellenére alkalmasint szükségét érezheted, hogy valamit változtass. Mutatjuk, mihez tudsz kezdeni mindössze pár tízezer forintból.

Lakberendezési trendek jönnek-mennek, te is változol, meg amúgy is, néha szükség van a megújulásra.

Látványos változást hoz a falak átfestése

A lakásfelújítás Jolly Jokere a falak színének megváltoztatása. Alacsony költségvetésből már elképesztő változást tudsz elérni. De mielőtt nekilátsz, döntsd el, hogy mit is szeretnél!

 • Egyszínű felületet?
 • Megbolondítanád valamilyen mintával?
 • A fal közepén egy vastagabb, mintás csíkot szeretnél?
 • Matricát ragasztanál rá?

Míg az egyszínű falak vagy akár a festéssel létrehozott alakzatok jól mutatnak még a fűrészporos tapétán is, a falmatricák csak a tökéletesen egyenes felületeken használhatók. A fűrészporos tapéták ideje amúgy is lejárt a hozzáértők szerint, ha mégis erről van szó, akkor kezdd ennek az eltávolításával a munkát!

elado-teglalakas-budapest-vii-kerulet-90406364-t6.webp

Így érvényesülnek a pasztell színek ebben az eladó budapesti, VII. kerületi téglalakásban.

Készítsd elő a falakat a festéshez

 • Igazítsd ki az egyenlőtlenségeket! Ha vannak már nem használt szöghelyek, lyukak, bemélyedések, akkor ezeket glettel töltsd fel, majd az egészet csiszold simára! Ez meglehetősen unalmas és fárasztó művelet, de megéri a fáradságot, mert ezen múlik a festés tartóssága.
 • Leporolás után tegyél maszkolószalagot azokra a helyekre, amiket nem szeretnél befesteni!
 • Amennyiben mintát szeretnél, annak a formáját is maszkolószalaggal tudod kialakítani. Keverd ki a kívánt árnyalatú festéke(ke)t és kezdődhet a mázolás!

elado-teglalakas-budapest-vii-kerulet-nagykoruton-beluli-terulet-89341632-t6.webp

Ez a szintén VII. kerületi lakás szépen megmunkált fallal és falmatricával rendelkezik.

Eljárt az idő a csempe felett?

A Do it yourself!, azaz a Csináld magad-csoportokban rengeteg inspirációs bejegyzést találhatsz a csempefestésről, amivel megváltoztathatod a konyha, vagy a vizesblokkok kinézetét. Ma már olyan kiváló minőségű termékek közül válogathatsz, amik ellenállnak a vízfelfröccsenésnek.

 • Szerelj le mindent a falakról!

 • Az esetleges hibákat ugyanúgy javítsd, mint a festés előkészítésénél!

 • A divatjamúlt csempét először tisztítsd meg, zsírtalanítsd ecettel vagy citromsavas oldattal, majd töröld szárazra!

 • A különböző csempefestékek felhasználása eltérő lehet, ezért olvasd el már a vásárláskor! Ha alapozó réteget igényel, akkor egyúttal megveheted azt is.

 • Először az alapozót keverd ki, és egy hengerrel kend fel a felületre! A nehezen hozzáférhető helyeken használj ecsetet.

 • Száradás után jöhet a csempefesték. Ezek a fehértől az élénk színesekig elérhetőek, így például egyszínű falra akár stencillel is különleges mintákat varázsolhatsz.

 • A festéket legalább két rétegben vidd fel, és a rétegek között várd meg a száradási időt! A műveletet lakkozással fejezd be, így a végeredmény a vízzel és a sérülésekkel szemben ellenállóbb lesz!

 • Tartsd meg felhasznált készítmények maradékát az esetleges javítási munkákhoz.

elado-teglalakas-budapest-xiii-kerulet-85145267-t6.webp

Látod, ennél a XIII. kerületi eladósorba került lakásnál a lehetőségeket? A csempefestékkel teljesen megváltoztathatod a fürdőt.

Nincs pénzed új bútorra?

Az otthonod stílusát a bútorok stílusa is nagyban befolyásolja. A vásárlók nagy szívfájdalma viszont, hogy az utóbbi években a berendezési tárgyak ára és minősége fordítottan arányossá vált, persze mindig vannak kivételek, hiszen a nemesfából készült darabok folyamatosan nagy értékkel bírtak.

 • Vásárlás helyett alakítsd át a régi bútorokat, vagy szerezz be a bolhapiacról különleges valódi fából készült példányokat! A bútorátalakítás nem könnyű, viszont nagyon időigényes folyamat. Ugyanakkor megéri, hiszen az új külsőben tündöklő konyhaszekrény, komód garantáltan meghatározó tagja lesz az enteriőrnek.
 • A bútoraidnak fóliázással modern megjelenést adhatsz. Ehhez sem árt némi gyakorlat, de ha dolgoztál már öntapadós tapétával, akkor ez sem fog nehézséget okozni. A fóliákat lényegében bármilyen szilárd felületen használhatod, akár az ajtókat is bevonhatod vele.
 • Gondolj arra is, hogy a fogantyúk, kilincs is illeszkedjen a megújult külsőhöz, cseréld le ezeket is!

elado-teglalakas-budapest-xiii-kerulet-angyalfold-90696575-t6.webp

Alakítsd a stílusodhoz régi bútoraidat.

Vissza a Hello, Otthon! főoldalra