2022.09.30.

Milyen költségekkel számolj ingatlanvásárlásnál?

Milyen költségekkel számolj ingatlanvásárlásnál?
Felemelő érzés, amikor az ember átlépi az első saját otthonának a küszöbét. Az ingatlan vásárlás, ha nem is végleges, mindenképpen hosszútávú döntés. A lakás vételárának kifizetése a lakosság többségének komoly kiadást jelent, ami sokszor hitelfelvétellel is párosul. Olvasd el bejegyzésünket, hogy felkészülj az egyéb költségekre is és maradéktalanul élvezhesd a lakásvásárlás izgalmát.

hirdetés


A legjelentősebb összeg a vételár

Évek óta megfigyelhető, hogy egyre magasabb és magasabb áron lehet országosan ingatlant vásárolni. A frekventált városokban (Budapest, megyeszékhelyek) szinte kivétel nélkül drágább a lakások négyzetméterára, mint az őket körülvevő településeken. Ha megvan a környék, ahol a letelepedést tervezed, nézd végig az eladásra kínált otthonkat. Szórd ki azokat, amik valamilyen lényeges szempont miatt nem felelnek meg, és a megmaradtakat állítsd sorrendbe. Írj fel magadnak emlékeztetőket, hogy mi a pozitívuma az adott lakásnak vagy éppen mi a hátránya. Azoknál, amelyeket személyesen is felkeresel vagy jelezték a hirdetésben, hogy irányárról van szó, mindenképpen kérdezz rá, hogy mennyire alkuképes. Lehet, hogy sikerül már itt egy kicsit spórolnod.

a lakosság nagy része hitelt vesz fel lakásvásárláskor
kép forrása: Pexels

Ha nincs elég fedezet

A legtöbben hitelt is vesznek fel a megtakarításaik mellé, és ebből fedezik a vételárhoz szükséges részt. A törlesztőrészlet mellett megjelenhetnek olyan kiadási tételek, mint értékbecslési díj, rendelkezésre tartási díj, folyósítási díj, monitoring díj, tulajdoni lap és térképmásolat beszerzésének költsége. Jó hír, hogy a törlesztőrészleten kívül a többit egyszer kell kifizetned. Az OTP Bank idén bevezetett új termékével reagál a megváltozott ügyféligényekre. Az Évnyerő lakáshitellel haladékot kapunk a tőkefizetésre, így kisebb törlesztőrészletet kell havonta fizetnünk. Az ebből keletkezett megtakarítást pedig a lakásvásárláshoz kapcsolódó egyéb költségekre fordíthatjuk.
a lakosság nagy része hitelt vesz fel lakásvásárláskor
kép forrása: Pexels

Vagyonszerzési illeték

Az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvény alapján a lakástulajdonossá válás vagyonszerzésnek minősül. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy alapesetben az ingatlan bekerülési költségén felül további 4% illetéket kell befizetni. Vannak azonban olyan körülmények, amik csökkentik vagy akár semlegesítik ezt a terhet:

  • ha a vásárlást megelőző 3 évben, vagy az azt követő egy évben eladsz egy másik ingatlant, akkor a két otthon közötti értékkülönbözet után kell illetéket fizetned. Ha az új lakás forgalmi értéke kisebb, mint amit eladtál, akkor mentesülsz az illeték fizetése alól.

  • 35 év alattiak első lakása 15 millió forint értékhatárig illetékmentes, afölött a teljes 4%-ot kell befizetni.

  • A vásárláshoz igényelt vissza nem térítendő állami támogatás (CSOK) összegével csökkenteni lehet az épület értékét, így kisebb tétel után számolják az illetéket.

  • Házastársak és egyenes ági rokonok között létrejött adásvétel esetén nincs illetékfizetési kötelezettség.

  • Telek vásárlásakor akkor mentesülhetsz, ha 4 éven belül lakóházat építesz rá.

  • Kérheted, hogy méltányosságból részletekben rendezd az összeget.

A vásárlást 30 napon belül be kell jelenteni az illetékes hatóság felé (ha ügyvéddel történt az adásvétel, akkor ezt ő intézi), majd Nemzeti Adó, - és Vámhivatal fog írásban értesíteni az illeték pontos összegéről és határ idejéről.

ha lehet, csökkentsd az illetéket
kép forrása: Pexels

Ügyvéd vagy közjegyző?

A hazai gyakorlatban az adásvétel lebonyolításához a felek ügyvédi segítséget kérnek, aminek a költségeit a vevő állja. Az ügyvédi tarifa meglehetősen eltérő a különböző régiókban, de általánosságban annyi elmondható, hogy az ingatlan értékének a 0,5-1 %-át szokták kiszámlázni, illetve ez az összeg nőhet az ügy bonyolultságával. Ez tetemes kiadás, viszont nem lehet forintban mérni azt a biztonságot és szakértelmet, amit egy ügyvéd által megírt szerződés és ügymenet jelent. A szerződés megírásán és ellenjegyzésén kívül megbízhatod a kapcsolódó képviseletek, adminisztrációs feladatok ellátásával. Bár ez tovább srófolja a díjat, ezzel tehermentesítheted magad. Fordulhatsz hozzá jogi tanácsért, hogy amit szeretnél, az hogyan valósítható meg, hogy a jogszabálynak is megfeleljen.

A közjegyzői díjak jóval alacsonyabbak, ráadásul kiszámíthatóbbak, hiszen fix tarifa a munkadíjuk alapja. Mindössze 86.200 Ft egy 10-200 milliós ingatlan esetében, ehhez jön a 10 millió feletti rész 0,2%-a és a 40%-os költséghányad. Viszont ellentétben az ügyvéddel, a közjegyző egyik felet sem képviseli. Korlátozva vannak a lehetőségei tanácsadás terén, viszont a földhivatali bejegyzést, NAV nyomtatvány kitöltését és eljuttatását a hatósághoz vállalja. A közjegyző által kiadott közokirat éppolyan fajsúlyos, mint az ügyvéd által ellenjegyzett szerződés.

időben gondoskodj költöztetőről
kép forrása: Pexels

Egyéb költségek

Főleg családi ház vásárlása előtt szoktak statikust vagy műszaki szakembert felkérni, hogy mondjon szakértői véleményt az ingatlan állapotáról. Amennyiben ez neked is fontos és megerősít a döntésedben, kalkulálj a szakember díjával is.

Az energetikai tanúsítványt az eladó köteles elkészíttetni, így ennek díja őt terheli. Hasznos dokumentum a számodra, mert kiderül belőle az épület energetikai besorolása és javaslatokat is tartalmaz a korszerűsítésre vonatkozóan.

Volt már szó a tulajdoni lap és a térképkivonat lekéréséről; előbbit az ügyfélkapuval rendelkező magánszemélyek évente kétszer díjmentesen lekérhetik. A második után 1000 Ft-ot kell fizetni darabjáért, illetve az e-hiteles tulajdoni lapért 3600 Ft-ot kérnek el. A térképkivonat 2250 Ft-ba kerül.

A vevő a földhivatalnál 6600 Ft ellenében tudja a tulajdonjogát az ingatlan-nyilvántartásba bejegyeztetni.

Már a nézelődéskor fontos szempont, hogy milyen mértékben kell a lakást felújítanod. Elég egy tisztasági festés vagy ablakokat, ajtókat is kell cserélned? Milyen állapotban vannak a vezetékek, járólapok, beépített szekrények?

Ki tud segíteni a költözésben? Van esetleg a baráti társaságodban, ismeretségi körödben, akinek van platós autója? Ha nincs, akkor költöztető céget is kell keresned. Ezek általában óradíjban dolgoznak, ami 6-10.000 Ft is lehet. Számít a távolság, mennyi holmit kell szállítani, emeletről és / vagy emeletre kell-e cipekedni, illetve van-e olyan lift a házban, ami bútorszállításra alkalmas.

számolj az egyéb költségekkel is
kép forrása: Pexels

Tartalék

Úgy számolj az ingatlan vásárlás során, hogy maradjon némi tartalékod. Főleg, ha bonyolultabb az adásvétel, hiszen, ha kicsúszol valamelyik hivatal vagy bank által támasztott határidőből, előfordulhat, hogy újra ki kell kérned a tulajdoni lapot vagy egyéb dokumentumot.

Előfordulhat, hogy a beköltözés után hibásodik meg valami, ami azonnal javításra szorul vagy új bútort kell venned.

Az ingatlanvásárlás egy hosszabb folyamat, és ha nem érnek váratlanul az ügyintézéssel járó határidők és kiadások, akkor valójában egy izgalmas és örömteli időszak kezdete.

Vissza a Hello, Otthon! főoldalra