2023.09.13.Szerző: OTP Otthon #ingatlaneladás #budapest #újépítésű

Csak az infláció felével nőtt az új lakások ára Budapesten egy év alatt

Csak az infláció felével nőtt az új lakások ára Budapesten egy év alatt

Közel húszezer fővárosi új lakás adatai alapján egy év alatt az infláció felével nőttek az új lakásárak Budapesten, és 1,46 millió forint a négyzetméterár. Ha valaki új lakást szeretne most venni, átlagosan 104 millió forintért talál. A legdrágább az I. kerület: de melyik a legolcsóbb a fővárosban?


Az új lakás projektek száma valamicskét nőtt május és augusztus között Budapesten, állapította meg a ELTINGA kutatása. A Budapesti Lakáspiaci Riportba került projekteknél ebben az időszakban 5 százalékos növekedést tapasztaltak az előző negyedévhez viszonyítva.

De miért? Nem kezdődött újra lakásépítési láz, a növekedés oka inkább az, hogy nehezebb eladni lakásokat, és sokszor a már lezárásra ítélt projektek ragadnak be, mert egy pár maradéklakást még nem tudtak eladni a lassuló iparági környezetben.

A felmérésben ugyanis 19 161 lakás szerepel, ami kevesebb, mint három hónapja, ennek oka viszont már az, hogy a megjelenő új projektek nem nagyok, hanem csak kisebb fejlesztések.

elado-teglalakas-budapest-iii-kerulet-csillaghegy-90595142-t6.webp Csillaghegyen épül ez az új építésű projekt, amelyben kétszobás lakás ára 71,44 millió forint.

A legfrissebb lakáspiaci kutatás szerint ebben a negyedévben csak 665 új lakást sikerült eladnia a fejlesztőknek, de az egész éves értékesítés is alig több mint kétezer darab. Összehasonlításképpen a Portfolio.hu megjegyezte, hogy az egy évvel azelőtti negyedévben tudták ezt teljesíteni.

Az új építésű lakóparki beruházóknak nyújthat segítséget, hogy egyre több rozsdaövezeti akcióterületet jelölt ki a kormány, így már 19 helyen kedvezményesen fejleszteni, de további területeket is érinthet az 5 százalékos áfa elengedésének kedvezménye.

elado-teglalakas-budapest-ix-kerulet-96799617-t6.webp A megújult Középső-Ferencvárosban már költözhető új lakásokkal várja leendő lakóit ez a pofás projekt.

A felmérés szerint kis mértékű emelkedés, 1,5 százalék látható az átlagos kínálati négyzetméterárakban a nyáron, így jelenleg 1,46 millió forint négyzetméterenként az átlagos fajlagos ár. Ha egy éves távlatban nézzük, úgy viszont 2022 nyara és 2023 nyara között 8,2 százalékos volt az árváltozás. Mivel az infláció augusztusban 16,4 százalékos volt a 2022-höz képest, kijelenthető, hogy az új lakások feleannyira drágultak, mint az infláció.

  • A legnagyobb áremelkedés Budán következett be, 3,6 százalékos áremelkedés volt három hónap alatt.
  • Az átlagos négyzetméterár éppen csak eléri, vagy nem éri el az 1 millió forintot a XVIII., a XXIII. és a XVII. kerületben (984 ezer forint négyzetmétere).
  • A legdrágábbak az új lakások az I. kerületben (átlagosan 2,8 millió forint).
  • A tipikus árszint Budapesten 84 millió forint alatt maradt
  • Ha most szeretnél új lakást venni, átlagosan 104 millióért tudsz.

Forrás: ECRS, Portfolio


Az OTP Otthon ingatlankereső portálról

Az OTP Otthon az egyik legnagyobb és legdinamikusabban fejlődő hazai ingatlankereső portál, ahol eladó házak, lakások és kiadó ingatlanok is elérhetőek országszerte. Az OTP Otthon célja egy olyan egyedülálló otthonteremtési portál kialakítása, amely iparágakon átívelő megoldásokkal vezeti végig az ügyfeleket az ingatlaneladás, ingatlanvásárlás, bérbeadás és bérlés folyamatán, az új otthon gondolatának felmerülésétől az ingatlan keresésen át egészen a beköltözésig.

ingatlankereső portáleladó házaklakások és kiadó ingatlanok
Vissza a Hello, Otthon! főoldalra

Találd meg új otthonod 158 009 ingatlanhirdetés között

Keresek
Eladok
Találd meg új otthonod

Hasonló cikkek

Győr fejlesztése továbbra is lendületben: új lakóparkok a láthatáron
2024.07.08. #eladólakás #újépítésű #lakópark
Győr fejlesztése továbbra is lendületben: új lakóparkok a láthatáron
Győr-Sopron-Moson vármegye székhelyén nem áll le a fejlesztés, sorra épülnek a lakóparkok, egyre dinamikusabban fejlődik Győr.
Itt éltek, akiknek földjük sem volt, ma az egyik legkorszerűbb városrész alakul itt
2024.07.03. #eladólakás #újépítésű
Itt éltek, akiknek földjük sem volt, ma az egyik legkorszerűbb városrész alakul itt
1950 előtt önálló nagyközség volt, azóta Budapest XI. kerületének része. Rengeteg panel épült, de maradtak a régi házakból is, ma már főleg lakóparkok épülnek a főváros ezen a részén.
Így lett a városszéli gyümölcsösből karakteres kertváros
2024.06.28. #eladóház #újépítésű
Így lett a városszéli gyümölcsösből karakteres kertváros
Az Almáskert néhány évtizede még egy viszonylag értéktelen mezőgazdasági terület volt, amelyet a kárpótlás után az új tulajdonosok hosszas küzdelem után tudtak építési telkekké alakítani. De mi van ma a területen?
Minden nap nyaralás: ilyen is lehet az élet egy lakó- és üdülőparkban
2024.06.28. #vízpart #újépítésű
Minden nap nyaralás: ilyen is lehet az élet egy lakó- és üdülőparkban
Képzeld el, hogy egy fárasztó nap után kisétálsz a saját stégedre. Leülsz és lógatod a lábad a vízbe. Egy ideig nézed a hullámokat, aztán hátradőlsz és kék eget bámulod. A feszültség pedig szépen lassan megszűnik. Ilyen nagy szerepe van annak, hogy hol élsz, hogy van-e lehetőség lelassulni, kiszakadni a nyüzsgésből. Néha nem elég, hogy a négy fal között megteremted magadnak a béke szigetét. Pláne, ha az ablakod előtt zúg el a troli vagy döcög a villamos. A következő lakóparkban ezzel szemben megteremtik egy kisvárosi életforma miliőjét, vagy még annál is többet.
Kijevtől Németországig tízezrek elégedettek vele - Budapestre érkeztek ezek a kedvezményes lakások
2024.06.20. #újépítésű #energiahatékonyság
Kijevtől Németországig tízezrek elégedettek vele - Budapestre érkeztek ezek a kedvezményes lakások
Van, aki régóta kacérkodik azzal a gondolattal, hogy új otthont vásárolna egy jó környéken, esetleg befektetés céljából keres lakást, de nem érdemes sokáig habozni, mert azok a kelendő, modern ingatlanok, amelyek minden igényt kielégítenek, illetve amelyeket gyorsan és megfelelő áron bérbe is lehet adni, nagyon gyorsan gazdára találnak. Érdemes azt is szem előtt tartani, hogy a lakás vonzó környéken legyen, ami otthonos és idővel az értéke is növekszik.
Hamarosan költözhetnek az első lakók a City Pearlbe
2024.06.18. #budapest #újépítésű
Hamarosan költözhetnek az első lakók a City Pearlbe
A Soroksári úton megvalósuló City Pearl-beruházás fontos mérföldkőhöz érkezik: idén átadják azt az „A épület” szárnyat, amely 341 lakást és több üzlethelyiséget foglal magába. Vagyis 2024-ben az első bérlők és lakók már be is költözhetnek a Millennium-negyed új városközpontjába - az egykori Közvágóhíd helyén épülő ingatlankomplexumba.
Duna-part, szabadság, otthon: páratlan élmények a Marina Cityben
2024.06.12. #újépítésű #energiahatékonyság
Duna-part, szabadság, otthon: páratlan élmények a Marina Cityben
A jövő városa épül a pesti Duna-parton: a lakások a folyóra és a budai hegyekre kínálnak örök panorámát, 90 000 négyzetméternyi autómentes zöldterület ölelésében.
Elvonulás vagy újrakezdés? Mindkettőre tökéletes ingatlant mutatunk
2024.06.09. #vízpart #újépítésű
Elvonulás vagy újrakezdés? Mindkettőre tökéletes ingatlant mutatunk
Elvonulás. Csend. Fűzfaliget. Nád. Hullám. Megannyi impulzus, ami megnyugtatóan hat a lelkedre. A természet közelsége, illata, hangjai. A fáké, a vízé, az állatoké. Ha nap mint nap szeretnél ezekben a csodákban részesülni, vagy csak időnként lenne szükséged egy elvonulós-feltöltődős helyre, esetleg bérbeadáson gondolkodsz, akkor tudunk ajánlani egy olyan helyszínt Balatonfűzfőn, ami mindegyikhez tökéletes.
Ez nekik a legnagyobb zöldmezős újlakás projektjük a III. kerületben - fotók!
2024.06.04. #budapest #újépítésű
Ez nekik a legnagyobb zöldmezős újlakás projektjük a III. kerületben - fotók!
A következő hetekben több száz boldog újlakás-tulajdonos költözik be a III. kerület legújabb, a Magyar Ingatlanberuházó Zrt.-nek pedig az első zöldmezős lakóingatlanjaiba. 316 lakás, továbbá irodák és üzletek nyitják ajtóikat itt. A következőben a sajtóbejáráson készült tudósításunkat és a fotókat láthatod.