2023.09.13.Szerző: OTP Otthon #ingatlaneladás #budapest #újépítésű

Csak az infláció felével nőtt az új lakások ára Budapesten egy év alatt

Csak az infláció felével nőtt az új lakások ára Budapesten egy év alatt

Közel húszezer fővárosi új lakás adatai alapján egy év alatt az infláció felével nőttek az új lakásárak Budapesten, és 1,46 millió forint a négyzetméterár. Ha valaki új lakást szeretne most venni, átlagosan 104 millió forintért talál. A legdrágább az I. kerület: de melyik a legolcsóbb a fővárosban?


Az új lakás projektek száma valamicskét nőtt május és augusztus között Budapesten, állapította meg a ELTINGA kutatása. A Budapesti Lakáspiaci Riportba került projekteknél ebben az időszakban 5 százalékos növekedést tapasztaltak az előző negyedévhez viszonyítva.

De miért? Nem kezdődött újra lakásépítési láz, a növekedés oka inkább az, hogy nehezebb eladni lakásokat, és sokszor a már lezárásra ítélt projektek ragadnak be, mert egy pár maradéklakást még nem tudtak eladni a lassuló iparági környezetben.

A felmérésben ugyanis 19 161 lakás szerepel, ami kevesebb, mint három hónapja, ennek oka viszont már az, hogy a megjelenő új projektek nem nagyok, hanem csak kisebb fejlesztések.

elado-teglalakas-budapest-iii-kerulet-csillaghegy-90595142-t6.webp Csillaghegyen épül ez az új építésű projekt, amelyben kétszobás lakás ára 71,44 millió forint.

A legfrissebb lakáspiaci kutatás szerint ebben a negyedévben csak 665 új lakást sikerült eladnia a fejlesztőknek, de az egész éves értékesítés is alig több mint kétezer darab. Összehasonlításképpen a Portfolio.hu megjegyezte, hogy az egy évvel azelőtti negyedévben tudták ezt teljesíteni.

Az új építésű lakóparki beruházóknak nyújthat segítséget, hogy egyre több rozsdaövezeti akcióterületet jelölt ki a kormány, így már 19 helyen kedvezményesen fejleszteni, de további területeket is érinthet az 5 százalékos áfa elengedésének kedvezménye.

elado-teglalakas-budapest-ix-kerulet-96799617-t6.webp A megújult Középső-Ferencvárosban már költözhető új lakásokkal várja leendő lakóit ez a pofás projekt.

A felmérés szerint kis mértékű emelkedés, 1,5 százalék látható az átlagos kínálati négyzetméterárakban a nyáron, így jelenleg 1,46 millió forint négyzetméterenként az átlagos fajlagos ár. Ha egy éves távlatban nézzük, úgy viszont 2022 nyara és 2023 nyara között 8,2 százalékos volt az árváltozás. Mivel az infláció augusztusban 16,4 százalékos volt a 2022-höz képest, kijelenthető, hogy az új lakások feleannyira drágultak, mint az infláció.

  • A legnagyobb áremelkedés Budán következett be, 3,6 százalékos áremelkedés volt három hónap alatt.
  • Az átlagos négyzetméterár éppen csak eléri, vagy nem éri el az 1 millió forintot a XVIII., a XXIII. és a XVII. kerületben (984 ezer forint négyzetmétere).
  • A legdrágábbak az új lakások az I. kerületben (átlagosan 2,8 millió forint).
  • A tipikus árszint Budapesten 84 millió forint alatt maradt
  • Ha most szeretnél új lakást venni, átlagosan 104 millióért tudsz.

Forrás: ECRS, Portfolio

Vissza a Hello, Otthon! főoldalra

Találd meg új otthonod 148 116 ingatlanhirdetés között

Keresek
Eladok
Találd meg új otthonod

Hasonló cikkek

Hogyan hirdess jól ingatlant?
2023.09.30. #ingatlaneladás #ingatlanhirdetés
Hogyan hirdess jól ingatlant?
Ha gyorsan és megfelelő áron szeretnénk ingatlant eladni, akkor egy jól megírt hirdetés és hozzá az ingatlant reálisan bemutató képek nagyon fontosak. Mai cikkünkben hoztunk pár tippet, hogy mivel tehető érdekessé és informatívvá a szöveg és mi kell ahhoz, hogy a képek felkeltsék az érdeklődők figyelmét.
Mitől lesz igazán szexi egy otthon? Nem felnőttfilmes forgatásra készülsz
2023.09.30. #eladólakás #budapest
Mitől lesz igazán szexi egy otthon? Nem felnőttfilmes forgatásra készülsz
Kis lakások előnnyel indulnak a szexi otthon címért. Egy picike térben könnyebb meghitt hangulatot elérni, mint a többszobás villákban. Kivéve persze az egykori Playboy-rezidenciát. Viszont, ha nem akarsz direktben kéjlakot kialakítani, csak éppen érzékibbé tennéd az otthonod, akkor ez a cikk neked szól.
Nem állt le az élet a lakóparki beruházásoknál, most az ilyen projektek mennek
2023.09.28. #eladóház #újépítésű
Nem állt le az élet a lakóparki beruházásoknál, most az ilyen projektek mennek
Bár az új lakások piacán a legnagyobb projekteket felfüggesztették, viszont a pár tucat lakásból álló újlakásfejlesztések továbbra is folytatódnak. És ez nem csak Budapestre igaz, hanem országszerte folytatódnak a beruházások. Ezek közül most Pest, Fejér, Győr-Sopron-Moson és Csongrád vármegyében mutatjuk be a választékot.
Így teheted egyszerűvé a kisbabával, kisgyerekkel való költözést
2023.09.27. #eladólakás #budapest #tippektrükkök
Így teheted egyszerűvé a kisbabával, kisgyerekkel való költözést
Van olyan lény, amelyik a körülötte lévő nüansznyi változásra is szuperérzékenyen reagál. Ez a gyerek: legyen szó teliholdról, hideg- vagy melegfrontról vagy egyszerűen csak arról, hogy a körülötte lévők feszültebbek, a baba megérzi. A velük való költözés éppen ezért hatványozottan nehezített terep, hiszen amúgy is stresszes manőver, ami nem is a megszokott környezetben ér véget. Adunk néhány tippet a zökkenőmentes költözéshez.
Három éve még az ingatlanpiac sztárjai voltak, ma a szegmens haldoklik
2023.09.26. #ingatlanbefektetés #budapest
Három éve még az ingatlanpiac sztárjai voltak, ma a szegmens haldoklik
Ha van egy házad az agglomerációban, és megpróbálod eladni, most szinte lehetetlen vállalkozásba fogsz. A járványban még pont fordított volt a helyzet, és ennél a háztípusnál pörgő kereslet jellemezte az ingatlanpiacot, ami mára tetszhalott állapotba került. Mit tehet ma egy háztulajdonos, aki el szeretné adni a házát?
Hol vásároljunk új lakást Budapesten? És miért pont új építésűt?
2023.09.26. #ingatlanbefektetés #újépítésű
Hol vásároljunk új lakást Budapesten? És miért pont új építésűt?
Új lakás vásárlása esetén a vevők legtöbbször az elsődleges szempontok közé sorolják az ingatlan lokációját, állapotát, energiahatékonyságát, hogy milyen a lakás elosztása, megfelelő-e a mérete és természetesen az ára. Ne kerüljön túl sokba, sem a vételkor, sem a fenntartása során. Ez az, amire minden vevő vágyik. Hol keresgéljen, milyen ingatlanok felelhetnek meg a felsorolt elvárásoknak Budapesten?
Imádjuk a pesti körfolyosós házakat, amikben több a lehetőség, mint elsőre gondolnád
2023.09.25. #eladólakás #budapest
Imádjuk a pesti körfolyosós házakat, amikben több a lehetőség, mint elsőre gondolnád
A pesti bérház fogalom. A gangról megközelíthető lakások, hatalmas belmagasság és szecessziós stílusú homlokzat egyaránt a stílusjegyei. A főváros lakosságának hirtelen megnövekedése hívta őket életre, mi pedig a mai napig rajongunk értük.
Bár a fejedben most felcsendült az ismert zene, de Gazdagrét akkor is érdekes, ha nem a Szomszédokról van szó
2023.09.22. #ingatlanvásárlás #budapest #ingatlantörténelem
Bár a fejedben most felcsendült az ismert zene, de Gazdagrét akkor is érdekes, ha nem a Szomszédokról van szó
Sokan talán nem is tudják, milyen mintaszerű lakótelepről van szó.
Őrületesen jól kinéző házakkal pakolják tele a kertvárost
2023.09.18. #budapest #újépítésű #energiahatékonyság
Őrületesen jól kinéző házakkal pakolják tele a kertvárost
Zöld környezet, kényelmes lakópark, miközben élvezheted egy nagyváros belvárosának szolgáltatásait? Ha e három feltételt egyszerre keresed, érdemes egy kis figyelmet Zuglóra fordítani, ahol ráadásul még elképesztően jó házak is nőnek ki a földből.