2023.09.12.Szerző: Cs. Z. #eladóház #családiház

Az osztatlan közös tulajdontól nem kell félnetek

Az osztatlan közös tulajdontól nem kell félnetek

Ha egy ingatlannak több tulajdonosa is van, azt osztatlan közös tulajdonnak nevezi a jog. Az ilyen, nem ritka, akár örökléssel testvérek juthatnak így ingatlanhoz, vagy ha többen vásárolnak házat, telket. Mik lehetnek a buktatók?


Közös tulajdonnál minden érintettet megilleti a tulajdonjog, amit a másik sérelmére nem használhat. De nézzük az előnyöket, mert az is van!

  • Az osztatlan közös tulajdonnál felmerülő költségek megoszlanak a tulajdonosok tulajdonhányada arányában, és mindenki kötelesek azt megfizetni. Akár felújítási költségekről, adó- és közterhekről, akár közös költségről legyen szó.
  • De a vételár is kevesebbre jön ki, mintha az egész összeget neked kellene kifizetni.
  • És elővásárlási jog is megilleti a tulajdonos társakat.

Közös telek a XV. kerületben

Ez az 1972-ben épült családi ház egy osztatlan közös tulajdonú, 549 négyzetméteres telken található Pestújhelyen. A két lakásos házban a felső lakás eladó, amit egy zárt lépcsőházból lehet megközelíteni. A lakás 61 négyzetméteres, kétszobás, valamint étkezős konyha, kamra, fürdőszoba, külön WC és előszoba lett kialakítva.

A belmagasság 280 centiméter, a padló parketta. A lakáshoz önálló garázs, pince, tároló, sufni és pihenésre alkalmas kert is tartozik.

15kerulet.jpg

Veszprém környéke

Nemesvámoson 1992-ben építették fel ezt a 72 négyzetméteres, 2+1 félszobás ikerházrészt, az , 500 négyzetméteres telek a szomszéddal osztatlan közös tulajdonban van, de a hivatalos felosztása folyamatban van.

Az első szinten egy nagy szoba, közlekedő, konyha és egy kamra található, a tetőtérben a fürdőszoba és a WC, egy félszoba, valamint még egy erkélyes szoba, ahonnan csodálatos panoráma tárul a környékre, amit a közeli Veszprém és a Balaton határol.

A garázs fölé hangulatos teraszt alakítottak ki. A házat elkezdték felújítani, a tetőszerkezet hátra van.

nemesvamos.jpg

Sorház Debrecenben

A hajdúsági megyeszékhely belvárosában, teljes hosszában utcafronti, nagypolgári, majdnem négy méter belmagasságú, 74 négyzetméteres, felújítandó házat kínálnak megvételre. A lakáshoz egy 2,2 méter magas, boltíves pince és egy tárolásra alkalmas padlásrész is tartozik. Konvektorral lehet felfűteni, de van egy cserépkályha is, illetve megoldható kandalló beépítése is.

Az udvar osztatlan közös tulajdon, melyből a legnagyobb részhányad ehhez a házhoz tartozik. A tágas terek miatt akár vállalkozás céljára is alkalmas, de szép egyedi, tágas otthont is kialakíthatsz.

debrecen.jpg

Ötszobás családi ház Rákoskerten

Pest abszolút külvárosa, ami mintha egy teljesen önálló kisváros lenne függetlenül a fővárostól, itt lelassul az idő: 300 négyzetméteres telken épült, 80 négyzetméteres, 12 négyzetméter fedett terasszal rendelkező 4+1 félszobás, egyszintes családi házat kínálnak megvételre. Minden szobának külön bejárata van.

A háznak pedig két bejárata van, sokféleképpen kialakíthatod a belsőt. Az ingatlan osztatlan közös tulajdon, amely teljesen körbekerített, szeparált, és hivatalos használati megosztással rendelkezik.

17kerulet.jpg

Vissza a Hello, Otthon! főoldalra

Találd meg új otthonod 148 116 ingatlanhirdetés között

Keresek
Eladok
Találd meg új otthonod

Hasonló cikkek

Lapostető, sátortető - Szolnokon is minden menő
2023.09.25. #családiház #ingatlaneladás
Lapostető, sátortető - Szolnokon is minden menő
Miért éppen Szolnok? - kérdezheti az egyszeri sorozatrajongó, amikor Jász-Nagykun-Szolnok vármegyére mutatunk a térképen. A válasz egyszerű: közel van a fővároshoz, élhető nagyságú település, ideális közlekedési és szolgáltatói infrastruktúrával. És ha ennyi még nem elég, a Tisza-parti sétány az év minden szakaszában elvarázsolja az ottaniakat.
Ősszel is lehet csodaszép a kert - és még gondozásmentes is
2023.09.24. #eladóház #családiház
Ősszel is lehet csodaszép a kert - és még gondozásmentes is
A legtöbb tevékenységet élvezetesebb a szabad ég alatt csinálni, mint bent, a házban. Kellemesebb a reggelizés, jobban bele lehet merülni az alkotásba, olvasásba. A kert visszaad valamit a szabadságból, frissen tart fizikailag és mentálisan.
Hangulatos télikertes házak a hideg napokra
2023.09.23. #eladóház #kertészet
Hangulatos télikertes házak a hideg napokra
Javában tart az ősz, és már úgy érzed, hogy hónapok óta bezárva élsz? A következő időszak elszigeteltségére adhat megoldást egy jól szigetelt télikert. A télikert sokféle lehet, kialakíthatjuk az erkélyünkből, beépíthetjük a teraszunk, vagy hozzá is építhetjük a házunkhoz. Minden évszakban élvezhetőek, megfelelő fűtéssel, árnyékolókkal és a nyitható üvegfelületekkel, tökéletes kényelmet biztosítanak télen és nyáron is.
Mi történik Hajdú-Bihar vármegyében?
2023.09.23. #eladóház #ingatlaneladás #családiház #csok
Mi történik Hajdú-Bihar vármegyében?
2024-től nő a falusi CSOK, és a települések listája is módosul, ahol igényelhető. Hajdú-Bihar vármegyében 59 olyan település található, amelyek a felzárkóztatás érdekében rajta vannak a 2024-es falusi CSOK-listán. Nézzük, milyen az ottani ingatlankínálat!
Falusi CSOK-kal is eljuthatsz az ország legígéretesebb vármegyéjébe
2023.09.20. #ingatlaneladás #családiház #csok
Falusi CSOK-kal is eljuthatsz az ország legígéretesebb vármegyéjébe
2024-től nő a falusi CSOK, és a települések listája is módosul, ahol igényelhető. Most az ország legdinamikusabban fejlődő térségét vizsgálunk meg, ahova nyugatra jár az ország.
Hova menekülhetsz Kossuth elől? Mi az, ami közös a magyar városokban és falvakban?
2023.09.19. #eladóház #ingatlaneladás #családiház
Hova menekülhetsz Kossuth elől? Mi az, ami közös a magyar városokban és falvakban?
Magyarországon összesen 3155 település van, ebből 348 város. Ami közös bennünk, hogy szinte nincs olyan közöttük, amelyben ne lenne utca vagy tér Kossuthról, vagy a Petőfiről elnevezve. Most azt is megtudhatod, melyik van hozzád a legközelebb.
Ezeket a lehetőségeket kínálja a falusi CSOK Csongrád-Csanád vármegyében
2023.09.18. #ingatlaneladás #családiház #csok
Ezeket a lehetőségeket kínálja a falusi CSOK Csongrád-Csanád vármegyében
2024-től nő a falusi CSOK-ra felvehető összeg, és azon települések listája is módosul, ahol igényelhető. Mennyiben vonatkozik az új helyzet Csongrád-Csanád vármegyére?
4+1 őszi kerti munka, hogy tavasszal a te kerted legyen zöldebb
2023.09.17. #eladóház #családiház #kertészet
4+1 őszi kerti munka, hogy tavasszal a te kerted legyen zöldebb
Az őszbe fordulás a kerttulajdonosoknak egyet jelent a következő idény előkészítésével. Most van az ideje a gyep, a gyümölcsfák utolsó gondozásának, felkészítheted a növényeidet a téllel szemben, menedéket adhatsz a telek hasznos látogatóinak. Cikkünkből megtudhatod, mit érdemes tenni, ha tavasszal gyönyörű, egészséges kertet szeretnél.
Slambuccal és nemzetközileg elismert felsőoktatással hívogat Debrecen
2023.09.17. #eladóház #eladólakás #lakópark #ingatlantörténelem #családiház
Slambuccal és nemzetközileg elismert felsőoktatással hívogat Debrecen
Irodalmi nagyjaink közül sokan voltak a debreceni református kollégium diákjai; ez és a Virágkarnevál valószínűleg egybeforrt Debrecen nevével. Hajdú-Bihar vármegyeszékhelye mindemellett igyekszik megújulni is. A cívisváros az utóbbi években új lendületet kapott, ami kétségtelenül előnyére vált. Nézzük, milyen területeken fejlődött a város!