2021.11.04.

Milyen színt válasszunk egy hálószobának?

Milyen színt válasszunk egy hálószobának?
Életünk csaknem egyharmadát a hálószobában töltjük, így fontos, hogy tökéletes helyszín legyen az ellazuláshoz. A pihenés minőségét a kényelmes ágy és csend mellett több tényező is befolyásolja. Az egyik ilyen tényező a hálószobánk színe, amely hatással van az alvásunkra. Ha megfelelő színekkel vesszük körbe magunkat, könnyebben fogunk elaludni és a közérzetünk is jobb lesz.

hirdetés


Miért is fontosak a színek? Napjainkban a színterápia egy elfogadott és hatékony módja a lelki egyensúly megteremtésének. Ebből adódóan az sem mindegy, hogy a különböző helyiségekben milyen árnyalatokból állítjuk össze a berendezéseket és milyen színűre festjük a falakat. Általában a színekhez kapcsolunk hangulatokat, élményeket (lehetnek jók vagy rosszak) amelyek befolyásolnak minket. Gondoljunk csak a kórházak fehér vagy a fogorvosi rendelők jellegzetes zöld színeire. Azok számára, akiknek van ehhez kapcsolódó élményük, általában nem igazán kedvelik ezeket az árnyalatokat, hiszen felelevenítik a kellemetlen eseményeket.

Ebben a cikkünkben utánajártunk melyek a legmegfelelőbb színek egy hálószobába és melyek azok amelyek kevésbé. Nézzük is:

Pasztell

A semleges pasztell színek nyugtató, lágy hatásúak, ezért érdemes falszínnek egy ilyet választani. Ideális ide tartozó szín a púder rózsaszín, az ég kék, lila vagy a krém színek. Ezeknek az árnyalatoknak köszönhetően, a tér kellemesnek, tisztának tűnik. Ezek a világos, fakó árnyalatok, mint például a puha barack, a pisztácia, a lila és a rózsaszín nemcsak a hálószoba falán, de kiegészítőként ágynemű, lepedő vagy ágy formájában is tökéletes választások lehetnek.

Kék

A kék egy igen közkedvelt színválasztás a hálószobába. Kiváló alternatíva azok számára, akiknek nehézségeik vannak az alvással. A testre és a lélekre is egyaránt jótékony hatással van, így remek azok számára, akiknek szükségük van a kikapcsolódásra egy hosszú nap után. Sokan úgy gondolják, hogy hideggé vagy rideggé teszi a helyiséget, pedig jól kombinálva egyéb színekkel egyáltalán nem kelt hideg hatást.

Lila

A kék és piros keverékéből létrejövő lila a fellendülés és a motiváció színe, csökkenti a fájdalomra való érzékenységet is. A lila halványabb árnyalatai is segítik a pihenést, nem utolsó sorban a vágyat is felébreszti, így nagyszerű opció a szerelmesek számára. Viszont ha inkább egy erőteljes és mély, sötétebb árnyalatra vágysz akkor is lehet a lila  a tökéletes választás, de ügyeljünk arra, hogy ne vigyük túlzásba.

Zöld

A zöld sokunk egyik kedvenc színe, hiszen olyan mintha magát a természetet jelentené. Ez a szín egyszerre felüdítő, pihentető, izgalmas és agyserkentő hatású. Ezek mellett a zöld a fejlődést és a békét szimbolizálja. Jó választás lehet a hálóban, hiszen segít a stressz feloldásában és az érzelmi hangulatváltozások kiküszöbölésében, optikailag is nagyobbá teszi a teret.

Jobb ha kerüljük a hálóban:

Többen használjuk a fehér falszínt otthon, beleértve a hálószobát is, viszont a fehér igazából nem megfelelő szín egy hálószobába. A fehér környezet tudat alatt nyugtalanságot valamint migrént is okozhat. Nem mellesleg steril érzetet is kelthet, ha nincs meleg árnyalatokkal párosítva. Ha mégsem szeretnéd átfesteni, használj falra akasztható polcokat vagyfalmatricákat, hogy színesebbé tedd a szobát.

A második nem legelőnyösebb szín a szürke. Ezen szín árnyalatai nyugodtak és praktikusak, de nem feltétlen előnyösek az alvásnál. Sokan tartják melankolikus színnek is. Érdemes kerülni a túl sok szürke felületet a hálószobádban, hiszen könnyen szomorú hangulatot vagy szorongást okozhat, de ez természetesen személyiségfüggő.

A fehér és a szürke mellett az élénk, piros tónusok szintén nem segítenek gyorsan elaludni. A piros, citromsárga és narancssárga energikus színek, amik aktivitásra ösztönöznek, ezáltal szintén nem jó választásnak minősülnek a hálószobában.

Végezetül pedig íme három eladó ingatlan hálószobája, amelyben biztosan minőségi az alvás:

Budapest V. kerületi lakás

Budapest V. kerületében kínálják eladásra ezt a 4. emeleti udvarra néző teljes körüen és luxus szintre felújított nagypolgári lakást. A hálószobában a bézs és a fehér kombinációjára esett a választás.

Eladó lakás

Szintén a fővárosban a VIII. kerületben kínálják eladásra ezt a 2017-ben felújított lakást. Itt a zöld-fehér párosítás mellett döntöttek.

Családi ház Egerben

Egerben található ez a nappali + 4 szobás,garázzsal rendelkező eladó családi ház. Nagycsaládosoknak kényelmes életteret biztosít. Ebben a hálószobában a pasztell lila árnyalat lett a befutó.

Vissza a Hello, Otthon! főoldalra