2023.10.30.Szerző: fá #építkezés #fenntarthatóság

Minden, amit lomtalanítás előtt tudnod kell

Minden, amit lomtalanítás előtt tudnod kell

Mit tehetsz ki és mit nem? Hol tudsz utánajárni, mikor lesz? Mi legyen azzal a szeméttel, amit nem tehetsz ki? Segítünk.


Magyarország egyik legfurcsább hagyománya a lomtalanítás. Az idelátogató külföldiek legnagyobb megdöbbenésére, ilyenkor teljesen ingyen elszállítják azokat a lomjainkat is az utcáról, amiket nem tudunk csak úgy kidobni a kukába és már el sem tudnánk adni. Lehetőség van megszabadulni a régi bútoroktól, szekrényektől vagy sportszerektől.

Külön öröm, hogy arra sétálva, lomtalanításkor fellelhetünk olyan dolgokat, amik nekünk értékesnek számítanak, és nem kell érte fizetni. Azt persze érdemes figyelembe venni, hogy az antikosoktól kezdve a vasazókig sokan készülnek a lomtalanításokra, és a legértékesebb dolgokat halomba gyűjtve akár egész éjszaka megőrzik az utcán.

Fontos, hogy még lomtalanítás idején sem szállítanak el mindent a kukásautóval. Például sütőolajat, oldószert, akkumulátort és az elektromos hulladékot továbbra is csak az erre kijelölt gyűjtőponton szabad leadni, ide értve a régi tévéket is.

elado-csaladi-haz-helvecia-97387387-k6.webp Kiváló ajánlatnak tűnik ez a Kecskemét közelében található, nagyon jó állapotú ház.

Az ország településeinek egy részén évente több alkalommal is tartanak ilyen akciót, de Budapesten, kerületenként, általában csak egyszer. Annak időpontjáról pedig az önkormányzat tájékoztatja levélben a helyieket, illetve érdemes a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. honlapját ellenőrizni, ahol jó előre megtudhatjuk a kijelölt napokat.

A lomtalanítás napja előtti este 6 után a megjelölt időpontig lehet kipakolni az utcára a lomokat. Vigyázz, mert ha a megadott időpont előtt vagy után tennél ki bármit is, már érkezhet is a szabálysértési büntetés, ami 150 ezer forintig is felmehet.

Fontos, hogy a lomokat ne úgy rakd ki, ahova pottyan: nem szabad sem a gyalogos, sem az autós közlekedést akadályozni, ugyanakkor olyan helyre van szükség, ahova a szemét elszállítását végző jármű közel állhat.

Nem kihelyezhető dolgok: a már említett vegyszerek mellett nem szabad kitenni építési és bontási törmeléket, gumiabroncsot, vegyes háztartási hulladékot, ipari, mezőgazdasági, szolgáltatási tevékenység következtében keletkezett hulladékot, textilt, zöldhulladékot (ág, nyesedék, lomb, fű), szénport, hamut, földet, elkülönítetten gyűjtött üveg-, papír-, műanyag és fémhulladékot, gépjárműroncsot sem.

Érdemes megjegyezni, hogy ha lemaradsz a nagy napról, akkor is van esély a hulladék eltüntetésére: Budapesten három hulladékudvar működik, amik az év bármelyik pontján beveszik a lomot, de előzetesen be kell jelentkezni. Egy alkalommal maximum 150 kilogramm holmit vihetünk, évente 1200 kilót, a szolgáltatás eddig a limitig ingyenes.

Azt is érdemes szem előtt tartani, hogy valójában nem minden szemét, ami nekünk nem kell: a megunt, de nem túlhordott ruháknak örülni fognak a rászorulókkal foglalkozó szervezetek.

elado-csaladi-haz-kosd-90700007-t6.webp Ez a kosdi, acélszerkezetes, új építésű ház direkt úgy készül, hogy ne keletkezzen por, veszélyes hulladék, talajszennyeződés.

A már említett felújítás, építkezés után maradt törmelék elszállítására konténert javaslunk rendelni. A díjszabásról a helyi hulladékgazdálkodóktól lehet érdeklődni. Így elkerülhetők a konfliktusok a szomszédokkal például, és környezetet sem pusztítjuk magunk körül azzal, hogy a patak partjára öntjük a sittet.

Borítókép: Pixabay


Az OTP Otthon ingatlankereső portálról

Az OTP Otthon az egyik legnagyobb és legdinamikusabban fejlődő hazai ingatlankereső portál, ahol eladó házak, lakások és kiadó ingatlanok is elérhetőek országszerte. Az OTP Otthon célja egy olyan egyedülálló otthonteremtési portál kialakítása, amely iparágakon átívelő megoldásokkal vezeti végig az ügyfeleket az ingatlaneladás, ingatlanvásárlás, bérbeadás és bérlés folyamatán, az új otthon gondolatának felmerülésétől az ingatlan keresésen át egészen a beköltözésig.

ingatlankereső portáleladó házaklakások és kiadó ingatlanok
Vissza a Hello, Otthon! főoldalra

Találd meg új otthonod 150 474 ingatlanhirdetés között

Keresek
Eladok
Találd meg új otthonod

Hasonló cikkek

5 praktikus dolog, amire használhatod a tüzelő hamuját
2023.11.29. #fenntarthatóság #tippektrükkök
5 praktikus dolog, amire használhatod a tüzelő hamuját
Kandallós ingatlanban lakni remek lehetőség, de tízből kilenc kandalló- és kályhatulajdonos biztosan utálja kikaparni a hamut. Pedig ha tudnák, mennyi mindenre használható a hamu a ház körül, máris sokkal jobban kedvelnék.
A korszerűségi és kényelmi igényeket maximálisan kielégíti, még sincs most itt az ideje
2023.11.26. #energiahatékonyság #fenntarthatóság
A korszerűségi és kényelmi igényeket maximálisan kielégíti, még sincs most itt az ideje
A változékony energiaárak és a klímaszorongás mellett igazán jó lépésnek tűnik, ha napkollektort telepítesz az otthonodba, akár még ősszel is. Esetleg, ha éppen ingatlant vásárolnál, akkor pedig olyanra esne a választásod, ahol a korábbi tulajdonos ezt a lépést már megtette. Ehhez adunk ötleteket.
7 feladat, amit el kell végezned még tél előtt a kertben
2023.11.21. #kertészet #fenntarthatóság
7 feladat, amit el kell végezned még tél előtt a kertben
Ha még nem kezdtél neki a téliesítésnek, akkor itt az idő, hogy felkészítsd a növényeket a hideg hónapokra.
Ezt az egy dolgot csak a mobilpince tulajdonosok értik igazán
2023.11.20. #eladóház #fenntarthatóság
Ezt az egy dolgot csak a mobilpince tulajdonosok értik igazán
Szinte minden ház egy idő után szűkössé válik a lakóinak; miután belakod az ingatlant, elkezdesz tárgyakat felhalmozni, amik újabb és újabb helyeket foglalnak el. Az is megeshet, hogy a lakás kialakítása miatt hiába szelektálsz rendszeresen, elkelne egy olyan helyiség is, ahova elhelyezheted a dolgaidat. Vagy magadnak elvonuláshoz.
New York egyszerre oldaná meg az elavult irodák és a kevés lakás problémáját
2023.11.17. #fenntarthatóság #építkezés
New York egyszerre oldaná meg az elavult irodák és a kevés lakás problémáját
Előremutató projektben segít az ingatlanfejlesztőknek a város vezetése.
Mit érdemes tudni az elektromos fűtőpanelekről?
2023.11.16. #fenntarthatóság #energiahatékonyság #felújítás
Mit érdemes tudni az elektromos fűtőpanelekről?
Az igaz, hogy nincs új a Nap alatt, viszont a már ismert technológiák innovatív köntösbe bújva az újdonság erejével hatnak. Így azok a mostanában újra népszerűvé váló kérdések, hogy ki, mivel fűt, melyik a gazdaságosabb, környezetbarátabb, komfortosabb fűtési mód, ismerősnek tűnhetnek a régmúltból. Így bukkanhatunk rá az elektromos fűtőpanelre, amiről elmondjuk, mit érdemes tudni.
Mitől lesz jó egy iroda? Egyáltalán létezik jó?
2023.11.15. #energiahatékonyság #fenntarthatóság #ingatlanbefektetés
Mitől lesz jó egy iroda? Egyáltalán létezik jó?
Irodákat építeni évtizedekig egyet jelentett a prosperitással, minél nagyobb és csillogóbb irodák emelkedtek a magasba, ezzel megmutatva, hogy milyen a helyi gazdasági és pénzügyi helyzet. Aztán a pandémia és a home office-ozás tömegessé válása ezt a piacot is teljesen átalakította. Vagy mégsem teljesen?
Ez a penészes falakra az utólagos gyógymód
2023.11.13. #felújítás #építkezés #építőanyag
Ez a penészes falakra az utólagos gyógymód
Kevés dolog kiábrándítóbb annál, mint néhány hónappal az új lakás megvásárlása után észrevenni, hogy penészfoltok jelentek meg a falon. A fal vizesedése összetett probléma: azon kívül, hogy csúnya, lassan, de biztosan felemészti az épület szerkezetét a benne élők egészségével együtt. Mi a megoldás?
Budapest első bevásárlóközpontja még a magyar nyelvnek is adott ajándékot
2023.11.10. #ingatlantörténelem #építkezés #budapest
Budapest első bevásárlóközpontja még a magyar nyelvnek is adott ajándékot
A plázázás mint ige 1996 óta él velünk, és azóta járunk multiplex moziba is. Akkor nyílt meg Magyarország első, nyugati értelemben vett bevásárlóközpontja, a Duna Plaza, ami megőrjítette az országot.