2024.07.10.Szerző: OTP Otthon #ingatlanpiac #ingatlanárak

Mennyiért lehet most nyaralót venni?

Mennyiért lehet most nyaralót venni?

Nehezebb, de egyáltalán nem lehetetlen dolguk van azoknak, akik most szeretnének venni nyaralót valamelyik kedvelt magyar üdülőhelyen. Az otpotthon.hu ingatlankereső adatai szerint a legtöbb hétvégi házat Siófok és Gárdony környékén hirdetik. A Balaton-parti ingatlanok négyzetméterára a fővároséval vetekszik, a Velencei-tónál és az Orfűi tavaknál olcsóbbak lettek az üdülők tavalyhoz képest.


Nyaralás közben sokan kezdenek álmodozni arról, hogy jó lenne egy vízparthoz közeli saját nyaraló. Főleg az utóbbi években, amikor például a balatoni szállások bérlése nagyon megdrágult. Ráadásul egy hétvégi ház nem csak egy hétre szól, és remek lehetőséget nyújt akár kertészkedésre, vagy ha ki szeretnénk szakadni a városi nyüzsgésből.

A korábbi nyaralóeladási bumm után viszont most kevesebben akarják eladni a hétvégi házaikat – derül ki az otpotthon.hu adataiból. Ezt a tendenciát nemcsak az támasztja alá, hogy tavaly júniushoz képest harmadával csökkent az eladó nyaralók száma, hanem az is, hogy az idei tavaszi szezonkezdéshez képest csak feleannyian értékesítenék a nyaralóikat. Míg áprilisban az otpotthon.hu felületén 1382 nyaralót kínáltak eladásra, addig júniusban már csak 690-et.

A kínálat csökkenése az árakra is hatással volt: a nyaralók átlagos négyzetméterára 2024-ben 9,5 százalékkal magasabb, mint tavaly, ugyanakkor márciushoz képest (658 532 Ft/nm) valamennyivel csökkent a nyár közepére (631 095 Ft/nm).

„A legtöbb hétvégi házat Siófok és Gárdony környékén hirdetik, ám Ráckevén és persze a Balaton északi partján is meglehetősen sok eladó ingatlan van” – mondta Lipták Zsuzsa, az OTP Otthonmegoldások Kft. ügyvezetője.

Országszerte átlagosan 52,3 millió forintot kérnek az eladók egy hétvégi házért. Persze a legnépszerűbb helyeken ennyiért igencsak szerény állapotú faház kapható, és az sem a vízpart közelében, de Balatonfüreden például a hegyoldalban ebben az árkategóriában egy egyszobás erősen felújítandó - gazdasági épületnek készült - házat kapni.

Ahogy minden évben, idén is a Balatonnál a legdrágábbak az ingatlanok: 2023-hoz képest, - ha csak kis mértékben is - tovább drágultak. Sőt, ahogy haladunk előre a nyárban, úgy emelkednek még tovább a balatoni nyaralók árai. Siófokon például átlagosan 1,6 millió forintos négyzetméteráron kínálják az ilyen típusú ingatlanokat, ugyanez tavaly 1,2 millió forint volt. Fonyódon 1,1, Almádiban pedig 1,4 millió forintos négyzetméterárat határoznak meg átlagosan az eladók.

Hasonlóan drágultak tavalyhoz képest a Duna-menti ingatlanok is, igaz, még mindig itt kell a legkevesebbet fizetni egy hétvégi házért. Ráckevén most átlagosan 657 ezer forintot kérnek az eladók négyzetméterenként, ami 3,5 százalékos áremelkedést jelent tavalyhoz képest.

Olcsóbban lehet viszont üdülőhöz jutni az Orfűi tavaknál, illetve a Velencei-tónál is. Orfűn nemcsak tavalyhoz képest, hanem idén hónapról hónapra is csökkent az ilyen típusú ingatlanok ára. Most átlagosan 45 millió forintért juthatunk itt nyaralóhoz az otpotthon.hu adatai alapján.

A Velencei-tónál Gárdonyban kínálják eladásra a legtöbb ingatlant, ráadásul itt is csökkentek évközben az árak. Most átlagosan 825 133 forintos négyzetméterárat határozott meg a kínálati oldal.

A legolcsóbb nyaralóövezet az országban továbbra is a Tisza-tó. Bár 2023-hoz képest drágultak itt is a tó menti településeken az ingatlanok árai, még így is átlagosan 28,4 millió forintért hozzájuthatunk egy-egy hétvégi házhoz a térségben.


Az OTP Otthon ingatlankereső portálról

Az OTP Otthon az egyik legnagyobb és legdinamikusabban fejlődő hazai ingatlankereső portál, ahol eladó házak, lakások és kiadó ingatlanok is elérhetőek országszerte. Az OTP Otthon célja egy olyan egyedülálló otthonteremtési portál kialakítása, amely iparágakon átívelő megoldásokkal vezeti végig az ügyfeleket az ingatlaneladás, ingatlanvásárlás, bérbeadás és bérlés folyamatán, az új otthon gondolatának felmerülésétől az ingatlan keresésen át egészen a beköltözésig.

ingatlankereső portáleladó házaklakások és kiadó ingatlanok
Vissza a Hello, Otthon! főoldalra

Találd meg új otthonod 140 884 ingatlanhirdetés között

Keresek
Eladok
Találd meg új otthonod

Hasonló cikkek

Új országos játék indult: harmadával kevesebbért vinnék az ingatlant
2024.07.23. #ingatlanárak #ingatlanpiac
Új országos játék indult: harmadával kevesebbért vinnék az ingatlant
Szakértők szerint továbbra is jelentősen túlárazottak az ingatlanok Magyarországon, ami hátráltatja a lakáseladást, ugyanakkor előfordul olykor 20-30 százalékos alku is. Alkupiaci körkép.
Aki kis méretű lakást keres, itt mindig találhat megfelelő áron
2024.07.17. #ingatlaneladás #ingatlanárak
Aki kis méretű lakást keres, itt mindig találhat megfelelő áron
Míg korábban slágertermék volt az ingatlanpiacon a panellakás, az utóbbi évben csökkent a népszerűsége. Persze továbbra is van rá kereslet, hiszen jellemzően kisméretű ingatlanokról van, ami a vevők elsődleges célpontja. Ráadásul a befektetők is keresik, hiszen a kisméretű lakások jól kiadhatók.
Az ország egy kicsit nyugatabbra költözött, ami nem csoda, ha ilyen ingatlanok várnak
2024.07.04. #ingatlanpiac #gazdaság
Az ország egy kicsit nyugatabbra költözött, ami nem csoda, ha ilyen ingatlanok várnak
A lakáspiac megtorpanása a hazai költözési kedvet is erősen visszavetette, ez tűnik ki a belföldi vándorlás legfrissebb adatait bemutató KSH-statisztikából. A számok ugyanakkor azt is mutatják, hogy az évek során egyre mobilisabbak lettek az otthonteremtők, hovatovább rekordot is döntöttek 2023-ban.
Vágynak saját lakásra a fiatalok, de azt gondolják, hogy sosem lesz rá elég pénzük
2024.06.25. #ingatlanárak #gazdaság
Vágynak saját lakásra a fiatalok, de azt gondolják, hogy sosem lesz rá elég pénzük
Minden harmadik 25-34 év közötti fiatal borúlátó a tekintetben, hogy képes lesz-e az életben kifizetni egy lakást – derült ki az OTP Otthon és az OTP Bank megbízásából, a közelmúltban készült kutatásból. Mindez nem is csoda, az ingatlankereső portál több mint 160 ezres hirdetési adatbázisa szerint Budapesten átlagosan 1,1 millió forintos négyzetméteráron hirdetik a használt lakásokat és a fővárost nem beleszámítva is, országosan négyzetméterenként 726 ezer forintba kerül egy garzonlakás.
Bécstől olcsóbb, Pozsonynál drágábbak a budapesti albérletek
2024.06.17. #albérlet #ingatlanpiac
Bécstől olcsóbb, Pozsonynál drágábbak a budapesti albérletek
17 százalékkal emelkedett a budapesti lakások bérleti díja 2022-höz képest tavaly az európai városok relatív megélhetési költségeinek összehasonlítását célzó Eurostat tanulmány lakásbérleti díjainak felmérése szerint. A magyar főváros a középmezőnyben, közvetlenül Madrid és Zágráb után jön az uniós országok központjainak rangsorában.
Már nem az V. kerület a legdrágább
2024.06.13. #ingatlaneladás #ingatlanpiac
Már nem az V. kerület a legdrágább
2023-ban a lakáspiac 30 százalékos forgalomcsökkenés mellett 8 százalék körüli nominális drágulást hozott Magyarországon. Ez azt jelenti, hogy tavaly a magas infláció miatt kétszámjegyű körüli reálár-csökkenés következett be. Idén a forgalomban élénkülést mérnek, de a korábbi szárnyalás visszatérésére nem számítunk, írja közleményében az OTP Jelzálogbank.
Már országosan is egymillió forint a lakásoknál az átlagos négyzetméterár a hirdetésekben
2024.06.05. #eladólakás #ingatlanárak
Már országosan is egymillió forint a lakásoknál az átlagos négyzetméterár a hirdetésekben
Áprilisban a lakáshirdetésekben országosan is átlépte az egymillió forintot az átlagos négyzetméterár. Az otpotthon.hu ingatlanhirdetési portál adatait elemezve az látszik, hogy meghatározó súlyt jelentenek a balatoni ingatlanok, ahol 2024 első negyedéve után áremelés kezdődött a különféle ingatlankategóriákban. A Balatontól 10 kilométeres sávban és azon túl azonban már jóval alacsonyabbak az ingatlanárak.
Tolna vármegye ingatlanpiaca: alacsony árak, alacsony forgalom - de miért?
2024.05.29. #ingatlanpiac #családiház
Tolna vármegye ingatlanpiaca: alacsony árak, alacsony forgalom - de miért?
Az ország legkisebb ingatlanpiaca Tolna vármegyében van, ahol a forgalom is alacsony, noha országos viszonylatban is itt vannak szinte a legalacsonyabb árak. Megnézzük az okokat, és megvizsgáljuk Tolnát széltében-hosszában. Most Dombóvárt, Bonyhádot, a névadó Tolnát és Dunaföldvárat, illetve az ingatlanpiacukat vesézzük ki.
Így küzdöttek a túlárazottság ellen a lakáspiacon, de ismét történik valami
2024.05.23. #ingatlanárak #gazdaság
Így küzdöttek a túlárazottság ellen a lakáspiacon, de ismét történik valami
A Magyar Nemzeti Bank legfrissebb lakáspiaci jelentése szerint míg két éve még jelentősen túlárazottak voltak az ingatlanárak Magyarországon, ez tavaly év végére mérséklődött, de az idén ismét nyílhat az olló az átlagárak és a realitás között.