2023.09.01.Szerző: Árgyelán Dorina #eladóház #ingatlanvásárlás

Lakásvásárlás hűvös profizmussal - tippek a sikeres üzlethez

Lakásvásárlás hűvös profizmussal - tippek a sikeres üzlethez

A magyarok többsége saját ingatlanban él, vagy legalábbis törekszik a megszerzésére. Egyszerű lakásvásárlás azonban csak a könyvekben létezik. Egy hitel, egy haszonélvezeti jog máris bonyolítja a helyzetet. Az ingatlanvásárlás mindenképpen stresszes, azonban nem mindegy, hogy mennyire. És az sem, hogy 3-5 vagy 10 év múlva is boldog leszel-e a kinézett ingatlantól. Olvasd el a cikkünket, hogy minél több stresszfaktort kiiktathass a tranzakcióból.


Biztosan létrejöhet az adás-vétel?

Amikor találtál 2-3 lehetséges ingatlant is, ahová szívesen beköltöznél, érdemes a földhivatalból kikérned a tulajdoni lapokat. Ez a dokumentum sokat elárul az adott épületről, ami az adás-vétel szempontjából számodra fontos lehet. Kiderül, hogy pontosan ki, illetve kik a tulajdonosok. Ha többen vannak, akkor mielőbb tisztázni kell, hogy mindenki egyetért-e az eladásban, valamint a vételárban.

Megtudhatod azt is, hogy van-e haszonélvezője az ingatlannak, ami akár meg is bonyolíthatja az eljárást.

Hitelek, egyéb terhelések is jelölve vannak a tulajdoni lapon, így ezekre is rá tudsz kérdezni, hogy miképpen tervezi az eladó rendezni, levenni a házról.

Ha rábukkansz arra a házra, ahol el tudod képzelni életed hátralevő részét, első dolgod legyen a földhivatalból kikérni a papírjait! elado-csaladi-haz-budapest-xvi-kerulet-cinkota-95067233-t6.webp

Családi házak esetében ajánlott elkérni az építési szabályzatot és a tervmásolatot, és összeegyeztetni a valósággal. Egy telek beépíthetőségére vannak szabályozások. Igazán kellemetlen, ha csak vásárlás után néhány évvel derül ki a turpisság, és te kapsz bírságot, mert az építtető ezt figyelmen kívül hagyta.

Ha társasházi lakást szemeltél ki magadnak, akkor pedig az Alapító Okiratot tanulmányozd át alaposan. Ebből kiderül a lakás négyzetmétere (előfordulhat 1-2 négyzetméter eltérés), illetve, hogy pontosan mi tartozik a lakáshoz (pince, autóbeálló).

A műszaki állapotot teszteld is!

A lakás bejárása szemle is egyben. Az első benyomás ne vigyen el se pozitív se negatív irányba, próbálj meg objektíven vizsgálódni! Kopogtasd meg a falakat, próbáld ki a nyílászárókat, figyelj a sarkokra, mert a penész jellemzően ott jelenik meg először!

Az elektromos hálózatot úgy érdemes első körben tesztelni, hogy felkapcsolsz minden világítást és bekapcsolsz minden háztartási gépet. Ezzel a módszerrel azonnal kiderül, hogy bírja-e a terhelést a hálózat vagy bővítésre szorul.

Kérdezz rá a villany-és vízvezetékek cseréjére, volt-e, és ha igen mikor! Családi házaknál a kémény bélelése is fontos, hiszen itt is jelentős változások voltak az elmúlt években és több millió forintos tétel lehet a megfelelő bélelés kialakítása.

Ha nem üres az ingatlan, nyugodtan húzz el egy-két bútort, hogy lásd a falak állapotát elado-teglalakas-budapest-vii-kerulet-88408726-t6.webp

Csak pénznyelő ne legyen

A vételár mellett az ingatlan fenntarthatóságának díja is lebegjen a szemed előtt. Ha hosszú távra tervezel az új szerzeményben élni, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy mennyi lesz a rezsiköltség. De akkor sem, ha kiadni tervezed a lakást. Kérd el a közüzemi számlákat és kalkulálj! Az is jelzés értékű, ha az eladó nem hajlandó átadni őket.

Kérdezd ki, hogy milyen jellegű fűtés van, hány fokos a lakás télen, van-e egyedi fogyasztásmérő. Számolj közös költséggel a társasházi lakásoknál, kéményseprési díjjal a kertes övezetben!

Alacsony rezsit ígérnek ebben a megújuló energiát is hasznosító budapesti lakóparkban elado-teglalakas-budapest-xiii-kerulet-92537542-t6.webp

Fedezd fel a környéket is

Ha az épület eddig minden rostán átment, jöhet a tágabb feltérképezés. Tudd meg, hogy milyen közösségbe fogsz költözni.! Csengess be a szomszédokhoz, érdeklődj a környékről! A körülötted élők habitusán túl hasznos információkhoz juthatsz a közeli iskoláról, a helyi vezetésről.

Szánj rá időt és különböző időpontokban is nézd meg az ingatlant!

  • Este mennyire van kivilágítva a környék?
  • Milyen a közlekedés?

Végül, de nem utolsósorban keresd fel a közös képviselőt. Érdeklődj a társasház lakóinak összetételéről, milyen a fizetési hajlandóság, a lakógyűléseken a részvételi arány! Van-e megtakarítása a háznak, lesz-e felújítás, díjemelés, bármilyen változás.

Mivel nagyon sok mindenre kell majdnem egy időben figyelni és a stressz hatására hajlamosak vagyunk elfelejteni dolgokat, készíthetsz magadnak egy listát, hogy mi a következő lépés, mit kérdezz az eladótól, mit ne felejts el megnézni. Stresszoldáshoz pedig olvasd el ezt a cikkünket!


Az OTP Otthon ingatlankereső portálról

Az OTP Otthon az egyik legnagyobb és legdinamikusabban fejlődő hazai ingatlankereső portál, ahol eladó házak, lakások és kiadó ingatlanok is elérhetőek országszerte. Az OTP Otthon célja egy olyan egyedülálló otthonteremtési portál kialakítása, amely iparágakon átívelő megoldásokkal vezeti végig az ügyfeleket az ingatlaneladás, ingatlanvásárlás, bérbeadás és bérlés folyamatán, az új otthon gondolatának felmerülésétől az ingatlan keresésen át egészen a beköltözésig.

ingatlankereső portáleladó házaklakások és kiadó ingatlanok
Vissza a Hello, Otthon! főoldalra

Találd meg új otthonod 149 426 ingatlanhirdetés között

Keresek
Eladok
Találd meg új otthonod

Hasonló cikkek

Szinte biztos, hogy titkok vannak az otthonod alatt
2023.12.03. #ingatlanvásárlás #ingatlantörténelem
Szinte biztos, hogy titkok vannak az otthonod alatt
Kevés olyan pontja akad az országnak, ahol ne állt volna már a mostani épületek előtt is valamilyen emberi építmény. Olyan hely sem sok van, ahol a föld mélye ne őrizne akár évezredek óta emberi maradványokat. De nem kell ilyen messzire menni az időben, Budapest jelentős része is egykori temetőkre épült. Csodás időutazásra indulhatna bárki, ha felfedezhetné a padlója alatti világot.
Okos módszerek a különböző formájú és méretű edények tárolására
2023.12.01. #ingatlanvásárlás #lakberendezés
Okos módszerek a különböző formájú és méretű edények tárolására
Nem férsz a konyhaszekrénybe a túl sok helyet bitorló daraboktól? Kifelé velük! Na, nem úgy, hogy kidobod őket, hanem úgy, hogy rálelsz azokra a tárolási trükkökre, amelyekkel rengeteg helyet spórolhatsz. Megmutatjuk.
Költözz Vácra, az egyik legjobb fekvésű városba!
2023.11.30. #eladóház #ingatlanvásárlás
Költözz Vácra, az egyik legjobb fekvésű városba!
A Dunakanyar egyik legjobb részének a saját adottságai is nagyszerűek, de azt sem érdemes elfelejteni, hogy tömegközlekedéssel is nagyon közel van a főváros.
Mit kértél a Télapótól, vevőt vagy álomotthont?
2023.11.29. #ingatlaneladás #ingatlanvásárlás
Mit kértél a Télapótól, vevőt vagy álomotthont?
Ingatlaneladásnál általános tapasztalat, hogy míg a tavasztól őszig tartó időszakban pörög az ingatlanpiac, a tél mintha holtszezon lenne. De vajon nem éppen ez adja-e a legjobb lehetőséget a vevőknek és az eladóknak? Lássuk, miért is érdemes ebben az időszakban is szétnézni az ingatlanpiacon!
Így válhatsz szimpatikus albérlővé - gyakorlati tanácsok a kevésbé szimpatikusoknak
2023.11.24. #albérlet #ingatlanvásárlás #budapest
Így válhatsz szimpatikus albérlővé - gyakorlati tanácsok a kevésbé szimpatikusoknak
Bizonyos szempontból nagyobb - legalábbis hosszabb ideig tartó - bizalomra van szükség lakáskiadásnál, mint ingatlanértékesítésnél. Nemcsak a lakásnak kell megfelelnie bizonyos elvárásoknak, hanem bérlőnek is. Hogy kettejük között jobban működhessen a kémia, ahhoz tanácsokat adunk.
Egy év alatt nagyot fordult a világ a lakásépítőkkel is
2023.11.16. #ingatlanvásárlás #újépítésű
Egy év alatt nagyot fordult a világ a lakásépítőkkel is
A magyarországi lakásépítési helyzetről publikált legfrissebb KSH adatok nemcsak jelentős visszaesést mutatnak 2022-höz képest, hanem arra is rávilágítanak, hogy még nem hagytuk magunk mögött a gödör alját. Persze ezzel nem vagyunk egyedül, és az Európai Unióban is ritka kivételnek számít, ha valahol még mindig növekvőben van a lakásépítési kedv.
Az egekben járó bérleti díjak ellenére óriási kereslet
2023.11.07. #ingatlanvásárlás
Az egekben járó bérleti díjak ellenére óriási kereslet
Lakásbérlésre egyre többen szorulnak a magas kamatkörnyezetben és a drága ingatlanok miatt, így most ott járunk, hogy a kínálat lassan nem képes kielégíteni a keresletet.
Honnan volt a legszebb a sarki fény?
2023.11.07. #ingatlanvásárlás #kertészet
Honnan volt a legszebb a sarki fény?
Csodás volt az égbolt az előző éjszaka, amikor sarki fényt lehetett látni Magyarország égboltján. Kinéznél az ablakon? Mutatjuk, honnan látszódott a legjobban a gyönyörű természeti jelenség.
Miért szeretjük télen nyáron a faházakat?
2023.11.04. #eladóház #építőanyag
Miért szeretjük télen nyáron a faházakat?
Egy hangulatos faház még akkor is jó érzéssel tölti fel a lelkünket, ha nem is a sajátunk és csak kívülről gyönyörködhetünk benne. Eljátszottunk a gondolattal, hogy milyen érzés lenne egy ilyen impozáns épület teraszán kávézni szombat reggel és hallgatni a madárcsicsergést? Így hát körbenéztünk az eladó ingatlanok között, hogy hol és mennyiért kapható egy romantikus fészek.