2022.03.22.

Mit kell tudni a virágföldekről?

Mit kell tudni a virágföldekről?
A növényeink optimális fejlődése elképzelhetetlen megfelelő virágföld nélkül. Fontos, hogy a talaj kellően laza szerkezetű legyen, hiszen csakis így biztosíthat megfelelő mennyiségű oxigént a gyökérzet számára, illetve megfelelő víztartással kell rendelkezzen, de nem alakulhatnak ki pangó részek a virágcserepek alján. Fontos az is, hogy a gyökérzet megfelelően kapaszkodhasson, máskülönben a gyorsan növekvő növények egyszerűen kidőlhetnek.

hirdetés


Mit kell tudni a virágföldekrőlMivel a növények fejlődésének legfőbb feltétele a megfelelő talaj biztosítása, ezért figyelmet kell fordítanunk a megfelelő virágföld kiválasztására. Érdemes tudni azt is, hogy a növényeink csakis a számukra megfelelő földben lehetnek ellenállók a különböző betegségekkel szemben, ezért még fontosabb a tudatos választás.

A kereskedelmi kínálatban is megvásárolható virágföldek humuszból, homokból, tőzegből, kőzettörmelékekből, agyagból, mulcsból, perlitből, kókuszrostból és különböző adalékokból készülnek. Az összetételük határozza meg a tulajdonságukat; többek között az összetételüktől, illetve azok arányától függ, hogy a talaj mennyire lesz tömör és milyen pH-értékkel fog rendelkezni.

A virágföldek savassága az egyik legfontosabb tulajdonságuk, éppen ezért minden termék csomagolását megtaláljuk a pH-értéküket. Ez alapján csoportosítással is találkozunk, amit érdemes ismerni annak érdekében, hogy mindig a növényeinknek megfelelő virágföldet vásárolhassuk meg.

Az A-típusú virágföldek (pH = 5,9-6,4) kémhatású savas kémhatással rendelkeznek. Jellemzően savanyú tőzeg, komposzt, bazalt és homok felhasználásával készülnek. Azok a növények érzik jól magukat ilyen talajban, amelyek mészigénye kifejezetten alacsony; ezek közé tartoznak a különböző páfrányok, erdei virágok, begóniák, broméliák, ciklámenek és fenyőfélék is. Érdemes tudni azt is, hogy a szulfátos műtrágyák (kálium-szulfát, ammónium-szulfát, magnézium-szulfát tartalmú műtrágyák) savanyítják a virágföldet, de rostos tőzegkockával is hasonló hatást érhetünk el.

A B-típusú (pH = 6,5-7) virágföldeket legtöbbször általános virágföldként szoktuk emlegetni. Az összetevői között az esetek túlnyomó többségében natúr tőzeget, komposztot, bazaltot és homokot találunk. Általános jellegéből adódóan a legtöbb növény számára megfelelő; a minőségi készítmények laza szerkezetűek és jó víztartással rendelkeznek, de fontos elmondani, hogy a különböző gyártók termékeinek minősége igencsak eltérő lehet. A mikulásvirágok, a dracénák és fuksziák számára kifejezetten ilyen talaj ajánlott.

A C-típusú földek (pH = 7-7,5) lúgois kémhatással rendelkeznek. Összetételüket elsősorban natúr tőzeg, komposzt, bazalt és mészkőőrlemény jellemzi. A leanderek, muskátlik, rozmaringok és szegfűfélék kifejezetten lúgos környezetben érzik jól magukat.

Érdemes tudni, hogy a kereskedelmi kínálatban kifejezetten egyes növénykultúrák számára optimális keveréket is találhatunk. Ezek az úgynevezett speciális virágföldek. Ki kell emelni a kaktuszok számára összeállított keveréket, ami a pozsgás növények számára is ideális választás. A palántaföld kifejezetten magvetéshez, tűzdeléshez és palántaneveléshez nyújt ideális megoldást. Az örökzöldek számára készített savanyú talaj a fenyők, tuják, borókák számára nyújt hatékony táplálást.

Vissza a Hello, Otthon! főoldalra